Volledig scherm

Tip voor vanavond: zo voorkom je een kater

We herkennen de gedachte: "Had ik nu maar niet zoveel gedronken" allemaal wel. Helaas bedenken we ons dit vaak pas te laat. Vandaag pakken we dit anders aan en gaan we goed het nieuwe jaar in. 

Vitamines

Als je alcohol drinkt, gebruikt je lichaam vitamines om het gif te neutraliseren. Hierdoor ontstaat er een tekort. Doordat je lichaam de vitamines uit je organen haalt, voel je je brak. Het is dus belangrijk om deze aan te vullen voordat je begint met drinken. Hoe? Genoeg groenten en fruit eten of wat multivitamines nemen. Sla niet in één keer het hele potje achterover, teveel is ook niet goed.

Vermijd specifieke soorten alcohol

Ai, minder goed nieuws op oudejaarsavond is dat champagne en mousserende wijnen katergevoelig zijn. Door bubbels wordt de alcohol sneller in het bloed opgenomen en raak je sneller dronken. Vermijd liever ook donkergekleurde alcohol, zoals rode wijnwhisky en tequila. Deze bevatten namelijk meer gifstoffen. Wat mag je dan wel drinken? Leef je uit met witte wijn, wodka en gin.

Eten

Een 'goede bodem' is belangrijk voordat je naar de fles grijpt. Je lichaam heeft een lange avond te gaan en heeft voedingsstoffen nodig. Als je goede voeding tot je neemt, wordt dit door de alcohol geabsorbeerd. Naast dat het belangrijk is om vitamines binnen te krijgen, kan een vette hap ook geen kwaad. Dit vertraagd de absorptie van alcohol namelijk. Een goed excuus voor die laatste pizza van het jaar.

Water

Last but not least: drink water. Dit heb je vast vaker gehoord maar het is dan ook een hele belangrijke bij het voorkomen van een kater. De alcohol droogt je volledig uit, dus hoe meer water je drinkt, hoe groter de kans dat je de volgende dag fris en fruitig opstaat. Een tekort kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid en natuurlijk; dorst. Drink water voor, tijdens en na het stappen. Giet bij thuiskomst nog een glas water naar binnen en zet er ook één naast je bed; als je eenmaal ligt is de kans namelijk groot dat je niet meer wil opstaan.

Wil je kans maken op het nieuwe boek: Dat smaakt naar meer. Ontdek de wijn die bij je past. Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief.

Poll

Wat voor type tompouce-eter ben jij?

  • De happer (8%)
  • De likker (2%)
  • De daklichter (63%)
  • De ontleder (24%)
  • De draaier (3%)
17328 stemmen