Uniek praktijkexperiment in supermarkten met prijsverhogingen voor ongezonde producten

reageerAls gezonde producten goedkoper zijn of meer opvallen in de supermarkt, kiezen mensen er dan vaker voor? En laten klanten ongezonde producten links liggen als ze duurder zijn? Dat gaan wetenschappers van het Amsterdam UMC een jaar lang onderzoeken in 8 Coop-supermarkten in Nederland. Ze kijken ook of de aanpassingen daadwerkelijk gezondheidswinst opleveren. 

25 reacties

 • Antoine Geeris

  3 weken geleden
  Prijsverláging gezonde produkten? In de brede portfolio van een supermarkt kan het "verlies" gedragen worden. Hoeft niet de producent te treffen.
 • Jaap Spruitenburg

  3 weken geleden
  Sommige onderdelen moet je gewoon simpelweg niet aan de vrije markt over willen laten met al hun lobby's. Keuzes worden vaak onderbewust gemaakt, denk bijvoorbeeld al maar aan boodschappen doen voor of na het eten. Degene die zeuren dat ze geen vrije wil meer hebben, zijn zich waarschijnlijk niet bewust met welke reclame ze de hele dag bestookt worden die hun keuze bepaald. Aan ouders de oproep om juist zelf met uw kind te koken. Samen gezonde ingrediënten kopen en in de pan roeren, doet eten.
 • van der Es

  3 weken geleden
  Aanbiedingen bij Coop zijn in de trant van 3 prei voor de prijs van 1, 2 komkommers voor de prijs van 1, 2 netten mandarijnen voor de prijs van 1. Als alleenstaande koop ik dat dus nooit. Ja, 1. BTW op groenten en fruit moet naar nul. Laat de winst maar naar de boeren gaan en niet naar de overheid. Economisch natuurlijk een aderlating voor de overheid. Maar wil deze werkelijk een gezondere samenleving, dan verzinnen ze wel iets om dit op te vangen.
 • Rob Ouwerkerk

  3 weken geleden
  Ja hoor nog even mag ik zelf geen boodschappen meer halen, word er bepaald wat ik op een dag moet eten. Waar gaat deze maatschappij naar toe??? De mensen met een goed inkomen mogen dus gewoon eten wat ze willen en als je een laag inkomen hebt heb je gewoon maar te eten wat de wetenschap gezond voor jou vind! Ronduit belachelijk. Volgende stap is dat snackbars e.d. dicht gaan enz enz enz
 • H.L. Kroeze

  3 weken geleden
  Een goed idee, die BTW verlaging. Maar let op: binnen de kortste keren zal de prijs weer op het oude niveau zijn want de grootgrutters laten die kans om extra winst te maken niet aan zich voorbij gaan.
 1. Kokkels rapen als uitje levert boete van 2200 euro op: ‘We liggen hier al maanden wakker van’
  PREMIUM

  Kokkels rapen als uitje levert boete van 2200 euro op: ‘We liggen hier al maanden wakker van’

  MIDDELBURG - Een dagje uit in de coronaperiode leverde het stel uit Philippine een boete van maar liefst 2200 euro op. De boosheid daarover is van hun gezichten af te lezen, als ze zich maandag in Middelburg bij de economische politierechter melden om het bedrag aan te vechten. ,,We liggen hier al tien maanden wakker van”, briest de 73-jarige man. ,,Weten ze wel wat ze de mensen aandoen?”
 2. Gezondheidsexperts: maak groenten en fruit goedkoper en voer suikertaks in

  Gezond­heids­ex­perts: maak groenten en fruit goedkoper en voer suikertaks in

  De overheid moet gezond eten meer promoten en ongezond gedrag meer tegengaan, vindt de Raad voor de Volksgezondheid & Samenleving (RVS). Het adviesorgaan en ook het RIVM pleiten voor verlaging van de btw op groenten en fruit, een verbod op reclame voor ongezond voedsel en invoering van een suikertaks. Gemeenten moeten bovendien de bevoegdheid krijgen om het aantal snackbars en andere fastfoodzaken te beperken.
 3. Met lege handen na een scheiding: ‘Ik had niet eens een eigen bankrekening’
  20

  Met lege handen na een scheiding: ‘Ik had niet eens een eigen bankreke­ning’

  In Nederland eindigt nog steeds een op de drie huwelijken in een echtscheiding. Hoewel vrouwen die met mannen trouwen steeds vaker blijven werken, staan vooral zij er na een scheiding het slechtst voor. Een parttime baan blijkt niet voldoende om hetzelfde leven te kunnen blijven leiden. Het is meestal de vrouw die na de scheiding driehoog-achter in een flatje eindigt. „Stellen praten niet over geld en vrouwen eisen hun positie niet op.”
 1. 'Ik zou ook geen eentje invullen op het Toto formulier'
  Play

  'Ik zou ook geen eentje invullen op het Toto formulier'

 2. Agüero staat voor schut met onthutsend slechte Panenka
  Play

  Agüero staat voor schut met onthutsend slechte Panenka