Veel groenten kun je ook rauw eten, maar bij deze groenten moet je dat niet doen
Koken & EtenMaryam Ismaili Shekoh is specialist voeding en recepten bij het Voedingscentrum. Zij deelt elke week haar tips. Vandaag: sperziebonen koken.
Sperziebonen staan bekend als groenten, maar ze behoren officieel tot de peulvruchten. Ze zijn vers beschikbaar in de zomer en de herfst. In de andere seizoenen kun je ze uit de diepvries of blik eten, meldt het Voedingscentrum op de site. De lange bonen bevatten vezels, vitaminen en mineralen.
Andere benamingen voor sperziebonen zijn slabonen of prinsessenbonen. Andere peulvruchten die we groente noemen zijn sugarsnaps, peultjes, snijbonen, doperwten en tuinbonen.
Hoe lang blijven sperziebonen houdbaar?
Als je sperziebonen koopt in de supermarkt, dan kun je ze drie tot vijf dagen goedhouden in de koelkast. Als je ze te koud bewaard kunnen ze bruine plekken krijgen. Je kunt ze niet rauw eten. Net als in andere peulvruchten bevatten sperziebonen de gifstof lectine. Deze natuurlijke stof breek je af door de bonen te verhitten.
,,Veel groenten kun je rauw eten", legt Maryam Ismaili Shekoh, culinair expert van het Voedingscentrum uit. ,,Maar bonen dus niet. En goed om te weten: groenten in blik of diepvries hebben dezelfde voedingswaarde als verse bonen. Kijk wel of in een pot bonen geen suiker en zout is toegevoegd, want die staan niet in de Schijf van Vijf.” Diepvriesbonen staat wel in de Schijf van Vijf, aldus Ismaili Shekoh.
Als je erin kunt prikken, zijn ze gaar
Sperziebonen koken
Het koken van sperziebonen is een peulenschil. Ismaili Shekoh doet het zo:
- Snijd de puntjes van de sperziebonen af. ,,Je hoeft sperziebonen maar aan een kant af te snijden. Dat is de kant waar de boon aan de steel van de plant vast zat. De kant waar het puntje zit dus niet. Veel mensen snijden beide kanten eraf, maar dat hoeft niet.” Dat scheelt weer tijd.
- Was de bonen af onder het water. Doe ze in de pan.
- Voeg een laagje water toe. Doe de deksel op de pan.
- Zet de warmtebron aan. ,,Zodra het water kookt, kun je de temperatuur lager zetten.” Dat scheelt energie.
- Controleer na ongeveer 15 minuten of de bonen gaar zijn. ,,Als je erin kunt prikken, zijn ze gaar.” Laat ze anders nog een paar minuten doorkoken. ,,Het hangt er een beetje vanaf hoe je ze wilt: zacht of wat knapperiger. Maar kook ze niet te lang. Als je groenten te lang kookt, verlies je aan smaak en gaan er voedingsstoffen verloren.”
Koken is een makkelijke manier om sperziebonen te bereiden, maar niet de enige. ,,Je kunt ze ook wokken of stomen. Ik vind sperziebonen lekker met een hummusdip.”
Als tip voor restjes geeft de culinair expert aan dat je die twee dagen bewaren in de koelkast kunt bewaren. ,,In de vriezer blijven ze drie maanden goed.”
Is je kind een slechte eter? Ouders van Nu geeft tips om je kind beter te laten eten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Vliegen, krekels en sprinkhanen hebben de toekomst, en de grootste kwekerij staat in Nederland
In Bergen op Zoom staat de grootste insectenkwekerij ter wereld. Vliegen, krekels en sprinkhanen hebben de toekomst, want ze zijn duurzamer dan vee, te vermalen als veevoer en te verwerken tot vleesvervanger voor de consument. ,,We beginnen pas net de voordelen van insecten te ontdekken.” -
PREMIUMKoken&Eten
Deze 10 diëten zijn populair maar diëtist heeft ander idee: ‘Waarom beginnen we geen challenge?’
Of je er nu in gelooft of niet: diëten blijven populair. Het Amerikaanse US News & Word Report stelde in samenwerking met diëtisten, wetenschappers, dokters en gezondheidsexperts een top 10 samen van de meest haalbare én effectieve diëten voor 2023. Welke eetpatronen scoren hoog? En hoe haalbaar zijn ze echt? Diëtist Michaël Sels bespreekt de top en deelt advies. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
Koken & Eten
Gourmet met de kinderen? Met deze gerechten maak je het extra feestelijk voor de kleintjes
Tijdens de decembermaand komt in veel gezinnen het gourmetstel uit de kast. En waarom zou je er er dan niet meteen iets extra feestelijks van maken? Deze vijf gerechten van Eatertainment voor de kinderen hebben de wow-factor. -
Wetenschappers ontdekken waarom chocola zo’n onweerstaanbaar gevoel geeft in je mond
Het onweerstaanbare gevoel van smeltende chocolade in de mond komt volgens onderzoekers door de manier waarop het de tong smeert. Met die wetenschap kunnen vetarme producten worden ontwikkeld die een heel romig gevoel nabootsen, zoals ijs en kaas.
-
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
-
-
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
Koken & Eten
Schil wel of niet opeten? Dit zijn redenen om het niet te doen
Waar de een al zijn groenten en fruit schilt, zweert de andere bij de voedingsstoffen uit die schil. Wat is de beste en meest voedzame keuze? Hoe zit het met vruchten zoals een banaan of een kiwi? En welke rol spelen pesticiden? Voedingsexpert Bart Nicolai geeft voor eens en altijd duiding.