Uit eten met kerst? Kans groter dat je achter het net vist
Het gaat hard met de reserveringen bij restaurants voor Kerstmis. Het lijkt er bovendien op dat meer restaurants hun deuren sluiten tijdens de kerstdagen. Daarom kan het lastig worden om nog bij je favoriete restaurant terecht te kunnen.
Delen per e-mail
Half december is alles voor de feestdagen wel geregeld
Neem het prestigieuze tweesterrenrestaurant De Lindehof in Nuenen. Dat restaurant heeft nog wel een paar stoeltjes vrij voor 25 en 26 december. ,,Maar het schiet aardig op. Het gaat altijd vrij vlot rond Kerstmis", laat souschef Gijs Hoevenaars weten. De kok heeft er vertrouwen in dat het deze kerstdagen, net als vorig jaar, weer helemaal vol zit. Om alles voor te bereiden heeft het restaurant nog even de tijd. ,,Half december is alles voor de feestdagen wel geregeld.”
Bij het Riethovense restaurant Vandeijck zijn beide dagen al vol geboekt. Begin vorige maand begonnen daar al de voorbereidingen voor Kerstmis, zegt chef Gardy Joordens. ,,Dan beginnen de eerste gasten meestal al te bellen. Ons kerstmenu stond midden oktober al vast. We bieden één menu aan dat meestal bij iedereen in de smaak valt." Joordens signaleert een trend in de 'dinerervaring', waar het restaurant op heeft ingespeeld: ,,Mensen willen tegenwoordig nog uitgebreider eten, nog langer tafelen. Waar we eerst vaak drie- en viergangendiners aanboden, zijn dat er tegenwoordig vijf en zes. Veel mensen kiezen dan voor zes gangen."
Rush
Het valt op dat het aantal ondernemers dat aangeeft dicht te zijn toeneemt
Ook bij restaurant Avant-Garde in Eindhoven stroomden, net als altijd, de reserveringen binnen toen het kerstmenu bekend werd. ,,Als het kerstmenu op de site staat, volgt er een rush", vertelt sommelier Arne Maat van het restaurant in het Philips Stadion met één Michelinster. Inmiddels is er bijna geen plek meer op kerstavond en Eerste Kerstdag.
Maat: ,,We proberen de gasten het volledige pakket te geven. Daarbij horen veelal klassieke producten, zoals wild." Het inkopen van het wild en de wijn is intussen in volle gang. Bij Mood Eindhoven, dat twee vestigingen heeft, wordt nog gesproken over het op te stellen menu, maar het restaurant laat weten dat inmiddels al 'veel grote groepen' voor kerst gereserveerd hebben.
Naast het grote aantal boekingen, ziet Koninklijke Horeca Nederland het aantal restaurants dat juist de deuren sluit met de kerstdagen, toenemen. Woordvoerder Bernadet Naber: ,,We hebben de afgelopen jaren gepeild bij onze leden. In 2016 meldde 8,5 procent dicht te zijn en vorig jaar 13 procent. Dit jaar hebben we een beperkt aantal mensen dat heeft gereageerd op onze poll, maar de cijfers zijn wel indicatief: 15 procent geeft aan de deuren dicht te houden.”
Waarom ondernemers dat doen? Overcapaciteit. Er is zo veel aanbod. ,,Dat is enerzijds natuurlijk fantastisch", zegt Naber. ,,Want er is zo veel horeca met zo'n diversiteit, dat er voor ieder wat wils is. Anderzijds is dat niet allemaal gericht op kerst. En bovendien is personeel duur. Zeker met de feestdagen.”
Thuis feestelijk koken? Dit dessert is kerstwaardig:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
Wat Eten We Vandaag: Gebakken scholfilet met pittige honing-citroensaus
Rijst, vis en groenten; een combinatie waar oneindig veel variaties op mogelijk zijn. Wij kiezen voor zilvervliesrijst met boontjes en scholfilet. Om het gerecht helemaal af te maken, voegen wij hier een heerlijke zelfgemaakte pittige honing-citroensaus aan toe. -
Koken & eten Dit woord moet in de ban, want het maakt iets liefs en zachts van dierenleed
Het woord kraambox is de winnaar van de eerste eufemismeverkiezing van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Met 45 procent van de stemmen heeft dit woord gewonnen. ,,Kraambox klinkt als een positieve, fijne term waarbij je denkt aan de kraamtijd van een pasgeboren baby. Het woord klinkt veilig en zacht”, zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. ,,In werkelijkheid is het een stalen kooi met een harde vloer waarin het moedervarken gemiddeld vier weken vastzit.” -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
De verborgen calorieën die je beter kunt mijden als je wilt afvallen
Veel mensen vragen zich af waarom ze niet afvallen, ondanks hun strikte eetregime. Dat kan te maken hebben met bepaalde producten die op het eerste gezicht ‘gezond’ lijken, maar caloriebommetjes zijn.
-
PREMIUM
Veel chocoladeletters onder de maat, vinden de experts
Nu de goedheiligman weer in het land is, zijn chocoladeletters niet aan te slepen. Maar welke smaakt het lekkerst? Ons panel proeft een half alfabet aan pure varianten. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
PREMIUM
Koken & eten Bitter vinden we brrrrr... maar het is o zo gezond
In het kader van goede voornemens: kies eens wat vaker voor bitter. Voedingsmiddelen met deze smaak, zoals witlof en broccoli, zijn goed voor je gezondheid. Niet lekker? Je kunt ze makkelijk leren eten.