Stad krijgt concurrentie van dorp: ‘Het is net de Harbour Club, maar dan in Alblasserdam’
Koken & EtenIneens was het overal druk in de stad. Elke kroeg zit vol, je kan niet meer reserveren in je favoriete restaurant en je staat weer ouderwets in de file op weg naar het centrum. Maar waarom zou je de stad in gaan als je ook gewoon in de buurt gezellig kan borrelen of goed kan dineren, redeneert foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer. ‘De goede horeca uit de stad neemt steeds meer de wijk naar de regio.’
Kom je uit Rotterdam en ken je alle nieuwe zaken? Le Barrage ook? Schitterende zaak met groot terras, ronde zitjes, glazen hangen boven de bar, ballonnen aan je tafel als je jarig bent, top-sushi, stralende cocktails en stevige rosés en chardonnays op de drankenkaart.
Als je door je oogharen kijkt, lijkt het net 1NUL8 in Rotterdam of de Harbour Club in Amsterdam. Maar Le Barrage vind je niet in het centrum van een grote stad, maar aan de Alblas, in Alblasserdam, 20 kilometer buiten de dichtstbijzijnde metropool.
De tijd dat je naar de stad moest om in goede horeca plaats te nemen ligt ruim achter ons. De vier grote steden in de Randstad waren altijd een magneet voor inwoners uit de omliggende plaatsen als er geshopt, geborreld of gedineerd moest worden. Dat hoeft niet al even niet meer.
Of zoals Letty Wuyts van restaurant-wijnbar Ferro in Berkel en Rodenrijs het uitdrukt in Entree Magazine: ,,Het viel me op dat er in dit dorp geen moderne horecazaak was. Veel inwoners komen uit Rotterdam, Delft en Den Haag en hebben een stadse uitgaansmentaliteit. Een hippe zaak met mooie gerechten en goede wijnen, daar ontbrak het aan.”
Naast de toeristische plaatsen met veel strand, hebben de grote steden de hoogste horecadichtheid, bleek uit eerder onderzoek van deze site. Zo hadden Den Haag, Utrecht en Rotterdam in 2020 alle drie ongeveer 5 zaken per 1000 inwoners. Maar omliggende buurgemeenten (Rijswijk, De Bilt en Ridderkerk) komen niet verder dan 2 zaken per 1000 ingezetenen. In de centra van de grote steden is deze dichtheid nog veel hoger, vandaar de uitdrukking ‘we gaan naar de stad’, ook al woon je in een stad.
Drie redenen waardoor betere horeca in de regio bloeit
Er zijn drie belangrijke oorzaken aan te wijzen dat er naast de pizzeria, snackbar en Chinees, steeds betere horeca in de ‘regio’ te vinden is. Ten eerste, de buitensteden groeien flink in aantal en in besteedbaar inkomen (vaak met mensen die eerder in de grote stad woonden, zoals Letty hierboven al schetste).
Ten tweede, we gaan met zijn alleen steeds vaker uit eten en drinken, zo blijkt onder meer uit onderzoek van de Rabobank. Daar heeft de pandemie zelfs geen verandering in kunnen brengen, getuige de volle restaurants en bars.
Een derde, minder opvallende, reden is de intrede van de Bob. Autorijden met een borrel op is steeds minder vanzelfsprekend (gelukkig), dus het is fijn als je na een avondjes pimpelen gewoon naar huis kan wandelen of maar kort de taxi in moet.
Het verhaal gaat verder onder de instagrampost.
Havermelk-cappuccino én voor de deur parkeren
Melissa Bos (Lunch by Lis, in Veldhoven) zegt hierover: ,,De hippe uitstraling, het eitje Benedict met een goed glas wijn of een havermelk-cappuccino, gewoon in een dorp waar het huiselijk voelt en je gratis voor de deur kunt parkeren. Bij ons kunnen de kids gewoon rondkruipen door de zaak of zelf een koffietje komen zetten. En dat om de hoek.”
