Volledig scherm
© Shutterstock

Vanaf nu kan iedereen bier brouwen: Enjoying Beer Academy komt met speciale opleiding

Koken & etenAltijd al interesse gehad in bier en hoe je zelf het beste bier kunt brouwen? Enjoying Beer Academy brengt vanaf dit najaar op hbo- en universitair niveau brouwopleidingen.

In buurlanden België en Duitsland hadden ze ze al jaren: brouwopleidingen. Tot vandaag was het in Nederland niet mogelijk om op hoger niveau onderwijs hierin te krijgen.

Fiona de Lange.
Volledig scherm
Fiona de Lange. © © Raldo Neven, Henri Boer

Nederlands bekendste bierexpert en brouwtechnoloog Fiona de Lange, die zelf in België en de VS vier biertitels behaalde, lanceerde vandaag de Enjoying Beer Academy. Hier worden opleidingsprogramma’s aangeboden voor horeca, thuisbrouwers en professionele brouwers. ,,Ik sprak de laatste maanden veel brouwers die aangaven dat er steeds op kwaliteit wordt gehamerd, maar dat een fatsoenlijke brouwacademie gek genoeg in Nederland ontbreekt.’’ Samen met Brew Monkey, dat zelfbrouwpakketten verkoopt, en bierbrouwwinkel.nl heeft De Lange een lesprogramma ontwikkeld.

Opleidingsprogramma

Enjoying Beer Academy biedt om te beginnen programma’s aan op het gebied van off-flavours, smaakafwijkingen in bier en de basisbrouwprincipes van twaalf veel gebrouwen bierstijlen. Er zijn ook masterprogramma’s voor bierbrouwers die al werken in de sector. 

Nederland beschikt over veel brouwerijen. De laatste jaren is het aantal bierbrouwerijen sterk gegroeid.
Volledig scherm
Nederland beschikt over veel brouwerijen. De laatste jaren is het aantal bierbrouwerijen sterk gegroeid. © ANP

De opleiding is aantrekkelijk voor horeca, thuisbrouwers en professionele brouwers. Voor de horeca en professionele brouwers is het belangrijk om bier te kunnen brouwen van de beste kwaliteit, maar ook het thuis brouwen wordt steeds populairder. ,,Bij een opleiding van Enjoying Beer Academy leer je hoe je op de beste manier bier kunt brouwen. Bier brouwen is een proces dat vaak mislukt, waarna mensen al snel opgeven. Wij geven tijdens de opleiding de belangrijkste tips en informatie zodat iedereen op een succesvolle manier bier kan brouwen,’’ aldus De Lange.

Kwaliteit steeds belangrijker

Fiona de Lange zegt dat kwaliteit de afgelopen jaren steeds belangrijker is geworden. ,,Mensen hadden vroeger een kleine brouwerij voor zichzelf en keken vooral naar welke smaken zij zelf lekker vonden.’’ De laatste jaren is het aantal bierbrouwerijen in Nederland zo hard gestegen, dat kwaliteit nu steeds belangrijker is. ,,Helaas is er nog niemand geweest om het project om een Nederlandse brouwopleiding te beginnen op te pakken, daarom neemt Beer Academy deze verantwoordelijkheid nu op zich.’’

Animo

Dennis Schriek, bierliefhebber en onlangs op eigen houtje begonnen met thuis brouwen, vindt het een interessant initiatief. ,,Bier verbindt mensen met elkaar. Het is leuk om steeds nieuwe en onbekende brouwers te ontdekken.’’ Het is voor Dennis de eerste keer dat hij zelf bier brouwt: ,,Ik heb er een hard hoofd in.’’ Hij vindt het leuk om te experimenteren, maar hij denkt dat een brouwopleiding toch handig is zodat je bekend wordt met de basis.

Als de opleiding in zijn buurt is, lijkt het Schriek ook wel wat om een dergelijke opleiding te volgen. ,,Als de opleiding niet te lang duurt denk ik dat meer mensen, vooral hobbybrouwers, hier wel interesse in hebben.’’