Volledig scherm
© RV

Uien waarvan je niet gaat huilen: ze bestaan eindelijk

Elke kok die een simpel soepje wil maken, kent het probleem: de tranen lopen over je wangen als je een ui snijdt. Je adem inhouden, een duikbril opzetten, onder water snijden of de uien eerst een kwartiertje in de vriezer stoppen: écht waterdicht zijn die trucjes niet. Maar nu is er een ui die je geen huilbui bezorgt. Met dank aan Bayer, het bedrijf dat aspirine op de markt bracht.

Waarom tranen onze ogen eigenlijk wanneer we uien snijden? Uien bevatten vluchtige bestanddelen die inwerken op het natuurlijke water in onze ogen en zo zwavelzuur vormen. Onze ogen produceren vervolgens tranen om die irriterende stof te verdunnen. Dat het probleem ons écht bezighoudt, blijkt uit de lange lijst zoekresultaten die Google geeft voor de vraag 'Hoe snij ik een ui zonder te huilen?'

Bayer, het Duitse farmacie- en biotechnologieconcern, komt nu met een simpele oplossing: een ui waarvan je niet gaat huilen. 'Sunions' werden ze gedoopt, en in tegenstelling tot de gewone ui waarbij die vluchtige bestanddelen toenemen naarmate de ui langer wordt bewaard, verminderen die bestanddelen bij Sunions na verloop van tijd juist. Daardoor verliezen ze ook hun traanopwekkend effect, maar ze behouden wel hun smaak.

Natuurlijke kruisingen

Volgens de ontwikkelaars worden de uien na verloop van tijd ook zoeter en bieden ze 'een goede krokantheid en een consistente heerlijke smaak' waardoor je ze zelfs rauw kan eten.

Het bedrijf onderstreept dat de uien niet het resultaat zijn van genetische modificatie maar verkregen werden door natuurlijke kruisingen. Het duurde 30 jaar voor het gewenste effect werd bereikt. Al in de jaren 80 begonnen kwekers in de Verenigde Staten te onderzoeken welke uiensoorten de minste vluchtige bestanddelen bevatten en die soorten te kruisen. 

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle hacks en makkelijke recepten.

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.