In de stad is het toch wat gehaaster. Net daarbuiten zien we onze gasten meer tot rust komen. Wij hebben het voordeel dat we ook prachtige suites hebben
De ‘stadse’ zaken die oppoppen in de regio zijn niet een op een te vergelijken met hun tegenhangers in de grote stad. Ze zijn vaak gericht op een breder publiek, hebben ruime openingstijden en, zoals Melissa aangeeft, zijn ze gericht op gezinnen met kinderen. Wat ook opviel: het zijn vaak een mooie mixen van succesformules uit de stad. Die mooie groene tegeltjes uit de ene zaak en die loshangende lampjes uit de andere en natuurlijk die succesvolle vrijdagborrel uit de derde zaak.
Deze mix geldt ook voor de menukaart, die gemiddeld minder gewaagd is dan de binnenstedelijke variant. Dus meer klassieke gerechten zoals Caesar Salad, sushi of carpaccio of een urban hardloper zoals een pokébowl of smashed avocado op toast.
Soms kiest een ondernemer ook bewust om net buiten de stad te gaan zitten zoals Joey de Kruijf van Central Park in Voorburg. ,,In de stad is het toch wat gehaaster. Net daarbuiten zien we onze gasten meer tot rust komen. Wij hebben het voordeel dat we ook prachtige suites hebben. Op termijn gaan we ook wellness aanbieden, zodat onze gasten eigenlijk de buitenplaats niet meer af hoeven voor optimale ontspanning.”
Hoef je dan nooit meer naar de stad? Natuurlijk wel, nergens is het aanbod zo breed, kan je zo de niche induiken, zijn er zulke bijzondere barretjes of eet je zo’n origineel gerecht als midden in de metropool. Maar voor een gezellige borrel, een gezonde hap of een smakelijk ontbijtje met barista koffie, hoef je de auto of het OV niet meer in.
Gijsbregt is oprichter van de Buik en food trendwatcher. Deze rubriek is een samenwerking tussen debuik.nl en AD.
Fijne horeca, net buiten Amsterdam, Rotterdam of Utrecht
Enkele tips van de Buik:
Rondom Rotterdam – Ferro (Berkel en Rodenrijs), Le Barrage (Alblasserdam) en Abel (Rhoon)
Rondom Utrecht – de Zusters (Maarssen), Roemer (Leidsche Rijn), Vroeg (Bunnik)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Waarom je aardbeien beter niet in de koelkast kunt bewaren
Julius Jaspers, bekend als kok, jurylid en kookboekenauteur, staat erom bekend dol te zijn op eten. En hij vertelt er graag over. Aardbeien brengen hem terug naar zijn jeugd, vertelt hij in zijn nieuwste podcast. -
Getest: Dit is het beste koffiezetapparaat
Wat is het beste koffiezetapparaat? En welke heeft de beste prijs-kwaliteit verhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
PREMIUMKoken & Eten
Waarom we ineens allemaal dit Italiaanse biertje drinken
Je struikelt er bijna over: in de supermarkt, het café en restaurants zie je een Italiaans biertje, met op het etiket een man met een groen hoedje. Het bier klotst in veel glazen en kelen, maar hoe komt het dat zoveel bierdrinkers ineens allemaal vallen voor Birra Moretti? Het is lastig om een nieuw biermerk te introduceren. Tipje van de sluier: met een goede campagne en diepe zakken is veel mogelijk. -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.”
-
Koken & Eten
Zo viert Paul de Leeuw Vaderdag met man en zonen: ‘Altijd proberen we de jongens aan tafel te krijgen’
Zondag is het Vaderdag. Voor Paul de Leeuw, zijn echtgenoot Stephan en zonen Kas en Toby een goed moment om samen te eten. Misschien thuis, maar waarschijnlijk in een restaurant. ,,We aten vroeger met feestdagen altijd zalm, croissants, warme broodjes en eieren als ontbijt.” -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen. -
PREMIUMVoor jou geproefd
Dit is de lekkerste hummus uit de supermarkt
In het Midden-Oosten is hummus al eeuwen onderdeel van het dagelijks menu. Ook in Nederland is deze pasta op basis van kikkererwten flink ingeburgerd. Maar hoe zit het met de smaak? Acht merken onder de loep.