Stoofvlees met rozijnen
Laat de herfst maar komen met dit gerecht en vrees vooral niet om een extra grote portie te maken, want eigenlijk is dit gerecht een dag later minstens zo lekker. Hoewel, veel vrienden of familie uitnodigen mag natuurlijk ook. En invriezen zal je ook niet teleurstellen.
Delen per e-mail
Als de bladeren van de bomen vallen en er weer volop kastanjes te koop zijn, begint voor mij het seizoen van de stoofschotels. Dat is ook logisch, je bent in de herfst immers vaker binnen en kunt urenlang de dampende pannen in de gaten houden. Hoe langer vlees suddert, hoe malser het wordt en het ruikt ook nog eens heerlijk in huis.
Ingrediënten (voor vier personen):
- 1,5 kilo rund- of kalfsvlees met bot
- 400 gram (rode) uien
- 150 gram grote gele rozijnen
- 1 afgestreken eetlepel kaneel
- 50 gram boter
- 4 eetlepels plantaardige olie (geen olijfolie)
- 3 dl kokend water
- Zout en peper
Bereidingswijze:
- Verhit de boter en de olie in een pan
- Snij de uien in grove stukken en fruit in de pan tot ze goudbruin zijn.
- Zodra de uien geen vocht meer afgeven mag het vlees erbij erbij. Bak het vlees rondom licht aan.
- Strooi kaneel over het vlees en voeg ruim zout en peper toe. Schenk kokend water bij het vlees en doe de deksel op de pan , of gebruik een tajine. Zet de pan op het kleinste pitje en laat het vlees enkele uren stoven.
- Om het nog malser te maken, kan je nog een zuurtje toevoegen zoals citroen- of limoensap of azijn. Je kunt een stoofschotel ook in een snelkookpan klaarmaken (in 40 minuten) of in een slow cooker. Stoofgerechten hebben baat bij een bolle deksel, het verdampende vocht koelt af tegen het deksel en de condens valt terug in het gerecht.
- Laat het vlees stoven totdat je het opdient. Voeg ongeveer een uur voordat je aan tafel gaat de rozijnen toe, laat ze mooi opzwellen in het vleesvocht. Bij een stoofschotel serveer ik bij voorkeur couscous of rijst.
Eet smakelijk!
Dit recept komt van het boek Hoe dan? van Mariska Metz
Klik hier voor meer recepten van Janny's favorieten
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
In deze kibbeling van Albert Heijn zit geen flinter vis (wel rijst en mais)
Het aanbod aan visvervangers op de markt is nog klein. Er is zalm van soja en visvrije tonijn, maar vergeleken bij vleesvervangers blijft het aanbod nog ver achter. Albert Heijn maakt vandaag bekend kibbeling te gaan verkopen zonder vis. -
Breng foto's van je (over)grootouders tot leven met deze nieuwe techniek
Kijk jij wel eens naar foto's van je (over)grootouders en vraag je je daarbij af hoe ze in het echt bewogen en lachten? Met een nieuwe functie van MyHeritage, een stamboomservice uit het Verenigd Koninkrijk, is dat nu mogelijkheid geworden. Op die manier kun je je voorouders zien als nooit tevoren. -
PREMIUMVIDEO
Natascha (41) opent deze grote vega-super in Utrecht: ‘Vleesvervangers smaken al lang niet meer naar karton’
Zaterdagmiddag niet lang na 12 uur. Voor de net geopende Vmarkt aan de Zevenwouden in de Utrechtse wijk Lunetten heeft zich al een rij gevormd voor de toegang. Nee, niet met koeien die verkocht gaan worden, maar met veganisten op zoek naar dito producten. -
PREMIUMKoken & eten
Olijfolie, suiker en zout: zo lang blijft eten in je voorraadkast eetbaar
De voorraadkast puilt vaak uit. Wanneer is het tijd voor een grote schoonmaak en vervang je dan de hele inhoud? Professor en expert chemische voedselveiligheid Bruno De Meulenaer geeft adviezen. -
PREMIUM
Dit gebeurt er als een Leusdens boer en een Syrische kaasmaker de handen ineen slaan
De familie Aswad ontvluchtte in 2016 hun totaal verwoestte woonplaats Aleppo in Syrië en streek neer in Leusden. Met hulp van melkveehouder Ramon van Roomen maken en verkopen ze nu Syrische kaas aan winkels en supermarkten, afkomstig van Leusdense koeien.
-
Tupperware Nederland stopt per direct met verkoop legendarische producten
Tupperware stopt vanaf 1 maart met de verkoop in Nederland. Het befaamde bedrijf in keukengerei en plasticartikelen zal ook stoppen met de Tupperwareparty's. -
Janny van der Heijden onderzoekt de smaak van Nederland: wie eet nog de Hollandse pot?
Zes weken trekt Janny van der Heijden door het land om te achterhalen hoe Nederland eet. Vandaag eet ze de Hollandse pot en daar is zij dol op. Vooral vanwege één ingrediënt dat daarbij hoort: de aardappel. -
6
Verplichte kusjes en knuffels voor oma en opa: doen of niet?
Bijna elke ouder kent de situatie wel: je komt opdagen voor een verjaardag of andere familiebijeenkomst met je kinderen en de tantes, ooms en grootouders komen onmiddellijk aangesneld om je kinderen te overladen met kusjes en knuffels. Natuurlijk is dat goed bedoeld, maar je ziet ook dat je kinderen enigszins overweldigd worden door al die handen, armen en lippen.