Slimme doos houdt je pizza langer warm
Een nieuwe pizzadoos moet de ergernis van elke pizzaliefhebber voorkomen. Door een ingenieus systeem met een luikje blijft de pizza langer warm.
Bedenker Ton Kooiman (65) knipte een luikje in een reguliere pizzadoos, die daardoor dus niet meer helemaal open hoefde. ,,Toen bleef-ie warmer, maar moest je nog steeds telkens de doos opendoen om de pizza te draaien”, vertelt Kooiman tegen deze site. Daarom kwam hij op het idee om een draaischijf in de pizzadoos te plaatsen, zodat de pizza kan worden gedraaid en het gewenste stuk kan worden gepakt. Zo hoeft de doos niet elke keer open als er een punt wordt gepakt en behoudt het eten zijn warmte.
Uitvinder Kooiman, die in zijn dagelijks leven muziekinstrumenten maakt en restaureert, kwam enkele jaren geleden op het idee toen hij in de winter in zijn werkplaats druk bezig was. ,,Het was koud en ik wilde wat langer genieten van mijn pizza, dus knipte ik een luikje in mijn doos. Vele ontwerpen later heb ik nu de ‘Cartonney Box’.”
Minuten extra
Je hebt gewoon een paar minuten extra om te genieten van een warme pizza
De pizza's in de nieuwe dozen blijven langer warm dan in reguliere dozen. ,,We hebben het getest en blind getest. Ook zijn we met thermometers in de weer gegaan en het resultaat is dat de pizza langer warm blijft. Je hebt gewoon een paar minuten extra om te genieten van een warme pizza”, aldus Kooiman.
De pizzadozen worden niet door Kooiman zelf gemaakt. ,,Ik verkoop het ontwerp en daarvoor ontvang ik een licentievergoeding. Er zijn al enkele grote partijen geïnteresseerd, waaronder groothandels die produceren voor kleine pizzatenten.” Kooiman wilde nog niet kwijt welke partijen dit zijn, maar wie het ook wordt: ,,De consument is de grote winnaar als het op de markt komt”, vindt hij.
Recyclebaar
Er is nog een voordeel, volgens Kooiman. Waar normale pizzadozen niet bij het oud papier mogen worden gedumpt (omdat er etensresten aan zitten) kan de Cartonney Box voor het grootste deel hier wel bij. ,,Ik wist nooit dat die dozen helemaal niet bij het oud papier mochten, maar met dit ontwerp blijft de doos een stuk schoner. De draaischijf vangt het vet en de etensresten op, waardoor alleen dat deel van de doos moet worden weggegooid. Het is dus veel beter te recyclen.” Zo kan twaalf miljoen vierkante meter papier worden bespaard, claimt Kooiman.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Maaltijdboxen: zoveel ben je jaarlijks per persoon echt kwijt
HelloFresh, Marley Spoon of Ekomenu: in Nederland bestellen we steeds vaker een maaltijdbox. Toch is het een serieuze kostenpost: uit onderzoek van Foodboxen.nl, een onafhankelijke foodboxvergelijker, blijkt dat de gemiddelde prijs voor een gezin van vier personen op 2477 euro per jaar ligt, bij een abonnement van drie maaltijden per week. -
PREMIUMKoken & Eten
Wil je afvallen en heb je honger? ‘Soms fopt je lichaam je’
Een dieet werkt niet, weet diëtiste Marie-José Torenvliet uit ervaring. Ter gelegenheid van Anti- Dieetdag morgen vertelt ze wat beter werkt: signalen opvangen van je lichaam. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources
-
Gerard bakt speciale rood-witte tompoucen voor de Feyenoord-finale: ‘Ze lopen beter dan die van Ajax’
Gerard van de Vliet van bakkerij De Jager uit Leerdam moest als rasechte Feyenoordfan altijd lijdzaam toekijken als zijn baas bij wéér een kampioenschap tompoucen maakte met daarop het Ajax-logo. Nu kan Van de Vliet lachen. De bakkerij gaat vanwege het behalen van de finale in de Conference League Feyenoord-tompoucen maken. De bestellingen stromen binnen. -
Geen deurbeleid bij supermarkten, wel ‘hou afstand-hesjes’ voor vakkenvullers
Supermarkten gaan nog niet over tot het toelaten van een maximum aantal klanten per winkel. Volgens brancheorganisatie CBL heeft het invoeren van een deurbeleid grote gevolgen. Als de overheid deze maatregel toch oplegt, vraagt het CBL om steun uit Den Haag. ,,Dan hebben we hulp nodig, bijvoorbeeld in de vorm van voldoende handhavers bij de ingang.’’ -
VIDEO
Met deze bijzondere tip maak je de perfecte nasi goreng
In onze videoserie Indo Food dompelen koks Job en Perry zich onder in de Indonesische cultuur en keuken. In deze laatste aflevering leren Job en Perry over het ontstaan van nasi goreng.