Akelig virus houdt tomatentelers in de greep.
Volledig scherm
Akelig virus houdt tomatentelers in de greep. © Shutterstock

Tomatentelers houden kas dicht vanwege vrees voor akelig plantenvirus

Koken & etenKom in de kas is een jaarlijks feest voor telers, maar veel tomatentelers doen dit jaar niet mee. Een akelig plantenvirus waart rond in tomatenland waart. Om alle risico's voor het gewas te vermijden nemen de telers vergaande maatregelen.

Het virus heet Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV). Het is gevonden bij bedrijven in Italië en Mexico en Nederlandse telers doen er alles aan om het virus buiten de deur te houden. Hoewel de plantenziekte onschadelijk is voor mensen, houden tomatentelers het virus liever bij hun planten vandaan. Het kan er namelijk voor zorgen dat de opbrengst lager uitpakt en dat de tomaten misvormd raken en vlekken vertonen. ,,Dan komen er geen goede vruchten aan de planten. Het kan hard gaan”, zegt Jakoline van Straalen woordvoerder van Glastuinbouw Nederland.

Huiverig

Om die reden doen veel tomatentelers gisteren en vandaag niet mee aan Kom in de kas, hoe leuk en nuttig het ook is om te laten zien hoe groente, fruit en potplanten tot wasdom komen. Hoeveel tomatentelers hun deuren gesloten houden, is onbekend, aldus de woordvoerder van Glastuinbouw Nederland. ,,Telers willen voorkomen dat het virus via kleding of voorwerpen hun kas binnenkomt.” Het bericht dat er besmettingen zorgde een paar weken geleden voor onrust, bevestigt de woordvoerder. ,,De Nederlandse tomatentelers zijn huiverig voor het virus.” 

Reden voor de telers om strikte hygiënemaatregelen na te leven. In een streng protocol is vastgelegd dat bezoekers beschermende kleding moeten dragen en hun werkgereedschappen desinfecteren. 

ToBRFV is volgens Tuinbouwalert.nl voor het eerst in 2016 in Jordanië gezien, in 2017 in Israël in 2018 in Duitsland, Mexico en recent in Italië. Dit nieuwe virus was in Israël al in 2014 gevonden, maar was toen nog onbekend. Het virus heeft zich daar in korte tijd verspreid. 

Het is voor het eerst dat een deel van de telers het laat afweten bij Kom in de kas, aldus de woordvoerder. Alleen in 2001 ging het feest niet door vanwege de uitbraak van mond- en klauwzeer.

Vanavond aan de slag met gezonde, onbeschadigde tomaten? Zo snijd je ze het makkelijkst:

Poll

Wat voor type tompouce-eter ben jij?

  • De happer (8%)
  • De likker (2%)
  • De daklichter (63%)
  • De ontleder (24%)
  • De draaier (3%)
17328 stemmen