Veel koekenpannen verprutsen je eitje
Het is geen sinecure om een goede koekenpan te vinden, zo blijkt uit een nieuwe test van de Consumentenbond. Van de 17 pannen faalden er 9 tijdens het bakken van spiegeleieren.
De Consumentenbond testte een hele serie antiaanbakpannen voor de gids van juni die vandaag verschijnt. Pannen zonder teflon, want dat staat in een kwade reuk sinds wetenschappers ontdekten dat een giftig stofje in de baklaag (PFOA om precies te zijn) kanker kan veroorzaken.
In de test zitten om die reden alleen koekenpannen met een alternatieve baklaag. Het goede nieuws: ook bij langdurig verhitten (met en zonder olie) kwamen geen schadelijke stoffen vrij. Het testteam keek naar 27 verschillende soorten schadelijke stoffen.
Het slechte nieuws: 9 van de 17 pannen waarin spiegeleieren werden gebakken zonder olie of boter toe te voegen, kregen een vette onvoldoende. Of ze nou duur waren (Fissler SensoRed van 100 euro, Fonignac van 60 euro) of goedkoop (Hema 10 euro, AH 14 eur, Tefal Starters 22 euro, Ikea Oumbärlig 15 euro).
Tussen de pannen zijn enorme verschillen, constateren de testers. Zoals de prijs niet voorspelt of een pan goed is, zo doet de soort antiaanbaklaag dat ook al niet, net zo min als het merk. Wat wel een indicatie is? Een pan met een ruwe baklaag bakt aanvankelijk niet zo fijn, maar wel na een tijdje als de bodem gladder wordt. Verder werken pannen over het algemeen beter als de bodem dikker is dan de panwand. Dan gaat de hitte in de bodem zitten, niet in de wand. En een sandwichbodem - eentje met meerdere lagen - is het best. Die zijn ook beter bestand tegen kromtrekken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM6
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
-
PREMIUM22
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
Prijs eieren in jaar tijd ruim een kwart omhoog, en ook buiten Nederland stijgen de prijzen fors
Wie voor Pasen een extra doosje eieren van het schap pakt, moet flink de portemonnee trekken. Eieren zijn de laatste tijd alleen maar duurder geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren Nederlanders in februari ruim 26 procent meer kwijt voor eieren dan een jaar eerder. -
'Waardeloze schil' van koffiekersen kost nu vijf keer meer dan bonen zelf
De schil van de kers waarin de koffieboon zit, is niet langer zomaar waardeloos afval. Meer dan dat, een pond van die schillen kost nu zelfs vijf keer meer dan een pond koffiebonen. -
PREMIUM21
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten?
-
PREMIUM
Kam, poten, hart, maag, niertjes, lever: alles van de kip is eetbaar
-
-
-
PREMIUM
Stinkt je urine na het eten van asperges? Uroloog legt uit hoe dat komt
De witte asperges liggen weer in de winkel. Vaak hoor je dat je urine anders ruikt of zelfs stinkt na het eten van asperges. Hoe kan dat? En heeft iedereen daar last van? Piet Hoebeke, hoogleraar urologie en uroloog bij het Universitair Ziekenhuis Gent, vertelt waarom ‘het witte goud’ een bijzonder effect heeft op onze plas. -
Oudste fles wijn brengt topbedrag op
Een fles wijn uit het jaar 1774, met vin jaune uit de Franse Jura, is op een veiling voor 107.700 euro van eigenaar veranderd. Twee andere flessen uit hetzelfde jaar werden dit weekend voor 76.250 en 73.200 euro geveild in het oosten van Frankrijk.