Waarom duik je na een telefoontje van je baas in de koelkast?
Volledig scherm
PREMIUM
Waarom duik je na een telefoontje van je baas in de koelkast? © Shutterstock

Suiker, vet, zout én alcohol: hier komen de quarantainekilo's (en zo gaan ze er weer vanaf)

Koken & etenHoeveel keer heb jij vandaag al in de koelkast gekeken? In quarantainetijd ligt emo-eten op de loer en jammer genoeg zijn het niet de caloriearme gerechten die ons de stress en onzekerheid even doen vergeten. Suiker, vet, zout én alcohol doen dat beter. Met deze tips van experts leer jij ‘nee’ te zeggen tegen ongezonde voeding en alcohol. 

Waarom grijpen we zo graag naar ongezonde voeding wanneer we ons slecht voelen? Goedele Leyssen (voedingsdeskundige en auteur van Mood Food): ,,We zijn geprogrammeerd om er blij van te worden. Suiker kan het genotscentrum op dezelfde manier triggeren als cocaïne. Maar suiker is niet de enige schuldige. De snacks waar we zo gek op zijn, zijn zo gemaakt dat we niet meer kunnen stoppen zodra we die eerste hap genomen hebben. Dat heeft te maken met de perfecte combinatie van suiker, vet, smaakstoffen en texturen.

,,In 2015 publiceerde het tijdschrift Eat This, Not That de top 5 van meest verslavende snacks. Als je ze in huis haalt, ben je verloren. Doritos hebben bijvoorbeeld een overdosis smaakversterker die camoufleert dat ze eigenlijk naar karton smaken. De smaak blijft ook lekker lang in je mond hangen, zodat je zeker niet vergeet dat er nog chips in de zak zitten. Als je Cheetos eet, lijkt het alsof je lucht eet, maar onze caloriemeter slaat ervan op tilt. Het krakende geluid doet je bovendien denken dat je iets vers aan het eten bent.”

Poll

Wat voor type tompouce-eter ben jij?

  • De happer (8%)
  • De likker (2%)
  • De daklichter (63%)
  • De ontleder (24%)
  • De draaier (3%)
17328 stemmen