Uiteten en borrelen op het terras, het kan weer (maar alleen voor hotelgasten)
videoTerwijl alle restaurants en kroegen op slot zitten, opent de grootste hotelketen van Nederland de deuren. Er kan weer gegeten en gedronken worden op het terras en in de bar van de Fletcher Hotels. ,,Maar alléén hotelgasten zijn welkom, passanten mogen niet naar binnen”, benadrukt directeur Rob Hermans.
Delen per e-mail
Hoewel van een verplichte sluiting van hotels nooit sprake is geweest, sloten de meesten halverwege maart de deuren. Ze hadden niet meteen een antwoord op de RIVM-richtlijnen en bovendien bleven gasten massaal weg. Dat de gasten er weer zin in hebben, merken ze bij Fletcher Hotels aan het aantal telefoontjes en mailtjes. Én inmiddels is de hotelketen er zelf ook klaar voor.
Nee, we hebben geen aanwijzingen, adviezen of boetes gekregen, alleen maar complimenten
Afgelopen weekend was het dan zover: 11 van de ongeveer 100 hotels openden de deuren, de overige hotels volgen de komende weken. Bij de meeste van die 11 hotels stonden wel meteen de gemeentelijke handhavers en politie op de stoep voor een inspectiebeurt, maar dat verliep volgens directeur Rob Hermans zonder problemen. ,,Nee, we hebben geen aanwijzingen, adviezen of boetes gekregen, alleen maar complimenten.”
Ook klanten waren volgens hem dik tevreden. Het bedrijf heeft dan ook wat grondige ingrepen gedaan om de 1,5 meter afstand in zijn hotels te kunnen waarborgen: ,,We kunnen met zekerheid zeggen dat het veilig is bij ons. We hebben alles zo ingericht dat je nergens in het hotel iemand op een afstand van minder dan 1,5 meter passeert. We hebben het afgekeken van supermarkten en bouwmarkten en ons laten inspireren door andere horecagelegenheden.”
Tekst loopt door onder de foto
Ontbijtbuffet geschrapt
Zo is ongeveer de helft van de tafels, stoelen en barkrukken verwijderd uit de ruimtes. Ook zijn vergaderruimtes omgebouwd tot extra eetgelegenheden om mensen zoveel mogelijk te spreiden. Een andere maatregel is dat gasten van te voren moeten aangeven hoe laat ze willen eten. Verder is het ontbijtbuffet, waar mensen normaal zelf kunnen rondlopen om hun broodjes of vleeswaren te pakken, vervangen door een ontbijt à la carte. En voor wie op de kamer wil eten, is er roomservice.
Hermans: ,,Wat we bijvoorbeeld ook hebben gedaan, is dat we achter elke eettafel een andere tafel hebben neergezet. Op die tweede tafel kunnen medewerkers dan de maaltijden serveren, de gasten kunnen vervolgens zelf hun borden van de tafel pakken en weer terugzetten.”
Hoe Fletcher het heeft aangepakt, zou zomaar een voorbeeld kunnen zijn voor veel andere horecagelegenheden. ,,Ja kom bij ons kijken, zou ik tegen ze zeggen”, grapt de directeur. Tegelijkertijd zegt hij te hopen dat voor restaurants en andere horecagelegenheden snel het verlossende woord komt zodat ook zij weer open kunnen.
Ik vrees voor de kroegen. Misschien dat zij pas op z’n vroegst na de zomer weer kunnen openen
,,Het zal voor het kabinet lastig te bepalen zijn wie wel en wie niet open mag, maar ik denk dat er genoeg horecagelegenheden zijn die net als wij met de regel van 1,5 meter uit de voeten kunnen. Ik vrees alleen voor kroegen. Misschien dat zij pas op z’n vroegst na de zomer weer kunnen openen.”
