Volledig scherm
PREMIUM
Industrieel ijs moet bestand zijn tegen temperatuurschommelingen.

Vanille-ijs: dit zijn de lekkerste versies uit de supermarkt

Voor jou getestDoor schaarste op de vanillemarkt wordt echt vanille-ijs steeds zeldzamer. Ons panel test zeven supermarktvarianten, nu het nog kan.

Ons panel

Theo Clevers (54), voorzitter van het Gilde van Meesterijsbereiders.

Marcel Janssen (55), meesterijsbereider van de prijswinnende IJssalon Florence uit Nederweert.

Jacques Vos (63), roerganger van het IJscentrum, kenniscentrum voor de ambachtelijke ijsbranche.

Antonio Mulder (50), ervaren bestuurslid van de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders.

Hoe snel hoort schepijs te smelten? Het is een vraag waar zelfs vier gerenommeerde ijsmeesters niet direct het antwoord op hebben. In elk geval niet zo rap als de bolletjes van Koupe en Breyers smelten. Buiten het vriesvak degraderen die in een vloek en een zucht tot deerniswekkende spiegeleitjes. Maar hoe in vredesnaam te oordelen over het bolletje Jumbo-ijs dat nu al 20 minuten op dezelfde glazen plaat ligt, maar nog nauwelijks een spoortje vormverlies vertoont? ,,Industrieel ijs moet veel beter dan ambachtelijk ijs bestand zijn tegen temperatuurschommelingen tijdens het vervoer van fabriek naar supermarkt en naar de consument”, vertelt Jacques Vos van het IJscentrum te Wageningen, kenniscentrum voor de ambachtelijke ijsbranche en het proeflokaal van vandaag. Met een lach: ,,Maar je mag toch wel verwachten dat-ie een keer gaat smelten?”

Het panel gaat niet over één nacht ijs. Naast smeltgedrag worden ook samenstelling, schepbaarheid, structuur, mondgevoel, kleur, gewicht en natuurlijk smaak tegen het licht gehouden. Om geen appels met peren te vergelijken, proeft men enkel schepijs met één smaak: vanille. ,,Qua populariteit nog steeds de nummer één”, zegt Theo Clevers, voorzitter van het Gilde van Meesterijsbereiders.