Volledig scherm
Een naald in een bakje aardbeiden uit Gladstone, in Queensland © EPA

Snij ze in stukjes! Australië in de ban van naalden en spelden in aardbeien

In Australië zijn drie aardbeientelers vermoedelijk het slachtoffer geworden van een idioot. In hun vruchten zijn naalden en spelden aangetroffen. De politie vreest dat de bedrijven te maken hebben met een naaldenprikker.

Sam Cucchiara on Twitter

BREAKING: @QldPolice say there was a suspected copy cat incident regarding strawberry needle contamination. Metal rod was found in a punnet at a Queensland Coles @9NewsQueensland

De premier van de staat Queensland, Annastacia Palaszczuk, heeft een beloning van 100.000 Australische dollars (62.000 euro) uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de vondst van de saboteur.

,,We laten dit niet over onze kant gaan'', zegt Palaszczuk tegen lokale media. ,,We moeten er samen iets aan doen. Dit bedreigt niet alleen het leven ons en onze kinderen maar het bedreigt ook een hele bedrijfstak.''

Duizenden kilo's gedumpt

Queensland is een van de grootste kwekers van aardbeien in Australië. Jaarlijks gaat in de aardbeiteelt zo'n 130 miljoen Australische dollars om, zo'n 80 miljoen euro.

De prijs van de vruchten is gekelderd, nu meer en meer supermarkten ze uit de schappen halen. Sommige telers zien zich genoodzaakt duizenden kilo's aardbeien te dumpen.


Van de markt gehaald

Alle aardbeien van de getroffen telers worden van de markt gehaald. Het gaat om zes aardbeimerken: Berry Obsession, Berry Licious, Love Berry, Donnybrook Berries, Delightful Strawberries en Oasis.

De eerste naalden doken op in de regio's Victoria en Queensland, maar er komen nu meldingen uit het hele land. Wie toch aardbeien wil eten krijgt het advies ze eerst in stukjes te snijden.

  1. Bijna niemand kent ze, maar deze tweelingzussen verkopen miljoenen flessen frisdrank

    Bijna niemand kent ze, maar deze tweeling­zus­sen verkopen miljoenen flessen frisdrank

    De Nederlandse tweelingzussen Raissa en Joyce de Haas (28) maken vanuit Londen furore met hun luxe en suikervrije frisdrankjes. De twee - geboren in Helmond, getogen in Antwerpen - richtten vijf jaar geleden Double Dutch Drinks op en verkochten al meer dan 10 miljoen flessen. Het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft de jonge ondernemers in de prestigieuze 30 under 30 Europe-lijst gezet. ,,Wij waren nooit zo van het bier.’’