Volledig scherm
Pauline Dekker (links) en Wanda de Kanter, longartsen met kookangst die een kookboek uitbrengen. © John de Kanter

‘Te activistische’ longartsen komen met kookboek: Niet roken, maar koken

Longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker konden werkelijk níets in de keuken. Toch komen de twee ‘te activistische’ vechters tegen de sigaret nu met een kookboek: Niet roken, maar koken

Niet vrezen: met hun al jaren durende felle strijd tegen het roken heeft het boek weinig te maken. Behalve dan dat de complete opbrengst naar hun Stichting Rookpreventie Jeugd gaat. En dat is hard nodig sinds KWF Kankerbestrijding de dames niet meer sponsort omdat ze ‘te fel en activistisch’ zouden zijn.

Maar ze knokken door en wagen zich nu zelfs op een terrein waar ze echt helemaal niks te zoeken hebben. Iets te eten op tafel zetten was ongeveer het laatste waar ze zich in hun drukke bestaan druk om maakten. En toch speelden ze in hun zoektocht naar financiën met het idee om diners te geven voor eventuele rijke donateurs. ,,Maar dan moet je wel kunnen koken”, zegt Wanda de Kanter. ,,Dus we moesten het maar gewoon gaan doen. Die mensen kan je geen pakje Knorr voorzetten.”

Max vijf ingrediënten

Wie niks kan, vraagt hulp. De Kanter en Dekker vroegen vrienden en kennissen om recepten, maar die moesten wel aan simpele voorwaarden voldoen: maximaal 15 minuten bereidingstijd (exclusief een eventueel urenlang verblijf in de oven, dat mag wel) en maximaal vijf ingrediënten (exclusief dingen die je altijd wel in huis hebt zoals zout, peper, azijn).  

De longartsen namen vervolgens ruim een week vrij om alles uit te proberen. Het werden loodzware dagen vol ontdekkingsreizen door supermarkten (‘nooit geweten hoe een pastinaak eruit ziet’) en drama's in de keuken: ,,We gooiden net zo makkelijk iets weg wat we even later toch weer nodig hadden. Eind van elke middag waren we kapót”, zegt Wanda lachend.

Quote

Soms was het gerecht zó hard dat je er iemand mee kon vermoorden

Pauline Dekker

Want daarna kwamen de gerechten ook echt op tafel om door gasten beoordeeld te worden. ,,Niet alles lukte even goed, hoor. Staat ook gewoon in het boek”, zegt De Kanter. ,,Maar alles bij elkaar een boek vol makkelijke recepten. Soms zelfs minder dan vijf ingrediënten: room, kaas en ei in de oven, klaar.”

Makkelijk was het niet, zegt De Kanters collega Pauline Dekker. ,,Het meeste kwam verrassend lekker tevoorschijn, maar soms dacht je wel van... hm... Dan was een dessert ineens zó steenhard dat je er iemand mee kon vermoorden. Ja, wisten wij veel dat je voor een of andere chocolademousse de eiwitten luchtig moest kloppen. En vaak zei ook niet iedereen erbij hoe véél je van elk ingrediënt moest gebruiken. Ja, dit boek is echt voor mensen met kookangst. Maar vrees niet: al kwam niet alles goed op tafel, de recepten in het boek kloppen prima.”

Vanaf eind september (vlak voor Stoptober) in de winkel: Niet roken, maar koken.