Twee medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid verlaten Riff op 19 februari.
Volledig scherm
Twee medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid verlaten Riff op 19 februari. © EPA

Spaans sterrenrestaurant maand na overlijden klant weer open

Het restaurant Riff in Valencia, dat eind februari wereldnieuws werd toen een 46-jarige vrouw overleed na daar te hebben gedineerd, gaat half maart weer open. De doodsoorzaak van de vrouw is nog altijd niet bekend.

Ellen den Hollander 

Valencia

Vanaf 14 maart is het weer mogelijk te reserveren op de website van Riff. Eerder had het restaurant laten weten de deuren pas te openen als de doodsoorzaak van de vrouw bekend was. Nergens maakt het restaurant melding van het tragische incident: het geeft slechts informatie over het menu, de reserveringsvoorwaarden en foto’s van gerechten.

Het gezondheidsrapport is nog niet vrijgegeven. Het ministerie van Volksgezondheid wacht nog altijd op de resultaten van het Nationaal Instituut voor Toxicologie. De Spaanse nieuwssite ABC meldde eerder deze week dat het aantal zieken is opgelopen tot 31. Zij dineerden tussen 12 en 16 februari bij het etablissement. Ze kregen diarree en moesten overgeven, typische symptomen van voedselvergiftiging. 

Er zouden in die periode in totaal 137 mensen hebben gegeten bij het restaurant dat een Michelinster heeft. De 46-jarige vrouw overleed een uur na thuiskomst uit het restaurant. Haar man en 12-jarige zoon werden ook ziek, maar zij knapten weer op.

Trekpleister

Het blijft vooralsnog onduidelijk wat er precies misging bij de culinaire trekpleister, door Michelin geroemd om de hoge kwaliteit van de producten waarmee her restaurant werkt. Duidelijk is wel dat alle gasten die ziek werden het verrassingsmenu hadden besteld. Daarin zaten morieljes verwerkt. De paddenstoel is giftig wanneer die niet goed wordt bereid.

De eigenaar van Riff is Bernd H. Knöller. De Duitse chef-kok kreeg als eerste in Valencia een Michelinster. Hij zei na de dood van de vrouw in een verklaring dat ‘uit de eerste onderzoeken en inspecties bleek dat het restaurant voldoet aan alle hygiënevoorschriften’. Hij stelde toen zijn volledige medewerking te hebben verleend aan het ministerie van Volksgezondheid.

Op vragen van deze krant over de mogelijke doodsoorzaak en het opnieuw open gaan, heeft het restaurant niet gereageerd. Chef-kok Knöller kookte gisteren op een culinair festival in Valencia, in gezelschap van andere chefs uit Spanje en daarbuiten.