Volledig scherm
© Rink Hof

Stoofvlees met rozijnen

Laat de herfst maar komen met dit gerecht en vrees vooral niet om een extra grote portie te maken, want eigenlijk is dit gerecht een dag later minstens zo lekker. Hoewel, veel vrienden of familie uitnodigen mag natuurlijk ook. En invriezen zal je ook niet teleurstellen. 

Als de bladeren van de bomen vallen en er weer volop kastanjes te koop zijn, begint voor mij het seizoen van de stoofschotels. Dat is ook logisch, je bent in de herfst immers vaker binnen en kunt urenlang de dampende pannen in de gaten houden. Hoe langer vlees suddert, hoe malser het wordt en het ruikt ook nog eens heerlijk in huis.

Ingrediënten (voor vier personen)
- 1,5 kilo rund- of kalfsvlees met bot
- 400 gram (rode) uien
- 150 gram grote gele rozijnen
- 1 afgestreken eetlepel kaneel
- 50 gram boter
- 4 eetlepels plantaardige olie (geen olijfolie)
- 3 dl kokend water
- Zout en peper

Bereidingswijze: 
- Verhit de boter en de olie in een pan
- Snij de uien in grove stukken en fruit in de pan tot ze goudbruin zijn.  
- Zodra de uien geen vocht meer afgeven mag het vlees erbij erbij. Bak het vlees rondom licht aan. 
- Strooi kaneel over het vlees en voeg ruim zout en peper toe. Schenk kokend water bij het vlees en doe de deksel op de pan , of gebruik een tajine. Zet de pan op het kleinste pitje en laat het vlees enkele uren stoven.
- Om het nog malser te maken, kan je nog een zuurtje toevoegen zoals citroen- of limoensap of azijn. Je kunt een stoofschotel ook in een snelkookpan klaarmaken (in 40 minuten) of in een slow cooker. Stoofgerechten hebben baat bij een bolle deksel, het verdampende vocht koelt af tegen het deksel en de condens valt terug in het gerecht.
- Laat het vlees stoven totdat je het opdient. Voeg ongeveer een uur voordat je aan tafel gaat de rozijnen toe, laat ze mooi opzwellen in het vleesvocht. Bij een stoofschotel serveer ik bij voorkeur couscous of rijst. 

Eet smakelijk!

Dit recept komt van het boek Hoe dan? van Mariska Metz 

Klik hier voor meer recepten van Janny's favorieten 

Volledig scherm
© Rink Hof