Traditionele Chinees verdwijnt in Zeeland en Limburg veel sneller dan elders
Koken & etenIn de afgelopen tien jaar sloten steeds meer restauranthouders met een traditionele Chinees-Indische keuken de deuren. De verschillen zijn regionaal erg groot. Hoe komt dat?
Delen per e-mail
Dat de Chinees waar je nog babi pangang met lange repen kroepoek kunt kopen zoetjesaan schaarser wordt, heeft fotograaf Mark van Wonderen ons vorig jaar al duidelijk gemaakt. Van Wonderen legde de buitenkant van alle 1090 restaurants vast met zijn camera. Onlangs verscheen zijn fotoboek waarin de restaurants allemaal zijn opgenomen. Het is een ode aan de Chinees.
De reden van zijn project: ze verdwijnen in rap tempo. Een op de vijf restaurants sloot de afgelopen 10 jaar de deuren, aldus horeca-expert Guido Verschoor van Van Spronsen & Partners. Opvallend is dat de regionale verschillen groot zijn. Zeeland en Limburg zien een daling van 30 procent tegenover een landelijk gemiddelde van 20 procent.
Concurrentie
,,Uiteraard zullen er meerdere oorzaken zijn, maar ik denk dat het vooral te maken heeft met de omvang van de concurrentie in het gebied en wat er nog meer voor aanbod is in het gebied", aldus Verschoor. ,,In Zeeland en Limburg ligt het aantal restaurants in de gehele sector fors hoger. Om een beeld te geven: Zeeland telt in totaal ruim 100 restaurants per 100.000 inwoners en Limburg ruim 75 restaurants per 100.000 inwoners. Landelijk ligt dat gemiddelde op 69.”
,,Daarbij tellen deze provincies nog steeds, ondanks forse daling nog relatief veel Chinese restaurants”, zegt Verschoor ,,namelijk 11 en 12 Chinees-Indische restaurants per 100.000 inwoners, terwijl het landelijk gemiddelde op 10 ligt. Er is dus een balans gekomen in het aanbod en vraag.”
Drenthe, Friesland en Flevoland tellen tussen de 40 en 67 restaurants per 100.000 inwoners. Er is in totaal minder aanbod in deze provincies, waardoor Chinees-Indische restaurants dus minder concurrentie hebben en het mogelijk langer vol kunnen houden. ,,Je ziet dat vroeger de Chinees-Indische restaurants zo'n 20 procent van het totaal uitmaakten", legt Verschoor uit. ,,In sommige regio's, zoals Drenthe, is dat nog steeds het geval, terwijl bijvoorbeeld in de Randstad meer aanbod is van andersoortige restaurants.”
(De tekst gaat verder onder de infografiek)
Het verschil tussen steden en dorpen is niet zo groot, ziet Van Spronsen & Partners. Zowel in gemeenten vanaf 100.000 inwoners als in gemeenten die kleiner zijn ligt de daling van het aantal klassieke Chinese restaurants rond de 20 procent.
Babi pangang is geen Chinees gerecht. Julie Ng maakt een documentaire over Chinees eten in Nederland:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
‘Prijs knoflook rijst binnenkort de pan uit’
Knoflook in de supermarkt zou best eens een stuk duurder gaan worden, voorspellen importeurs. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
Ben & Jerry's verkoopt hun ijs met koekjesdeeg nu zonder ijs
Elke Cookie Dough-liefhebber herkent het wel: meteen de chunks uit je pint met ijs lepelen. De grootste wens van veel Ben & Jerry's fans wordt na lang wachten vervuld: de chunks worden zonder het ijs, in een zakje, verkocht. En ter ere van het 30-jarig bestaan van deze ijssoort staan er over twee weken nog twee nieuwe Cookie Dough ijssmaken in het vriesschap. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
PREMIUM
Dit sterrenrestaurant gooit na corona de deuren in het weekend dicht
Ze speelden al langer met de gedachte maar de tweede lockdown heeft Tabitha en Rik Jansma van Basiliek in Harderwijk het laatste zetje gegeven. Na coronatijd gooien ze de deuren van hun sterrenrestaurant in het weekend dicht. De Jansma’s hebben het afgelopen jaar een rijker sociaal leven ontdekt en willen dat niet meer kwijt.
-
VIDEO
Beschimmeld eten in Chinese schoolkantine: kinderen ziek, ouders boos, rector stapt op
De rector van een school in de Chinese stad Chengdu is ontslagen nadat er beschimmeld eten was gevonden in de kantine van zijn school. Ook een medewerker moet het veld ruimen na het voedselincident. Het onderzoek loopt nog. -
PREMIUM
Megawinkel Lidl: modernste snufjes én een tapasbar
Zierikzee krijgt de (voorlopig) grootste Lidl van Zeeland. Eentje die helemaal is ingericht met de nieuwste snufjes uit de keuken van de supermarktketen, zo is de belofte. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen.