De aardappelsector trekt aan de bel nu door de aanhoudende droogte de oogst dreigt tegen te vallen, met kleine en waarschijnlijk duurdere piepers tot gevolg. De sector heeft het ministerie van Landbouw met klem verzocht het beregeningsverbod op te heffen.
Het ministerie stelt hier welwillend naar te zullen kijken, al zal een besluit niet vandaag of morgen vallen, aldus een woordvoerder. ,,We kijken wat kan en of het eerder kan, maar er zijn vanuit de sector tal van verzoeken gedaan. Het gaat dan niet alleen om opheffing van het beregeningsverbod, maar ook om uitzondering op de regels wanneer er geploegd mag worden of wanneer er mest uitgereden mag worden. We hebben tot dusver nog geen uitzonderingen toegestaan, maar we kijken welwillend naar mogelijkheden om belemmeringen in de regelgeving weg te nemen.”
De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) vraagt minister van Landbouw Carola Schouten in een brandbrief om gewassen te mogen beregenen met oppervlaktewater, ook in gebieden waar dat tot op heden niet is toegestaan. Zomaar een beregeningsverbod opheffen kan niet, waarschuwt het ministerie. Landbouw heeft ook rekening te houden met het risico dat ziektes als bruinrot zich manifesteren als de grond natter wordt.
Te hulp schieten
De NAV waarschuwt dat veel telers in financiële problemen komen als het ministerie niet te hulp schiet. Als de droogte aanhoudt zullen de problemen bovendien alleen maar groter worden. De prijzen van de aardappels zullen door de mindere oogst weliswaar stijgen, maar veel telers werken met contracten met reeds afgesproken prijzen. ,,De compensatie door hogere prijzen is maar ten dele te verwachten”, stelt de NAV.
Daarom is het niet meer dan logisch, dat dezelfde Rijksoverheid haar verantwoordelijkheid neemt
Akkerbouwers in brief aan de minister
Er bestaan verzekeringen tegen oogstschade door extreem weer, maar die zijn volgens de NAV voor veel boeren te duur. Daarom pleit de bond opnieuw voor afschaffing van de assurantiebelasting op dergelijke verzekeringen. Omdat de Rijksoverheid daar vooralsnog niet aan wil, is zij er volgens de NAV medeverantwoordelijk voor dat maar weinig boeren zo'n verzekering hebben. ,,Daarom is het niet meer dan logisch, dat dezelfde Rijksoverheid haar verantwoordelijkheid neemt en meedenkt over oplossingen.''
Schouten stelt dat verzoek om afschaffing van de assurantiebelasting aan het ministerie van Financiën gericht moet worden. Wel wil zij kijken of bepaalde toeslagen die boeren ontvangen mogelijk eerder kunnen worden uitbetaald, al moet daarbij wel eerst gekeken worden of Europese regels dat toestaan.
De boeren kunnen een compensatieregeling voor de tegenvallende oogst op hun buik schrijven. ,,Als iets verzekerbaar is, en dat is hier het geval, dan komt het niet in aanmerking voor een compensatieregeling”, aldus de woordvoerder.
Deze aardappelteler smeert zijn planten in met zonnebrandcrème:
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.