Student Romee (20) verkoopt haar rijst, noten en pasta zonder verpakking
koken & etenZe probeert al zo'n drie jaar afvalvrij te leven. De 20-jarige studente Romee Hoeksma wil zo haar steentje bijdragen aan een groenere wereld. Met haar bedrijf Loose, dat verpakkingsvrij voedsel verkoopt, wil ze anderen inspireren om milieubewuster te leven.
Delen per e-mail
In Enschede kon je nergens boodschappen zonder verpakking kopen. Daarom begon Romee Hoeksma vorig jaar mei haar eigen bedrijf. ,,Omdat een fysieke winkel te hoog gegrepen was, ben ik begonnen met een onlinewinkel. Ik wil flexibel wil zijn, juist omdat tegenwoordig bijna alles wordt bezorgd en de mensen druk zijn."
Het concept is simpel: je bestelt de producten online en ze worden per fiets bij je afgeleverd. Dat gebeurt op donderdag en zondag tussen 17.00 en 19.00 uur. Deze producten worden geleverd in weckpotten, waarvoor je een eenmalige borg van 30 euro betaalt. Bij de daaropvolgende bestellingen worden de potten omgeruild voor gevulde potten, zodat je niet opnieuw hoeft te betalen. Als je zelf potten hebt, gelden deze borgkosten niet, maar betaal je alleen voor het vullen.
Op dit moment verkoopt Hoeksma alleen droogwaren, omdat die vrij lang houdbaar zijn. Haar assortiment bestaat onder andere uit noten, pasta, rijst en kruiden. (verhaal gaat verder onder de foto)
Afvalvrij leven
Dat Hoeksma groen leeft, moge duidelijk zijn: ze gaat naar de markt met een tas, zodat ze geen afval mee terug hoeft te nemen, en fietst liever om naar een andere supermarkt als daar een product zonder plastic omhulsel ligt. ,,Als in de volgende supermarkt wél een komkommer ligt zonder verpakking, voelt dat als een overwinning – dat maakt het ook leuk. Mensen denken vaak dat het een beperking voor mij is om afvalvrij te leven, maar ik maak juist de bewuste keuze hiervoor."
Ze blogt twee keer per week over haar groene leven, maar ook over andere dingen die een positieve impact hebben op het leven. Zo schrijft ze over het nut van vrijwilligerswerk en hoe ze de straten schoonmaakt van afval. Ze volgt de opleiding Facility Management, aan het Saxion in Deventer. ,,Ik mag in februari afstuderen bij een bedrijf in Deventer dat oesterzwammen kweekt op koffiedik. Ze maken daar van een restproduct een eindproduct, en daar mag ik een marketingplan voor schrijven. Dat is superinteressant en past helemaal in mijn straatje."
Als ze klaar is, wil ze nog een master volgen, die ook gerelateerd is aan haar idealen. Naast haar studie wil ze met Loose nog meer mensen overtuigen om naar een circulaire economie toe te werken. Zie: www.whenateengoesgreen.com.
Elger Brummelhuis van 1Twente interviewde Romee Hoeksma over haar project. Beluister het interview hier:
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede
Wat eet jij vanavond? Hier zie je hoe je linzen met guacamole maakt:
Verder in het nieuws
-
Koken & eten Waarom een biefstukje uit de VS anders smaakt dan uit Ierland
Wat de koe eet is bepalend voor de smaak van het vlees, zeggen kenners. Vooral de discussie over wat beter vlees oplevert - gras of graan - loopt soms hoog op tussen de experts. Keuringsdienst van Waarde ging op zoek naar antwoorden. -
‘Vrouw overlijdt na eten van giftige paddenstoel in restaurant met Michelin-ster’
Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid is een onderzoek begonnen naar het sterrenrestaurant RiFF in Valencia. Aanleiding is het overlijden van een 46-jarige vrouw. Ook zijn achttien andere gasten ziek geworden na een bezoek aan het restaurant. Ze hadden allemaal het verrassingsmenu met daarin morieljes besteld. De zaak is voorlopig dicht. -
Straks zit er een 'plastic' tas in je kommetje soep
Iedereen weet dat de plasticsoep in de oceanen een groot probleem is, maar niemand heeft er ooit een kommetje van gegeten. Vanaf vandaag is dat verleden tijd. In het hippe Amsterdamse restaurant Roest kunnen klanten een 'plastic' tas kopen voor in de soep. -
Grootste Nutella-fabriek ter wereld ligt stil door kwaliteitsproblemen
De grootste Nutellafabriek ter wereld ligt al sinds dinsdag stil. Moederbedrijf Ferrero nam die beslissing nadat problemen zijn vastgesteld met de kwaliteit. De fabriek in het Franse Villers-Écalles produceert normaal 600.000 potten pasta per dag, een kwart van de wereldproductie. -
Koken & Eten Op deze plekken kun je nog altijd een goedkoop ontbijtje scoren
Ikea verkoopt niet langer het befaamde ontbijt voor 1 euro, bestaande uit een croissant, een broodje, eitje, kaas of ham, jam, boter en koffie of thee. Maar niet getreurd, er zijn voldoende andere plekken waar je voor maximaal 4 euro een ontbijtje kunt scoren.
-
Wat Eten We Vandaag: Visballetjes met ketjapsaus
Gooi alle ingrediënten voor de visballetjes in de blender en je deeg is klaar. Zo simpel kan het zijn! En het gaat gelukkig niet ten koste van de smaak. -
Lastercampagne tegen Robèrt van Beckhoven: ‘Ik dacht dat ik geen vijanden had’
Robèrt van Beckhoven is de dupe van een lastercampagne tegen hem. Verschillende media ontvingen deze week een brief waarin onder staat dat Van Beckhoven geen contact meer heeft met drie van zijn kinderen. Het liefst zou de patissier naar de politie stappen, maar dat kan niet omdat de brief anoniem verstuurd is. -
Koken & eten Vega's doen eigen 'vleeskeuring’ in nieuwe datingapp
Vegetariërs en veganisten kunnen voortaan gemakkelijker een afspraakje maken met een gelijkgestemde. De datingapp Veganific telt nu circa 500 mensen die zoeken naar de liefde, maar dat moeten er snel meer worden.