Volledig scherm
Wijn © Shutterstock

Slecht nieuws voor de vrijmibo: gezond alcohol drinken bestaat niet

Alcohol drinken is nooit gezond, ook niet als je het houdt bij dat ene glas rode wijn per dag. Dat concludeert het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet op basis van jarenlang wereldwijd onderzoek.

In het onderzoek werd het drinkgedrag van de inwoners van 195 landen tussen 1990 en 2016 met elkaar vergeleken, door data uit honderden eerdere studies over drinkgedrag en gezondheidsklachten samen te voegen. De gegevens van mensen tussen de 15 en 95 jaar oud, drinkers en niet-drinkers, werden vervolgens naast elkaar gelegd. Ook Nederland werd onderzocht.

Van de 100.000 niet-drinkers blijken gemiddeld 914 mensen last te krijgen van gezondheidsklachten die ook vaak in verband worden gebracht met alcoholgebruik. De kans op dergelijke klachten bij één alcoholisch drankje per dag nam met 0,5 procent toe, en vanaf die hoeveelheid gaat het snel.

Mensen die dagelijks twee glazen achteroverslaan, bleken 7 procent meer kans te hebben op klachten. Vijf bier, wijn of sterkedrank op een dag betekent een kanstoename van liefst 37 procent. Kortom: het verband tussen alcoholgebruik en gezondheidsklachten is niet langer te ontkennen.

Gezond hart door rode wijn

Quote

De mythe dat een of twee glazen per dag goed voor je zijn, is slechts een mythe

Emmanuela Gakidou, onderzoeker en hoofdauteur

En het gezonde dagelijkse wijntje dan? Gematigd drinken beschermt ook volgens dit nieuwe onderzoek inderdaad ietwat tegen hartklachten, maar vergroot tegelijk de kans op andere ziekten, waaronder kanker. De positieve effecten van alcohol die al sinds jaar en dag worden geroepen wanneer ergens ter wereld een fles wordt ontkurkt, zijn daarmee dus helaas ook ontkracht.

,,De mythe dat een of twee glazen per dag goed voor je zijn, is slechts een mythe", zegt doctor Emmanuela Gakidou, hoofdauteur van de studie. Alleen totale onthouding verkleint het risico op ziekte, stelt zij tegen de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Professor Sonia Saxena waarschuwt in een stuk van de BBC bovendien dat er in veel landen zelfs meer dan de voormalige aanbevolen hoeveelheid wordt gedronken. ,,Eén drankje per dag levert misschien een licht verhoogd risico op, maar als je het aanpast aan de bevolking van het Verenigd Koninkrijk, is het een veel hoger getal."

In Engeland is een inname van drie drankjes per dag het gemiddelde, en staat de alcoholinname van vrouwen - die vaak lager is dan die van mannen - op de achtste plek wereldwijd. Nederland doet het in die zin maar nét iets beter: hier drinken vrouwen volgens het onderzoek dagelijks gemiddeld twee glazen, en mannen drie.

Ongevallen en geweld

Alcohol veroorzaakte in 2016 in totaal 2,8 miljoen doden. Het was de belangrijkste risicofactor voor ziekte en vroegtijdige sterfte bij mensen van 15 tot 49 jaar: in 20 procent van de sterftegevallen in die leeftijdsgroep is de doodsoorzaak alcoholgerelateerd. Hierbij zijn ook ongevallen en geweld meegenomen.

Vooral voor de Denen, Roemenen en Oekraïners is de studie slecht nieuws. Wereldwijd drinkt één op de drie mensen, goed voor 2,4 miljard alcoholgebruikers. Denemarken zit daar als land met de meeste drinkers ruim boven: 95,3 procent van de vrouwen en 97,1 procent van de mannen drinkt. Roemeense mannen en Oekraïense vrouwen drinken dan weer het meest in hoeveelheid drankjes: respectievelijk 8,2 en 4,2 glazen per dag.

In Pakistan en Bangladesh wordt het minst gedronken. Slechts 1 procent van de bevolking geeft daar aan alcohol te drinken.

Onthouding als enige juiste advies

Quote

Als je er even bij stilstaat, er is ook geen veilige manier van leven

David Spiegelhalter, Universiteit van Cambridge

De auteurs zien in de resultaten een bevestiging dat overheden hun gezondheidsadviezen moeten herzien en volledige onthouding van alcohol als enige juiste advies moeten overwegen. Ze pleiten voor hogere belastingen op alcohol en een beperking van verkooppunten en openingsuren.

,,Al deze beleidsmaatregelen zouden een belangrijke bijdrage leveren om alcoholconsumptie in te perken. Het is een cruciale stap om de gezondheidsrisico’s van alcoholconsumptie in te dijken”, aldus Gakidou.

Toch is niet iedereen hiervan overtuigd. ,,Gezien het plezier dat mensen beleven aan gematigd drinken, lijkt de conclusie dat er niet zoiets bestaat als 'veilige alcoholconsumptie' geen argument voor onthouding", zegt David Spiegelhalter van de universiteit van Cambridge.

,,Er is geen volledig veilige manier van autorijden, maar de overheid raadt de mensen ook niet aan dat te vermijden. Als je er even bij stilstaat, er is ook geen veilige manier van leven, maar daarom raadt nog niemand abstinentie aan”, aldus Spiegelhalter.

Die meer positieve blik op alcohol sluit aan bij de bevindingen van Britse onderzoekers. Zij concludeerden dat matige drinkers een rijker sociaal leven hebben, wat goed is voor de mentale gezondheid. Toch maar een biertje vanmiddag?

Dit zijn de vijf sterkste alcoholische dranken ter wereld: