Van tomatensaus tot kruidenboter: vijf bekende recepten maar dan met minder zout
Koken&EtenEet je te veel zout? Je bent niet de enige: 85 procent van de Nederlanders krijgt dagelijks te veel zout binnen. De Nierstichting lanceert vandaag een campagne om daar aandacht voor te vragen en deelt zoutbewuste recepten.
Zelfgemaakte gerechten of ingrediënten bevatten minder zout dan kant-en-klaarmaaltijden uit de winkel: dat weten we allemaal. De Nierstichting wil met haar campagne ‘Goed of zout’ mensen inspireren om zelf te koken. In dit artikel vind je zoutbewuste recepten voor tomatensaus, saladesaus, soep, kruidenboter en yoghurtcakejes.
Klassieke tomatensaus (door Sandra Ysbrandy)
Duur: 30 minuten
Ingrediënten (voor 4 personen)
1 kilo tomaten
2 teentjes knoflook
1 rode ui
1 el oregano
2 el tomatenpuree
2 blikken tomatenblokjes
2 el balsamico azijn
flinke bos verse basilicum
extra vierge olijfolie
peper
Benodigdheden
staafmixer of keukenmachine
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 225 graden. Snijd ondertussen de tomaten in vieren en de ui in partjes. Pers de knoflook.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de tomaten en ui erop. Bestrooi met knoflook, oregano, peper en olijfolie en rooster 20 minuten.
- Doe de geroosterde tomaten in een pan en voeg tomatenblokjes, tomatenpuree en wat basilicum toe. Breng aan de kook op een laag vuur. Laat de saus 30 minuten doorkoken.
- Pureer met een staafmixer en voeg balsamicoazijn, extra vierge olijfolie en peper naar smaak toe.
- Serveer met gehaktballetjes, groenteballetjes of een pasta.
Voorjaarssalade met dille-yoghurtdressing (door Sandra Ysbrandy)
Duur: 30 minuten
Ingrediënten (voor 4 personen)
2 kilo krieltjes
200 gr groene aspergetips
2 meiknollen
1 bosje radijs
aantal cornichons (kleine augurkjes)
2 sjalotjes
Dressing:
250 gram magere yoghurt
1 teentje knoflook
rasp en sap van een citroen
klein bosje dille
50 ml extra vierge olijfolie
peper
Bereiding
- Was de krieltjes schoon en snijd ze doormidden.
- Kook de krieltjes in ongeveer vijf minuten beetgaar en voeg de laatste twee minuten de aspergetips toe. Giet af en laat zonder deksel droogstomen en afkoelen.
- Was de meiknollen en snijd ze in dunne plakjes. Snijd een plakje van de onder- en bovenkant.
- Snijd de cornichons in plakjes en hak de sjalotjes fijn.
- Maak nu de dressing. Hak de dille fijn en houd wat achter voor de garnering.
- Doe de yoghurt in een grote kom en voeg olijfolie, dille, sap en rasp van de citroen toe.
- Pers de knoflook uit en roer door de yoghurt. Breng op smaak met peper.
- Voeg alle groenten en de afgekoelde krieltjes toe en hussel goed.
- Verdeel de salade over de borden en garneer met takjes dille.
Italiaanse broodsoep
Duur: 30 minuten
Ingrediënten (voor twee personen)
1 grote ui
1 teentje knoflook
5 (oude) bruine of volkoren boterhammen
2 el olijfolie
100 ml water
1 blik tomatenblokjes (zonder zout)
1 gedroogd chilipepertje
1 kleine courgette
1 kleine pot witte bonen
Bereiding
- Pel de ui en de knoflook en snijd ze klein.
- Snijd drie boterhammen in dobbelsteentjes.
- Fruit de ui en knoflook zacht in de olie.
- Voeg de tomatenblokjes, het brood en het water toe.
- Verkruimel het pepertje erboven. Breng tien minuten aan de kook.
