Stamppottips: de ideale aardappel en de perfecte puree
Wie is er niet dol op stamppot. Maar welke aardappel is ‘the best’? En hoe krijg je de perfecte puree?
De perfecte puree
- Kook de aardappels voor puree met zo min mogelijk water. Ze hoeven maar half onder water te staan. Kook ze wel met de deksel op de pan.
- Pureer aardappels met een roerzeef of pureeknijper. Of gebruik eventueel een bolzeef en druk de aardappels er met een pollepel doorheen. Zo krijgt je puree een mooie fijne structuur.
- Voor puree geldt: hoe heter, hoe beter. Kook daarom de melk met de boter voor je die erbij doet. Zolang de temperatuur boven de 80 graden blijft, kan het zetmeel in de gare aardappels nog vocht opnemen. En hoe meer vocht, hoe smeuïger de puree!
De ideale aardappel
- Een goede stamppot valt en staat met de puree, dus geef daar wat extra aandacht aan. Kruimige aardappelen zijn ideaal voor stamppot, omdat ze makkelijk uit elkaar vallen na het koken en mooi tot puree te stampen zijn. Goed kruimig zijn bijvoorbeeld eigenheimers, bildtstar, santé, doré, irene, frieslander, lekkertanden en resonant.
- Een kruimige aardappel goed koken, is eenvoudig. Breng ze aan de kook en zet daarna de pan op laag vuur. Zorg ervoor dat tijdens het kookproces geen water uit de pan verdampt. Er moet net genoeg water in de pan zitten om ze niet droog te laten koken.
Benieuwd naar andere tips van delicious. magazine? Klik dan hier.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Insecten op het menu: ‘Ik gooi weleens krekelballetjes in de oven als borrelhap. Net een bitterbal’
Ze worden het voedsel van de toekomst genoemd, maar we lopen nog niet echt warm voor een gebakken eitje met meelwormen of salade met gefrituurde sprinkhaan. Toch kunnen we er maar beter aan wennen. -
PREMIUMVoor jou geproefd
Zo smaakt koffie van de lekkerste koffiebonen uit de supermarkt: 'zoet en kruidig met weinig bitters’
Echte koffieleuten willen graag het onderste uit de kan. De bonen moeten ‘eerlijk’ geplukt zijn, perfect gebrand en versgemalen. Koffiebonen onder het mes. -
Beter Eten1
Schoonmaken van je tong helpt bij slechte adem maar yoghurt en zuurkool mogelijk ook
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Deze week: hoe yoghurt en zuurkool je van een slechte adem af kunnen helpen. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Hoe slechte darmbacteriën de kans op een depressie kunnen verhogen
Als we niet goed in ons vel zitten, grijpen we vaak naar dingen als chips en chocola. Maar als je veel bewerkte producten eet, kan je je op lange termijn slechter gaan voelen. Het verhoogt de kans op een depressie.
-
PREMIUMKoken & Eten
Als Jimmie (22) en Isabelle (19) willen, leiden ze straks De Librije: ‘Misschien verliezen we de sterren’
Jimmie en Isabelle Boer worden klaargestoomd om driesterrenrestaurant De Librije van hun ouders Jonnie en Thérèse over te nemen. Hoe is het om je beroemde vader en moeder op te volgen? ,,We zitten nergens aan vast. Als ik het niet wil, ga ik het niet doen.” -
-
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.