Van haute cuisine naar haute friture: zo bak je de beste friet

Enkel in ossenwit bakken, is niks, vindt Peter De ‘Ange. ‘Maar een scheutje bij de plantaardige olie geeft wel smaak.’ Wie denkt dat iedereen patat kan bakken, heeft het mis. Topkok en nu frituurbaas De l’Ange noemt het ‘een ware sport’.

De frieten zijn gemaakt van Agria-piepers. Hier voorgebakken en afgebakken in plantaardige olie met een scheutje ossenwit voor de smaak. En de mayonaise? Die is zelfgemaakt en hangt qua smaak tussen de Belgische zure en de Hollandse zoete in. Voilà, een friet met mayo van frituur De Schalkse Vlaming van Peter De l’Ange, Belg van oorsprong. 

,,Als ik nu het bord Nederland zie, ben ik thuis”, zegt De l’Ange over het land waar zijn hart nu ligt. Maar frieten bakken, dat doet hij toch echt met Belgische inspiratie. Zijn oom had een frituur: een caravan met een luifel in het dorp Zedelgem bij Brugge, waar de mensen in de regen stonden te wachten voor hun petatjes. ,,Op mijn twaalfde bedacht ik dat ik de koksopleiding wilde doen, zodat ik het frietkot kon overnemen.”

Volledig scherm
Peter De l’Ange. © Foto Raphael Drent
  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.