Volledig scherm
© Shutterstock

Tips voor gruwelijk lekkere brownies

Hans Heiloo, chef patissier van de Bakery Institute, deelt zijn geheimen voor het maken van een lekkere brownie. 

Je hebt eigenlijk drie soorten brownies, volgens patissier Hans Heiloo. ,,De fudge, een cake, en iets wat ertussen in zit. Persoonlijk kies ik voor de laatste optie. Een luchtige, maar smeuïge brownie. De echte Amerikaanse fudge is ook wel lekker, maar verveelt snel, en je riskeert een uur lang uitbuiken op de bank. Hoeft niet erg te zijn hoor’’, zegt Heiloo. 

Smeuïg doch luchtig 

Sommige mensen kloppen eerst de boter op met suiker. Dan krijg je een cake. Ik raad je aan om eerst de eieren te kloppen en dan bittere chocolade, samen met de gesmolten boter, aan het eiermengsel toe te voegen. Dat is gewoon de basis’’, zegt de patissier. 

,,Voor de chocolade is het belangrijk om een hoge kwaliteit te kopen. Daarmee bedoel ik: zo puur mogelijk. In een brownie gaat veel suiker en dat kan ten koste gaan van de chocoladesmaak. Ik smelt vaak bittere chocolade van 80 procent. Als je helemaal lekker bezig wilt zijn gebruik je 100 procent cacaomassa. Daar wordt ook echte chocolade van gemaakt.’’

Avocado en kikkererwten 

,,Je ziet tegenwoordig veel vegan brownie recepten. Een vegan brownie smaakt hartstikke goed. Het is heel lekker om een avocado aan je beslag toe te voegen. Een avocado is de enige vrucht die vet bevat, en zorgt dus voor die smeuïgheid die je zoekt in een brownie’’, zegt de patissier.

,,Daarnaast kun je het sap van kikkererwten opkloppen met suiker en als basis voor het beslag gebruiken. Dit geeft de brownie weer volume. Daarmee bedoel ik dat de cake wat luchtiger wordt, maar niet droog. De avocado en kikkererwten gaan overigens goed samen’’, aldus Heiloo. ,,Ik vind het zelf ook wel erg lekker om een nootje door je beslag heen te doen.’’

Bakken

Het bakken van een brownie moet kort en heet. ,,Je wilt een brownie niet te gaar. Ik doe hem zelf meestal op 220 graden en dan 25 minuten. Natuurlijk is het wel afhankelijk van de grootte van je cake.’’

Vegan brownie

Deze Vegan brownie is op basis van noten, dadels en amandelmelk, en is gemakkelijk om te maken. Door de toevoeging van de dadels wordt de brownie heerlijk kleverig, maar niet té kleverig. 

Ingrediënten (voor 10 personen): 
150 g amandelen
- 150 g pecannoten
- 70 g cacao
- 450 g geweekte pitloze dadels
- 2 el kokosvet
- 100 ml amandelmelk
- 75 g poedersuiker
- 2 el Maldon zout
- 175 g pure chocolade

Benodigdheden: 
1 bakvorm (8 x 16 cm)
-Bbakpapier

Volledig scherm
© 24Kitchen

Benieuwd hoe je het gerecht maakt? Bekijk het recept op www.24Kitchen.nl

Wil je meer recepten van de dag zien? Klik dan hier.

Eet smakelijk!

Powered by 24Kitchen.