Uniek praktijkexperiment in supermarkten met prijsverhogingen voor ongezonde producten

reageerAls gezonde producten goedkoper zijn of meer opvallen in de supermarkt, kiezen mensen er dan vaker voor? En laten klanten ongezonde producten links liggen als ze duurder zijn? Dat gaan wetenschappers van het Amsterdam UMC een jaar lang onderzoeken in 8 Coop-supermarkten in Nederland. Ze kijken ook of de aanpassingen daadwerkelijk gezondheidswinst opleveren. 

25 reacties

 • Antoine Geeris

  1 jaar geleden
  Prijsverláging gezonde produkten? In de brede portfolio van een supermarkt kan het "verlies" gedragen worden. Hoeft niet de producent te treffen.
 • Jaap Spruitenburg

  1 jaar geleden
  Sommige onderdelen moet je gewoon simpelweg niet aan de vrije markt over willen laten met al hun lobby's. Keuzes worden vaak onderbewust gemaakt, denk bijvoorbeeld al maar aan boodschappen doen voor of na het eten. Degene die zeuren dat ze geen vrije wil meer hebben, zijn zich waarschijnlijk niet bewust met welke reclame ze de hele dag bestookt worden die hun keuze bepaald. Aan ouders de oproep om juist zelf met uw kind te koken. Samen gezonde ingrediënten kopen en in de pan roeren, doet eten.
 • van der Es

  1 jaar geleden
  Aanbiedingen bij Coop zijn in de trant van 3 prei voor de prijs van 1, 2 komkommers voor de prijs van 1, 2 netten mandarijnen voor de prijs van 1. Als alleenstaande koop ik dat dus nooit. Ja, 1. BTW op groenten en fruit moet naar nul. Laat de winst maar naar de boeren gaan en niet naar de overheid. Economisch natuurlijk een aderlating voor de overheid. Maar wil deze werkelijk een gezondere samenleving, dan verzinnen ze wel iets om dit op te vangen.
 • Rob Ouwerkerk

  1 jaar geleden
  Ja hoor nog even mag ik zelf geen boodschappen meer halen, word er bepaald wat ik op een dag moet eten. Waar gaat deze maatschappij naar toe??? De mensen met een goed inkomen mogen dus gewoon eten wat ze willen en als je een laag inkomen hebt heb je gewoon maar te eten wat de wetenschap gezond voor jou vind! Ronduit belachelijk. Volgende stap is dat snackbars e.d. dicht gaan enz enz enz
 • H.L. Kroeze

  1 jaar geleden
  Een goed idee, die BTW verlaging. Maar let op: binnen de kortste keren zal de prijs weer op het oude niveau zijn want de grootgrutters laten die kans om extra winst te maken niet aan zich voorbij gaan.