Volledig scherm
PREMIUM
Vinoloog van het jaar Arjen van Sluijs. © Van Assendelft

Topvinoloog: ‘Stop met die supermarktwijn’

De allerbeste neus van Nederland, die is van Arjen van Sluijs uit Boxtel. Dit jaar in elk geval, want zolang mag hij de titel Vinoloog van het Jaar voeren. Zijn missie: iedereen naar de wijnwinkel.

In retrospectief was dat allereerste glas wijn op een warm terras roze snoepjeswater. Maar desalniettemin was Arjen van Sluijs, toen nog een bierdrinker, aangenaam verrast. Twintig jaar later zou hij de anonieme rosé van toen nauwelijks nog weg krijgen. De wereld van de wijn heeft inmiddels nog maar weinig geheimen voor hem.

,,Het gaat niet alleen om de fles en de drank. Het vakgebied van de wijn is heel uitgebreid: geschiedenis, geografie, topografie, scheikunde, biologie. Je kunt je blijven ontwikkelen, heel je leven lang. Dat is tegelijk wat mensen ook afstoot. Na een cursus weet je nog niks. Je weet alleen maar dat je heel veel niet weet.”

  1. Experts: Franse koning Lodewijk IX stierf omdat hij bloedhekel had aan Afrikaans eten

    Experts: Franse koning Lodewijk IX stierf omdat hij bloedhekel had aan Afrikaans eten

    Bijna 750 jaar na zijn overlijden hebben wetenschappers eindelijk vast kunnen stellen waaraan de heilig verklaarde Franse koning Lodewijk IX (de negende) in het jaar 1270 overleed. Volgens een team experts onder leiding van de Franse forensisch patholoog Philippe Charlier stierf de vorst in de tegenwoordige Tunesische hoofdstad Tunis, omdat hij Afrikaans eten haatte, uit principe weinig at en daardoor een extreem vitaminetekort en vervolgens dodelijke scheurbuik ontwikkelde.