- Maak de courgette schoon en snijd in blokjes. Voeg toe en kook gaar in vijf minuten.
- Laat de witte bonen uitlekken, spoel ze af en roer erdoor.
- Warm de soep goed door. Rooster eventueel de rest van het brood en serveer bij de soep.
Kruidenboter
Duur: 15 minuten
Ingrediënten (voor één bakje)
100 gram ongezouten boter of margarine op kamertemperatuur
verse bieslook
verse peterselie
1 teentje knoflook
1 tl citroensap
zwarte peper
Bereiding
- Prak met een vork de ongezouten boter of margarine tot een egale massa.
- Pers de knoflook en snijd de bieslook en peterselie fijn.
- Meng de verse kruiden, knoflook en het citroensap tot een geheel en voeg toe aan de boter.
- Breng op smaak met zwarte peper en laat de kruidenboter opstijven in de koelkast.
Yoghurtcakejes
Duur: 15 minuten + 20 minuten baktijd
Ingrediënten (voor 12 cakejes)
75 gram havermout
125 zelfrijzend bakmeel
1 tl bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
75 gram zachte margarine (kuipje)
150 ml halfvolle yoghurt
125 witte bastardsuiker
2 eieren
Benodigdheden
12 papieren cakevormpjes + eventueel muffinbakvorm
staafmixer of keukenmachine
Bereiding
- Warm de oven voor op 180 graden en maal de havermout met een staafmixer of keukenmachine fijn.
- Meng de havermout met het zelfrijzend bakmeel, de vanillesuiker en het bakpoeder.|
- Klop de margarine met de yoghurt en de bastardsuiker luchtig.
- Klop de eieren een voor een door het mengsel en meng alles zo luchtig mogelijk.
- Verdeel het beslag over de vormpjes en plaats ze in een muffinvorm.
- Bak de cakejes iets onder het midden van de hete oven in 20 minuten gaar en goudbruin.
Wat zijn de gezondheidsrisico's van te veel zout eten? In de video hieronder leer je daar meer over.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Kort geding over restvlees aangehouden: Foodwatch moet met de Staat om de tafel
Er wordt te weinig toezicht gehouden op separatorvlees, het restvlees dat van de karkassen van dieren wordt gespoten. Voedselwaakhond Foodwatch, die vandaag een kort geding had aangespannen, moet van de rechtbank met de Nederlandse Staat in gesprek over de controle op en het gebruik van separatorvlees. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
PREMIUMKoken & Eten12
Is ‘vegan’ nu definitief verlost van het softe imago?
Een Heel Holland Bakt-winnaar die geen dierlijke producten gebruikt, fastfoodketens die plantaardige burgers promoten en - afgelopen week - voor het eerst twee sterren voor een veganistisch restaurant. Het geitenwollensokkenimago van veganisme? Da’s volgens kenners voorgoed voorbij. -
Koken & Eten
Anna’s dochter (3) weigert warm avondeten: ‘Na een lange strijd eet ze nu brood voor de tv’
Anna Guldemonds dochter (3) weigert om warm te eten. Na een lange strijd – en op advies van een consultatiebureau – hebben zij en haar man dat geaccepteerd. Het dochtertje eet nu iedere avond een broodje voor de tv, terwijl haar ouders aan tafel weer rustig van hun maaltijd kunnen genieten. Want: ‘Wie bepaalt wat normaal is?’ Een vraag die volgens Anna vaker gesteld mag worden. Oók in het bedrijfsleven, en dus deelt ze haar verhaal op LinkedIn. -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
Koken & Eten
Deze smaakcombinaties gaan goed met een zalmgerecht uit de oven
Menig mens is er dol op: een lekker gegaard stukje zalm uit de oven. Maar hoe doe je dit nou op zo’n manier dat het altijd lekker is? Welke groenten en sauzen passen bijvoorbeeld goed bij zo’n gerecht? Met deze tips is succes gegarandeerd. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk.