Van een boterham ‘oorlog’ tot plakfobie: dit wist je nog niet over pindakaas
pindakaasdagHet is vandaag in Amerika Nationale Pindakaasdag. Omdat het broodbeleg ook in Nederland immens populair is, vieren wij de feestdag mee. Dit wist je nog niet over het bruine goedje.
Pindakaas werd eind 19de eeuw bedacht door een Amerikaan. Het beleg is nog steeds populair in Amerika, waar het peanut butter heet. Net na de Tweede Wereldoorlog werd peanut butter in ons land geïntroduceerd. Maar omdat het woord ‘boter’ alleen bedoeld was voor roomboter, mocht het product hier geen ‘pindaboter’ heten. Daarom is voor pindakaas gekozen.
Er rollen jaarlijks 20 miljoen potten met Calvé-pindakaas van de band voor de Nederlandse markt, laat producent Unilever weten. De populairste smaken zijn de ‘gewone’ pindakaas en de variant met stukjes pinda. Qua populariteit in de supermarkt verslaat pindakaas de hagelslag en chocoladepasta, ziet Albert Heijn.
,,We merken bij onze categorie van ontbijt en broodbeleg de trend van steeds puurder en gezonder willen eten’’, zegt woordvoerder Felicity Bijnaar. ,,Dat zien we terug aan de populariteit van pindakaas die enkel uit gemalen pinda’s of noten bestaat, zonder toevoegingen.’’
Er verschijnen steeds meer variaties op het product, van ‘pure’ pindakaas tot diverse smaken. De Pindakaaswinkel verkoopt smaken als knoflook en gebakken ui en kokos. ,,Al blijft onze best lopende de natural-versie’’, zegt woordvoerder Chiel Spuitenburg. ,,Kort daarna komen de karamel zeezout en chilipeper citroengras. Die laatste is scherp en daarom niet voor iedereen.’’
Wist jij dit over pindakaas?
- Een pinda is eigenlijk geen noot. Het is een peulvrucht en behoort tot de peulvruchtenfamilie, net als erwten, bonen en linzen.
- Als je lijdt aan arachibutyrofobie, dan ben je bang voor pindakaas die aan je gehemelte blijft plakken.
- Een boterham ‘oorlog’ is pindakaas op een boterham met curry, mayonaise en uitjes.
- Voor 500 gram pindakaas zijn ongeveer 1100 pinda’s nodig.
Zelf pindakaas maken?
Dit heb je nodig:
450 gram ongezouten pinda’s
½ el zout
2 eetlepels arachideolie (pindaolie)
1 eetlepel honing
Keukenmachine
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Verdeel de pinda’s over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster in ongeveer acht minuten lichtbruin. Schep regelmatig om. Maal de warme pinda’s in de keukenmachine in vier minuten tot een grove, dikke pindakaas. Schep de rand van de kom regelmatig schoon met een spatel.
Voeg het zout, de olie en honing toe en maal nog één minuut tot een gladde pindakaas. Schep in een pot en sluit af.
Variatietip: Houd je van pindakaas met een smaakje? Voeg dan na de honing een eetlepel sambal badjak, een theelepel gemalen kaneel of een theelepel fijngehakte pure chocolade toe.
Bewaartip: Je kunt de pindakaas drie weken in de koelkast bewaren.
Je kunt doodgaan van het eten van een pinda. Hoe dat zit, zie je in deze video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
PREMIUMInterview
Dit is de baas van AH: ‘Toen ik begon heb ik een brief van de familie Heijn gekregen’
Marit van Egmond (46) staat een jaar aan het roer van Albert Heijn. De grootste supermarktketen van ons land groeit gestaag verder onder haar leiding. Rode draad van Van Egmonds beleid is ‘gezond’. Minder suiker, meer en goedkopere groente en fruit. Toch komt er geen ban op sigaretten of drank. ‘Wij adviseren, maar klanten bepalen zelf wat ze kopen.’ -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
PREMIUM
Van gamba tot grietbana soep: dit zijn de favoriete recepten uit de vrouwengevangenis
Wat kan er wél? Dat is de vraag die in de gevangenis in Nieuwersluis werd gesteld tijdens de coronapandemie, toen ook de regels voor bezoek flink werden beperkt. Het antwoord? Een kookboek met recepten van de vrouwen die achter de tralies verblijven. Dat boek is nu uitgekomen. ,,De vrouwen vertellen trots dat hún naam in een boek terecht is gekomen.”Nieuwersluis -
PREMIUM
Insecten op het menu: ‘Ik gooi weleens krekelballetjes in de oven als borrelhap. Net een bitterbal’
Ze worden het voedsel van de toekomst genoemd, maar we lopen nog niet echt warm voor een gebakken eitje met meelwormen of salade met gefrituurde sprinkhaan. Toch kunnen we er maar beter aan wennen.
-
PREMIUMKoken & eten
Benny Blisto kreeg wéér geen ster: ‘Ergens denk ik: laat maar zitten’
Ook dit jaar bleef een Michelinster voor restaurant BAK in Amsterdam uit. Chef-kok Benny Blisto (33) over zijn liefde voor de biet, perfectionisme, succes en angstaanvallen. ,,Ik kreeg hartkloppingen en kon niet ademhalen. Ik dacht dat ik doodging.’’ -
-
-
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
Koken & Eten58
Supermarkten stunten minder met vlees, maar Plus doet er schepje bovenop
Het aantal vleesaanbiedingen daalde in 2022 voor het eerst sinds het begin van de metingen in in 2015. Dat blijkt uit de jaarlijkse foldermonitor van Wakker Dier. Volgens de organisatie waren er afgelopen jaar 6 procent minder aanbiedingen met vlees. Bij supermarkt Plus steeg dit aantal juist fors.