Rober Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland durft er geen zinnig woord over te zeggen. Hij ziet wel dat veel horecabedrijven bezig zijn met voorbereidingen, maar zijn idee is dat de 1,5 meter afstand voor veel horecabedrijven niet werkbaar is, zoals bij Fletcher Hotels.
,,Je kunt moeilijk tegen gasten zeggen: oké, jij mag van 10.00 tot 12.00 uur op het terras zitten, en dan kunnen zij van 12.00 tot 14.00 uur. Het moet wel een beetje realistisch zijn. We moeten misschien een beroep doen op het gezond verstand van mensen en tegen de risicogroep zeggen: blijf thuis en houd afstand.”
Worsteling
Willemsen ziet ondertussen de worsteling bij veel cafés en kroegen. Uit een enquête onder bijna 5000 horecaondernemers zegt 10 procent nu al geen buffers te hebben, een kwart zegt het nog tot maximaal eind april te kunnen uithouden en nog eens een derde denkt het maximaal twee tot drie maanden uit te kunnen zingen. ,,Als het kabinet geen uitzicht biedt, zal twee derde van de horecazaken per 1 juli de deuren moeten sluiten”, waarschuwt Willemsen.
Ook Fletcher Hotels heeft het de afgelopen maanden financieel zwaar gehad, maar zegt een gezond bedrijf te zijn en zich door de crisis heen te kunnen slaan. Het hoopt vooral op een toeloop van gasten. Dat die gaat komen, weet de directeur eigenlijk wel zeker. Illustratief is volgens hem dat de kamers van de 11 hotels die dit weekend openden, al meteen voor bijna de helft vol zaten, zonder dat ze daar reclame voor hadden gemaakt. ,,Mensen willen het terras weer op, lekker uiteten of een weekendje weg, de natuur in en fietsen, bij ons kan dat allemaal”, zegt hij. ,,Máár”, zo benadrukt hij, ,,we zijn niet geopend voor passanten, dit is alleen voor hotelgasten.”
Bekijk hier onze video’s rond de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Tosti met pesto en gegrilde groente
Je kunt alle kanten op met tostibeleg. Wij kiezen dit keer voor een vegetarische variant, rijkelijk belegd met uiteraard kaas en daar voegen we groene pesto, rucola en gegrilde groente aan toe. -
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Eindelijk weer iets te kiezen: de Citroën (ë)C4 is prettig anders
In een wereld die vooral gedomineerd wordt door rationele keuzes, moet je opvallen om een rol van betekenis te spelen. Met de nieuwe C4, die meteen ook als elektrische ëC4 beschikbaar komt, heeft Citroën die ‘kunst van het anders zijn’ weer als vanouds in de vingers. -
‘Langste fastfooddrive-thru van Europa’ op Vliegveld Twenthe
Evenementenlocatie Vliegveld Twenthe en de Enschedese stadsbrouwerij Stanislaus Brewskovitch slaan de handen ineen en gaan in het weekeinde van 23 en 24 januari de naar eigen zeggen ‘langste fastfooddrive-thru van Europa’ inrichten op de ‘strip’ van de voormalige vliegbasis. Een strook asfalt van een kilometer lang. -
PREMIUM
Bietjes met een fruitfeest
Mevrouw Hamersma runt een kookboekenwinkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. Op ontdekkingstocht in haar eigen winkel stuit mevrouw Hamersma op het kortste recept aller tijden. -
PREMIUM
VIDEO Roekeloos in de rij: ‘Als we niet uitkijken, zitten we straks met een echte lockdown’
Onbewust lijkt het Nederlandse volk de coronaregels wat minder nauw te nemen. En dat is niet de bedoeling, waarschuwen experts. ,,Als we nu niet uitkijken, zitten we straks met een echte lockdown.”
-
video Weer wat meer lucht voor de intensive cares
Er liggen weer minder patiënten met het coronavirus op de intensive cares. Het aantal daalde met 57 tot 804. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). -
PREMIUM
video Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten. -
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'.