Vegan ontbijtjes voedzaam? ‘Mwah, kokos- en amandelyoghurt bevatten eigenlijk alleen maar vet’
Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordelen experts producten en wordt antwoord gegeven op de vraag: Is het wat? Ditmaal testen diëtist Berdien van Wezel en trendwatcher Esther Haanschoten de nieuwe plantaardige zuivellijn van Lidl.
Lidl wil vegan zuivelproducten zoals yoghurt en kaas voor iedereen beschikbaar maken, dus ook voor de mensen met een kleinere portemonnee. Sinds kort biedt de keten daarom een ruim, eigen assortiment aan, bestaande uit kokosyoghurt (light), amandelyoghurt, sojayoghurt, haverfraiche (créme fraiche, maar dan van haver), vegan kaasplakken en kaasrasp.
Een opvallende beslissing, vindt Van Wezel. ,,Zeker na hun gelijktijdige beslissing om per direct te stoppen met de verkoop van rookwaren. Wat dat laatste betreft is Lidl de eerste supermarkt van Nederland die een andere weg inslaat.’’
Tekst gaat verder onder de tabel.
Product prijsvergelijking
Lidl Kokosyoghurt 17% vet 350 gr - 1,79 euro
AH Kokosyoghurt 17% vet 300 gr - 1,53 euro
Lidl Amandelyoghurt 9,5% vet 350 gr - 1,99 euro
AH Amandelyoghurt 300 gr - 1,71 euro
Lidl Sojayoghurt 500 gr - 1,29 euro
AH Sojayoghurt 500 gr - 1,29 euro
Lidl Haverfraiche 125 gr - 0,89 euro
AH Haverfraiche 125 gr - 0,85 euro
Lidl Vegan kaasplakken (voor op brood) 200 gr - 1,89 euro
AH Vegan kaasplakken 200 gr - 2,79 euro
Vanaf maandag as: AH Vegan kaasplakken 200 gr - 1,89 euro
Lidl Vegan kaasrasp 200 gr - 1,69 euro
AH Vegan kaasrasp 200 gr - 2,69 euro
Vanaf maandag as.: AH Vegan kaasrasp 200 gr - 1,69 euro
Veestapel
Het gebruik van veganistische zuivelproducten heeft absoluut voordelen. Je kiest voor yoghurt gemaakt van amandelen of kaas op basis van noten om bijvoorbeeld de druk op de veestapel te verminderen, vertelt Van Wezel. Voedsel is een grote vervuiler en verantwoordelijk voor 20 tot 35 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen, meldt het Voedingscentrum. Meer dan de helft daarvan komt van vlees en zuivel.
We eten nog steeds teveel dierlijke eiwitten, volgens Van Wezel. ,,De cijfers van de voedselconsumptiepeiling veranderen nauwelijks, met name wat vlees betreft. Er is een groep die elke dag het dubbele van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eet. Dus zo’n 200 tot 300 gram per dag, op brood en in de warme maaltijd. Dan is een plantaardig alternatief, dus ook in yoghurt en in kaasvorm, een goede manier om te variëren.’’
Vet
Of de plantaardige zuivellijn van Lidl ook voedzamer is dan normale zuivel, valt te betwijfelen. ,,Yoghurt op basis van kokos en amandelen bevat eigenlijk alleen maar vet, waarvan veel verzadigd vet’’, aldus Van Wezel. ,,Gewone zuivel bevat ook vet, maar véél minder. Lidl heeft wél een kokosyoghurt light in het assortiment, die 6 procent vet bevat, maar even ter vergelijking: volle yoghurt bevat 2 tot 3 procent.
Kokosyoghurt bevat 17 procent vet en amandelyoghurt 9,5 procent. Sojayoghurt is qua voedingswaarde de uitzondering: deze plantaardige variant bevat aanzienlijk minder verzadigde vetten en bevat tevens eiwitten. Voor de kaas en haverfraiche geldt: die bevatten iets minder vet dan de traditionele varianten, maar ook minder eiwitten, dus voedingswaarde.’’
