Gerard Tesselaar is eigenaar van Bistro Smul.
Volledig scherm
PREMIUM
Gerard Tesselaar is eigenaar van Bistro Smul. © Olaf Kraak

Snackbars stoppen er massaal mee, maar hierom zal frietje mét echt niet verdwijnen

Koken & EtenNederlandse frietbakkers hebben het zwaar: door hoge energiekosten kunnen ze niet anders dan de prijzen voor een frietje verhogen. Loopt het voortbestaan van de oer-Hollandse patat gevaar?

70 reacties

 • Henk van Bijl

  2 maanden geleden
  Ondernemers die niet kunnen vernieuwen moeten maar op de fles. Het is niet anders, je kan een lekker frietje bakken in een airfryer. Er zijn genoeg industrieële airfryers beschikbaar, punt is alleen dat het langer duurt. Behalve dat, is het belangrijkste bij frituren elektriciteit. Je zou kunnen kijken naar duurzamere en energiebesparende oplossingen. Dan hou je 1 frituur aan ipv 3 tegelijk. Kijk naar je piekuren, en pas het verbruik daarop aan. Weeg je friet porties af, nafrituren. ?!?
 • C Dol

  2 maanden geleden
  Ja, alles loopt gevaar!!!
 • Petrus Dijkzeul

  2 maanden geleden
  Het lijk of men het woord energiekosten niet wilt vermelden en in plaats daarvan over de patat friet zelf praat, maar waar het verhaal om draait is dat de frietbakkers en snackbars het moeilijk hebben hun hoofd boven water te houden dat door de gestegen energiekosten.
 • Duncan Steijn

  2 maanden geleden
  Zucht, wordt er als kok best een beetje moe van. Het foutieve gebruik van het woord friet. Correct is nl patates frites. Patates dat zijn de aardappelen en frites komt van frituren en dat staat voor de wijze van bereiding. Patates frites zijn dus aardappelen die gefrituurd zijn. Patatje met, kan er nog net mee door. Maar een friet met is een frituur met, met wat? Vet? Olie? Bij ons op de kaart staat het in ieder geval correct, patates frites. En op de opmerking met, vraagt onze staf met wat?
 • jan van Blitterswijk

  2 maanden geleden
  In de Bels koop je in een frietkot een zak heerlijke in ossenwit gebakken frieten met des gewenst een kwak piccalilly voor € 2. How can.
 1. In de supermarkt, bij de bakker of zelfs de snackbar: Maaike laat haar eten óveral in deze potjes doen
  PREMIUM
  Koken & Eten

  In de supermarkt, bij de bakker of zelfs de snackbar: Maaike laat haar eten óveral in deze potjes doen

  Plastic verpakkingen, tasjes voor eenmalig gebruik en wegwerpbekers, die laat de 37-jarige Maaike van Dijk-Bokkers liever links liggen. In plaats daarvan gaat ze al jaren op pad met haar weckpotten, herbruikbare broodzakken en bakjes om zo verpakkingsvrij mogelijk boodschappen te doen. Om anderen hier ook van bewust te maken deelt ze sinds kort speciale stickers uit aan winkeliers in ‘haar’ Nijkerk.