Volledig scherm
© Unsplash

Veenbessensap helpt helaas niet tegen een blaasontsteking

Iedereen die ooit een blaasontsteking had, kreeg ongetwijfeld een keer de raad om veenbessensap te drinken. Een goedbedoeld advies, maar een Brits gezondheidsinstituut benadrukt nu dat het drankje niet voldoende is om zo'n ontsteking te bestrijden.

Het Britse National Institute for Health and Care Excellence (NICE) heeft een nieuwe hulpgids gelanceerd over blaasontstekingen. Daarin staat te lezen dat er amper bewijs is dat veenbessensap het pijnlijke kwaaltje kan genezen. Wat wel helpt: een antibioticakuur en veel water drinken.

Die info kan goed van pas komen, want een blaasontsteking komt vaak voor. Vooral vrouwen hebben er last van. Dat heeft te maken met de anatomie: niet alleen ligt de vagina dichter bij de anus, maar ook het urinekanaal is bij de dames korter dan bij de heren, waardoor bacteriën sneller de blaas kunnen bereiken.

Voorkomen

De experts zijn het erover eens dat veenbessensap wél preventief kan werken. Af en toe een glaasje drinken kan dus vast en zeker geen kwaad. Voor en na een vrijpartij even naar het toilet gaan, is ook een goed idee. Tijdens de daad kunnen bacteriën immers gemakkelijker in de urinebuis terechtkomen. Door te plassen, spoel je bij wijze van spreke de bacteriën weer weg.

Wil dat zeggen dat je na het hoogtepunt snel uit het bed moet springen? Nee, je kan gerust nog even blijven liggen in de armen van je geliefde, maar let er gewoon op dat je nog een bezoek brengt aan het toilet voor je indommelt.

Een blaasontsteking kun je ook krijgen door je plas op te houden. Hierdoor krijgen bacteriën in de blaas de kans om zich te vermenigvuldigen. Ook door te weinig te drinken, is je urine geconcentreerder en moet je minder vaak naar het toilet. Je raadt het al: ook dan geef je de bacteriën vrij spel om zich op te hopen. Veel drinken is het devies dus. 

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.