Volledig scherm
© Shutterstock

Vega's doen eigen 'vleeskeuring’ in nieuwe datingapp

Koken & etenVegetariërs en veganisten kunnen voortaan gemakkelijker een afspraakje maken met een gelijkgestemde. De datingapp Veganific telt nu circa 500 mensen die zoeken naar de liefde, maar dat moeten er snel meer worden.

Een datingapp speciaal voor mensen die iets niet doen, je moet er maar opkomen. Zes ondernemers, allemaal met een digitale achtergrond, ontwikkelden een app die vegetariërs (geen vlees en vis) en veganisten (helemaal geen dierlijke producten) met elkaar in contact moet brengen.

,,Een kennis bracht ons op het idee’’, aldus Jorn de Vries, een van de initiatiefnemers. ,,Deze kennis is veganist en vertelde dat een relatie met iemand die wel vlees eet op de korte termijn geen probleem is maar dat het op de lange termijn vaak lastig is.’’ Het verschil in levensstijl leidde tot onderlinge spanningen en uiteindelijk zelfs het einde van de relatie. ,,Het blijkt voor veganisten en vegetariërs best een uitdaging te zijn om een gelijkgestemde partner te vinden.’’

Swipen

Quote

Het blijkt voor veganisten en vegetariërs best een uitdaging te zijn om een gelijkge­stem­de partner te vinden

Alleen: waar vind je die potentiële partner met dezelfde leefstijl? Niet bij andere apps. Bij Veganific zie je meteen of iemand vegetariër of veganist is. En een foto, net als bij andere populaire datingapps. En net als bij bijvoorbeeld Tinder is er een soort ‘vleeskeuring': wie zich aanmeldt plaatst ook een foto en als het profiel je aanspreekt, dan swipe je naar rechts. ,,We hebben lang nagedacht over de manier van kiezen, maar uiteindelijk kwamen we toch hierop uit omdat mensen swipen gewend zijn. We hoefden niet het wiel opnieuw uit te vinden.’’
Nu is het nog gratis om je aan te melden bij de app (die te downloaden is in de Google Playstore en in de Apple App Store). Bij de grens van 5.000 gaan de leden betalen voor een lidmaatschap van 1,3 of 6 maanden. Dit is ook bedoeld om de app exclusief te houden voor wievegaminded is, aldus De Vries. 

Doorgroeien

Dit is nog maar het begin. Veganific moet snel doorgroeien naar 10.000 leden en vervolgens naar 100.000. Die ruimte is er, vindt de Rotterdamse ondernemer. ,,De doelgroep groeit snel. Er zijn nu zo'n 50.000 veganisten en 800.000 vegetariërs in Nederland.’’ Als Nederland eenmaal ‘om’ is volgen Duitsland en de Verenigde Staten. ,,In die landen is het aantal potentiële leden nog veel hoger.”

Vegetariër krijgen vaak de vraag: eet je ook geen vis? Universitair hoofddocent Bernice Bovenkerk legt uit hoe dat komt: