Vega-slager begint een restaurant
Onder de naam Vegetarische Slager bouwde Jaap Korteweg (55) vanaf 2010 een imperium op rond 'vegetarisch vlees'. Op 1 april opent hij in Den Haag zijn eerste restaurant, maar gisteren gaf Korteweg alvast een voorproefje.
Met een beetje wrikken en trekken was de 'Y' van de muur verwijderd. Restaurant New York was daarmee ook echt weg. Een creatieve medewerker van de Brabantse ondernemer Jaap Korteweg verving de 'Y' door een 'P'. En daarmee kon gisteren voor één middag in pop-up restaurant 'New Pork' een voorproefje worden gegeven van de nieuwe loot aan de boom van de Vegetarische Slager.
Voor Korteweg is het restaurant een logisch vervolg. ,,Een restaurant is een mogelijkheid om mensen optimaal met je product in aanraking te laten komen. Want de bereiding is nog wel een puntje.'' Hij maakt een vergelijking met een biefstuk. Als die taai is, weet je dat die niet goed bereid is. Te doorbakken. ,,Maar onze vegetarische slagerproducten zijn minder bekend en als het dan verkeerd bereid wordt dan ligt het aan het product. In het restaurant kunnen we het top klaarmaken en de mensen voorlichten. Zo kunnen ze in ieder geval proeven hoe het moet zijn. Dus dat is een mooie volgende stap.''
De opening is gepland op 1 april. De echte naam houdt de ondernemer nog even voor zich. Met de opening van het restaurant gaat de Vegetarische Slager-winkel tegenover het Haagse stadhuis dicht. Het historische pandencluster aan het Spui ondergaat dan een grondige, 2,5 jaar durende renovatie.
Na die verbouwingsperiode is het de bedoeling dat de 'slager' terugkeert, maar dan eerder als eetlocatie dan als winkel. De noodzaak is eenvoudigweg minder geworden. De afgelopen jaren heeft de Vegetarische Slager immers ruim 4.000 verkooppunten verdeeld over vijftien landen weten te vinden voor zijn 'visvrije tonyn', vega-saucijzenbroodjes, 'little willies' en vega-kipworst.
Groei
In de ogen van Jaap Korteweg groeit de vegetarische horeca nu hard in Nederland, ook in Den Haag. Naast het openen van een restaurant wil Korteweg dit najaar nog een ambitie verwezenlijken. Het op de markt brengen van een vegetarische 'roockworst'. Daar is hij al sinds zijn beginperiode mee bezig. De Brabander dacht dat het in een jaar wel voor de bakker zou zijn, maar het bleek stukken lastiger dan hij had verwacht. ,,Het is heel specifiek die smaak van rookworst, die bite en de knak van de darm die er omheen zit. Dat laatste alleen al is moeilijk om dat gelijkend te krijgen als je geen echte darm gebruikt.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Maak de Ninja Turtles veganisten’
De Teenage Mutant Ninja Turtles zouden veganistisch moeten gaan eten. Dat vindt dierenrechtenorganisatie Peta, die een brief geschreven heeft naar de hoogste baas van kinderzender Nickelodeon, Cyma Zarghami. De stoere schildpadden smikkelen graag pizza en dat zou eigenlijk een versie zonder kaas of vlees moeten zijn, vindt Peta. -
IKEA komt met vegetarische hotdog
IKEA komt met een alternatief voor de bekende Zweedse balletjes en worstenbroodjes. Vanaf augustus 2018 is bij het Zweedse woonwarenhuis de 'veggie'-hotdog te krijgen. -
PREMIUMmet video
Nelson (32) uit Wierden is chef-kok bij De Librije: ‘Mijn dochtertje eet thuis liever de pasta pesto van mama’
Na de middelbare school wist Nelson Tanate (32) uit Wierden niet wat hij wilde worden. Hij had een bijbaantje in een restaurant en koos daarom, zonder te diep na te denken, voor de horecaopleiding aan het ROC van Twente in Almelo. Een goede keus? Zonder meer, want jaren later werkt Tanate als chef-kok bij De Librije in Zwolle.Zwolle, Wierden, Borne, Almelo -
PREMIUM
Van gamba tot grietbana soep: dit zijn de favoriete recepten uit de vrouwengevangenis
Wat kan er wél? Dat is de vraag die in de gevangenis in Nieuwersluis werd gesteld tijdens de coronapandemie, toen ook de regels voor bezoek flink werden beperkt. Het antwoord? Een kookboek met recepten van de vrouwen die achter de tralies verblijven. Dat boek is nu uitgekomen. ,,De vrouwen vertellen trots dat hún naam in een boek terecht is gekomen.”Nieuwersluis -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
-
-
PREMIUMweek zonder vlees
Is het voor mannen moeilijker om hun stukje vlees links te laten liggen?
Eet jij deze week vegetarisch? Vandaag begint de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. De initiatiefnemers merken op dat vrouwen tot nu toe actiever bij de campagne betrokken lijken te zijn dan mannen. Klopt het dat mannelijk Nederland nog wel een stapje harder kan lopen wat minder vlees eten betreft? -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.