Tip van chef-kok Joris Bijdendijk: welke koekenpan moet ik kopen?
VideoJoris Bijdendijk is sterrenkok. Hij geeft antwoord op basisvragen uit de keuken. Vandaag geeft hij tips over waar je op moet letten bij de aanschaf van een koekenpan.
Er zijn twee basiseisen waar een goede koekenpan aan moet voldoen: de hitte moet gelijkmatig en efficiënt geleid worden, en het bakvlak mag de smaak en eetbaarheid van het product niet aantasten. Er zijn vier materialen waarvan koekenpannen worden gemaakt: koper (vertind), roestvrij staal, gietijzer en aluminium. Pannen met antiaanbaklaag sla ik even over: dat zijn geen echte pannen, eerder magnetrons.
Pannen met antiaanbaklaag sla ik even over: dat zijn geen echte pannen, eerder magnetrons
Koper geleidt goed en ziet er mooi uit, maar je hebt er veel onderhoud aan en het tin kan de smaak en kleur beïnvloeden. Roestvrij staal is keihard, makkelijk in onderhoud ook, maar geleidt slecht en voedsel bakt makkelijk aan. Gietijzer kan goed heet worden en is lekker om in te braden, maar het roest en kan de smaak beïnvloeden. Aluminium is licht en goedkoop, maar ook zacht en heeft invloed op de smaak en kleur van je gerecht.
En als ik maar één pan wil?
Uiteindelijk is er één dominante koekenpan waarin je thuis het gros van je bereidingen zult doen. Alle voor- en nadelen van materialen meegewogen, adviseer ik een roestvrijstalen koekenpan met dikke bodem. Deze bodem bestaat uit twee roestvrijstalen platen met een koperen plaat ertussen, die voor een goede verdeling van de warmte zorgt. Het roestvrij staal bestaat uit een mengsel van staal, chroom en nikkel. Daarmee heb je een onverwoestbaar ding, dat goed geleidt en de smaak en kleur van het eten niet verandert. Zorg dat de steel uit hetzelfde materiaal bestaat, dan kan de pan ook in zijn geheel in de oven en de afwasmachine.
Anders nog iets?
Let erop dat de pan werkt op jouw hittebron: inductie, gas, halogeen, keramisch of elektrisch. En dat hij groot genoeg is om jouw lievelingskost in te bereiden: pannenkoeken bijvoorbeeld, of die grote zeetong. En tot slot moet het natuurlijk een mooi ding zijn, dat ook nog in de portemonnee past.
Overgebleven frietjes? Met een goede koekenpan maak je die weer knapperig.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bijna niemand kan de perfecte druiventros nog plukken: ‘Ambacht sterft uit’
Supermarktdruiven? Verschrikkelijk, vinden de weinige druivenkrenters die ons land nog kent. Een tros hoort ‘breed in de schouders te zijn en smal in de punt. Niet zo’n vormloze klont’. Maar er zijn nog maar héél weinig mensen die druiven perfect kunnen ‘krenten’. Om te voorkomen dat het aloude ambacht verdwijnt gaat de Volksuniversiteit cursussen aanbieden.Westland -
belastingaangifte
De aftrekposten slim verdelen: zo zet je je fiscaal partnerschap goed in
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2022. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: hoe werkt fiscaal partnerschap? -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Video
Tip van chef-kok Joris Bijdendijk: zo bereid je prei het beste
Joris Bijdendijk is sterrenkok. Hij geeft antwoord op basisvragen uit de keuken. Vandaag bereidt hij prei. -
Zo duur wordt autorijden straks als nieuwe milieuplannen doorgaan
De overheid wil de overschakeling naar elektrisch rijden versneld doorvoeren door drie verschillende tarieven in te voeren bij de kilometerheffing. De eigenaar van een Kia Picanto op benzine is straks tot acht keer duurder uit, zo blijkt uit een nieuw rapport.
-
PREMIUM
Steeds meer jongeren kloppen bij Mariska aan voor gratis maaltijd
Alphen aan den Rijn -
-
-
PREMIUM
‘Voor mij valt vooral het leven zonder zuivel vies tegen, zoek maar eens iets lekkers bij de koffie’
Vleesverslaafde verslaggever John Bas doet mee aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Geen dierlijke producten, dus. Hoe bevalt dat? Aflevering 3: goed te doen. -
Koken & eten
Tip van chef-kok Joris Bijdendijk: zo snijd je ui in kleine, gelijke stukjes
Joris Bijdendijk is sterrenkok. Hij geeft antwoord op basisvragen uit de keuken. Dit keer: een ui snipperen.