Uitgekeken op gin&tonic? Deze vijf drankjes zijn ook lekker zomers
Koken & etenElk jaar probeert een andere cocktail de gin-tonic van z’n troon te stoten. Dit jaar gaan de port-tonic en deze vier andere drankjes de strijd aan om gekroond te worden tot cocktailtopper van de zomer.
Delen per e-mail
Port-tonic
Port was jarenlang een ietwat vergeten aperitiefdrankje, maar staat deze zomer weer bovenaan onze zomerse dranklijst. In combinatie met tonic tover je de Portugese portwijn om tot een absolute cocktailtopper.
Zo maak je ‘m:
- 7 cl (of 1/3) witte port
- 15 cl (of 2/3) tonic
- ijsblokjes
- schijfje gember
- takje rozemarijn of een schijfje sinaasappel
Plaats een schijfje gember in een groot wijnglas. Vul het glas met ijsblokjes. Voeg de port toe en vul aan met tonic. Garneer met een takje rozemarijn of een schijfje sinaasappel.
Pompita
Wereldwijd zijn natuurlijk gezoete dranken in opmars. Daarnaast zijn veel mensen dol op mousserende wijnen. Het liefdeskind van deze twee is Pompita, een verfrissende portie bubbels, verkrijgbaar in drie verschillende smaken: Madrid (een witte Macabeowijn met een hint van pompelmoes), Ibiza (roséwijn met watermeloen) en Barcelona (een rode Tempranillo-wijn met bloedsinaasappel).
Negori Spritz
Ben je in de stemming voor het sterkere werk, dan is de Negroni Spritz misschien wel iets voor jou.
Zo maak je ’m
- 30 ml campari
- 30 ml gin
- 60 ml vers sinaasappelsap
- 3 druppels orange bitter
- 2 scheutjes tonic
- 1 schijfje gedroogde sinaasappel
Doe alle ingrediënten, behalve de tonic, in een cocktailshaker. Voeg ijs toe en schud tot de mix gekoeld is. Giet de mix -zonder het ijs- in een cocktailglas over enkele nieuwe blokjes ijs. Voeg de tonic toe. Garneer met een schijfje gedroogde sinaasappel.
Ibiza Ice Flamingo
Ongetwijfeld de meest tot de verbeelding sprekende naam voor een zomers drankje. Deze sprankelende fruitwijn bevat grapefruitsap en een touch van frambozen.
Aperol-gin
Afsluiten doen we met een klapper van formaat. Stond de zomer van 2018 bij jou in het teken van gin-tonic en Aperol Spritz? Dan heb je ongetwijfeld nog wat restjes in huis, waarmee je deze overheerlijke cocktail in elkaar kunt toveren.
Zo maak je ’m
- 2 schijfjes komkommer
- 180 ml gin
- 60 ml aperol
- 60 ml limoensap
- 60 ml suikersiroop
- een scheutje bruiswater
- limoen om te garneren
Plet de komkommer onderaan in een cocktailshaker. Voeg aperol, limoensap, gin en suikersiroop toe. Shake tot alle ingrediënten met elkaar gemengd zijn. Giet door een zeef in 2 cocktailglazen, over ijs. Voeg bruiswater toe en garneer met een schijfje limoen.
In de serie zomerdrankjes inspireren we je met verfrissende combinaties in een glas. In deze video; de zomerdrankjes met sinaasappel!
Verder in het nieuws
-
Koken & eten Broccolistam weggooien is zonde: zes manieren om deze wél te gebruiken
Volgens laatste cijfers uit 2018 verspillen we per persoon zo’n 40 kilo aan voedsel per jaar. Nergens voor nodig, als je weet hoe je het moet voorkomen. -
PREMIUM
In de overgang? Dit eet je beter wel en niet
Eet eens een banaan, als je klachten hebt tijdens de overgang. Of dadels. Desirée Marsman weet alles van voeding tijdens de menopauze en geeft negen tips. -
Gember is zeer geschikt voor thuisteelt
Als student had Ronald Giphart een huisgenoot die grootverbruiker was van gember. Hij teelde de wortelstok zelf, gewoon in zijn kamer. -
PREMIUM
Ilona proeft Ilona proeft voor het eerst kaas: ‘Brie verandert in je mond in smurrie’
Ilona Braat (21) lust weinig. Tijd voor verandering, vindt ze. Aan de hand van adviezen van smaakdeskundige Bob Cramwinckel probeert ze al die dingen die ze voorheen altijd liet staan. In deze eerste aflevering proeft ze voor het eerst in haar leven een plakje kaas. Ja, écht waar. -
Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox
Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.
-
Wat Eten We Vandaag: Rollade met kruiden en knoflook
Door er inkepingen in te maken, trekt de smaak van de rozemarijn, tijm en knoflook goed in het vlees. Ziet er nog leuk uit ook. Rollade over? Snijd ’m flinterdun en eet de volgende dag op brood. -
Afvalvrij leven, zelfs bij McDonald’s, lukt dat?
Heel Twente moet in 2030 afvalloos zijn. Is dat te doen? Verslaggever Joost Dijkgraaf probeert een week afvalvrij te leven. En ja, dan ook echt afvalloos. „Hoe ga ik dit in vredesnaam redden?” -
Dit is waarom je beter een hamburger kunt eten dan een salade als je ziek bent
Als we professor Elisabeth De Waele, van de Vrije Universeit Brussel, mogen geloven, is ‘fastfood als je ziek bent soms beter dan een salade met tomaat’. Dat klinkt wellicht gek, maar de hoogleraar legt het allemaal uit in een aflevering van de ‘Universiteit van Vlaanderen’. Het toverwoord in De Waeles uitleg is ‘ondervoeding’.