Smaak
Beide experts vinden wel bijna alle producten erg lekker. ,,De kokosyoghurt heeft een zelfde structuur als die van yoghurt en je proeft lekker veel kokos’’, vertelt Haanschoten. ,,Ook de soja- en amandelyoghurt hebben een structuur die goed valt te vergelijken met die van kwark of yoghurt. Qua smaak gaat mijn voorkeur wel uit naar de traditionele kwark of yoghurt.’’
Ze vinden het bovenal een goede ontwikkeling dat Lidl een uitgebreide plantaardige zuivellijn heeft. ,,Ze bieden een alternatief en dat is mooi’’, vindt Haanschoten. ,,De producten worden ook steeds beter waardoor het aantrekkelijker wordt om te proberen.’’ Haar eigen favoriet is nog steeds de havermelk van Oatly Barista. ,,Die is net zo schuimig op te kloppen als koemelk.’’
Duurzaam?
Het succes van de nieuwe zuivellijn van Lidl zal onder meer afhangen van de prijs (is het wel goedkoop genoeg) en de beschikbaarheid, denkt Haanschoten. De populariteit van plantaardige zuivelproducten staat buiten kijf. ,,Mensen zijn zich er steeds meer bewust van dat het eten van minder vlees, vis en zuivel bijdraagt aan een duurzame wereld.’’
Mensen gaan er wel soms onterecht vanuit dat plantaardige zuivelproducten ook duurzaam zijn, stelt Van Wezel als kanttekening. ,,Neem nou avocado’s, die een alledaags voedingsmiddel geworden zijn. Daardoor ontstaat druk op de productie en het vervoer van de producten’’, vertelt zij.
Maar ook kokos, waar complete oerwouden voor worden gekapt om plantages aan te leggen en amandelen die voor de productie enorm veel water nodig hebben. De variatie in producten is wél goed. ,,In de toekomst zouden we bijvoorbeeld ook groenten als uitgangspunt kunnen nemen om yoghurt te maken. Of amandelen op eigen bodem in de kas kweken, dat kan ook.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Laat je hersenen niet aftakelen: kies de juiste voeding
In de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat chef-kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om verschillende situaties te doorstaan. Vandaag: hoe houd je je hersenen in topconditie? -
PREMIUMKoken & Eten
Minder koolhydraten leidt niet bij iedereen tot gewichtsverlies
Lang was vet de boosdoener. Tegenwoordig moeten koolhydraten het ontgelden. Daarom verschijnt het ene na het andere koolhydraatarme kookboek. Maar is koolhydraatarm eten écht gezonder? -
PREMIUM13
Kaas slecht voor je? Het is juist wél gezond, blijkt uit nieuw onderzoek (zelfs volvette kaas)
Kaas, wie is er niet groot mee geworden? Maar kaas heeft inmiddels ook een bedenkelijk imago gekregen: te vet en te zout. Uit recente onderzoeken blijkt echter dat het juist gezond is. Dat is natuurlijk ‘kaassie’ voor kaashandelaren in het Groene Hart. De kaasvlag kan uit. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen.
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten22
Diëtiste geeft tips om voorgoed af te rekenen met avondsnacken
Lukt het om minder te snacken door je goede voornemen? Of ziet dat pak koeken er soms onweerstaanbaar uit wanneer je na een drukke dag voor je tv-avondje nog even de keukenkast induikt? Diëtiste Sanne Mouha geeft tips om van die trek af te komen. -
Koken & Eten
Minder afwas en lekker makkelijk: vijf gerechten waarbij de oven het meeste werk doet
Als er iets makkelijk is, dan is het wel een maaltijd die je in één pan of ovenschotel kunt bereiden. Scheelt ook weer in de afwas.