Tip van Jord: zo maak je in zoutkorst gegaarde zalm op de barbecue

Bbq-chef Jord Althuizen maakt dit barbecueseizoen een gegarandeerd succes. Wekelijks verschijnt hij in een nieuwe video op AD Koken & Eten waarin hij de kneepjes van het vak uitlegt. Vandaag laat hij zien hoe hij zalm in zoutkorst op de barbecue gaart. 

Dit gerecht is een echt pronkstuk. Ondanks dat de vis in zoutkorst wordt bereidt, smaakt de vis niet extra zout. Dit komt doordat het zout de vis isoleert en zorgt dat er geen vocht ontsnapt. Hierdoor wordt de vis als het ware gestoofd en blijft de smaak beter behouden.

Volledig scherm

Biertip
Deze zalm bewijst dat een barbecue niet alleen geschikt is voor vlees, net zoals Heineken 0.0 laat zien dat een biertje niet altijd alcoholisch hoeft te zijn. Daarnaast gaat het vettige van de vis perfect samen met de verfrissende en fruitige smaak van Heineken 0.0.

Jords BBQ tips voor de zalm
- Gebruik per kilo zout ongeveer 100 gram eiwit voor de korst.
- Zorg dat je zoutkorst niet te zacht is, anders glijdt deze van de vis af.
- Heb je een kleinere barbecue dan Jord? Neem dan uiteraard een kleinere vis.

Volledig scherm

Hele zalm in zoutkorst

Ingrediënten (6 personen):
- 1 hele zalm van 2 à 3 kg, schoongemaakt en geschubd
- Versgemalen zwarte peper
- ½ bos tijm
- ½ bos oregano
- 3 knoflooktenen, gepeld
- 6 kg grof zeezout
- ½ kg eiwit, vloeibaar

Benodigdheden:
- Grote rookhoutplank of gietijzeren plancha plaat waar de zalm op past
- Grote BBQ met deksel of smoker
- Kwastje
- Groot hakmes

Bereidingswijze (voorbereiding 1 uur, bereiding 1½ uur):
- Bereidt een BBQ voor op indirect grillen bij 180 °C.
- Spoel de hele zalm onder de kraan af en dep droog.
- Maal zwarte peper in de buikholte en vul die met de tijm, oregano en knoflook.
- Meng in een grote bak het grove zeezout en eiwit goed door elkaar.
- Leg op de rookhoutplank of plancha een laag zout van circa 2 cm dik in de vorm van de zalm, waarbij hij rondom zo’n 3 cm groter is dan de zalm zelf.
- Leg de gevulde zalm op de plak zout en bedek de vis met de rest van het zout.
- De zoutkorst moet overal zo’n 2 cm dik zijn.
- Schuif de plank of plancha met de zalm in de barbecue.
- Gaar de zalm circa 30 à 40 minuten, tot de zoutkorst volledig uitgehard en lichtbruin geworden is.
- Zie je de zoutkorst na 20 minuten nog niet verkleuren, stook het vuur dan wat op.
- Haal de vis uit de barbecue en plaats op een stevige werktafel.
- Sla met een hakmes de zoutkorst open en verwijder de zoutkorst over de hele lengte van de vis.
- Veeg met een kwastje eventueel achtergebleven los zout weg en trek vervolgens voorzichtig de huid eraf.
- Het visvlees kun je er nu met een lepel uitscheppen.

Kijk hier voor meer BBQ video's en inspiratie.