Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Veel chocoladeletters onder de maat, vinden de experts

Nu de goedheiligman weer in het land is, zijn chocoladeletters niet aan te slepen. Maar welke smaakt het lekkerst? Ons panel proeft een half alfabet aan pure varianten.

Marc Willemse is een man met oog voor detail. Wat heet: de bevlogen chocolatier bekijkt chocoladeletters zoals een verzekeringsinspecteur de krassen op je auto bestudeert of een paleontoloog mammoetbeenderen onder de loep neemt. Waaiers, vlekken, putjes. Zelfs het ribbeltjesreliëf waarvan vrijwel elke letter traditioneel is voorzien, krijgt met zijn erudiete blik een verklaring.

,,De cacaobotervetten - net als suiker een soort kristalletjes - krijgen dankzij die ribbeltjes meer oppervlak om af te koelen, terwijl ze tegelijkertijd stevig tegen elkaar aan worden gedrukt. Het gevolg: meer glanzende chocolade.”

Willemse bestiert in de voormalige Honigfabriek te Nijmegen - de proefruimte van vandaag - The Chocolate Bar. Dat is een plek waar het evangelie van de cacaoboon wordt verspreid middels workshops bean-to-bar-repen, erotische bonbons (de vormpjes mag u er zelf bij denken) en chocoladeletters maken. ,,De letters werden van oudsher niet altijd met een mal gemaakt, maar geregeld uit de hand opgespoten op de bakplaat”, legt Willemse uit. ,,De gesmolten chocola loopt echter zo snel je spuitzak uit, dat alleen de beste patissiers dit onder de knie kregen.”

Niet verwonderlijk dus dat de tien letters in deze blinde proeverij - allemaal van pure chocola - stuk voor stuk uit de mal afkomstig zijn. Van finesse geven de fabrikanten volgens het panel sowieso weinig blijk. ,,Ik snap niet waarom het altijd van die enorm dikke letters moeten zijn”, verzucht Paul van Dijk, voor zijn webshop chocoladeverkopers.nl altijd op zoek naar bijzondere repen uit alle windstreken. ,,Een dunne letter met een subtiele krak zou een mooie innovatie zijn.”

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.