Vegasnack rukt op in het vriesvak
Koken & etenBestaat de traditionele ‘bruine fruitschaal’ over een paar jaar voornamelijk uit groentekroketten en kaasnuggets? Snackgigant Van Geloven, eigenaar van Mora, zet vol in op vleesvrije snacks in het vriesvak. ,,In 2025 komt de helft van onze omzet uit vegetarische producten.’’
Ze is al 35 jaar hét gezicht van Mora. Verschillende generaties groeiden op met het typetje Cora, dat in tv-commercials bitterballen en frikandellen van haar werkgever aanprijst. Maar ook Cora gaat met haar tijd mee en krijgt zelfs de woorden ‘vleesvrije appetizers’ uit haar mond, beter bekend als vegetarische kroketten of kaasnuggets.
Cora was gisteren van de partij tijdens de opening van een nieuwe fabriekshal in Maastricht, waar het gros van de Mora-snacks wordt gemaakt. Deze fabriek is een van de zes productielocaties van Van Geloven, de grootste snackproducent van de Benelux, die naast Mora ook merken als Kwekkeboom, Van Dobben en Hebro in portefeuille heeft.
Dagelijks rollen er ruim een miljoen smulrollen, frikandellen, kroketten en nasischijven van de band, maar volgens Jan Aaltzen Linde, ceo van Van Geloven, komen daar steeds meer vegetarische varianten bij. ,,Sterker, in deze hal worden alleen nog vleesvrije snacks gemaakt. In dit geval kaasnuggets, die onder meer aan grote fastfoodketens worden verkocht.’’
De groeiende vraag naar vegetarische snacks is volgens Linde de reden dat zijn bedrijf investeert in meer capaciteit. ,,Kijk naar het koelversschap in de supermarkt, daar vind je steeds meer vleesvervangers. Wij zijn van de diepvriesproducten en willen juist daar het verschil maken. Vorig jaar bestond 13 procent van de omzet uit vegetarische snacks, ik verwacht dat dit percentage volgend jaar stijgt naar 30 procent en in 2025 naar 50 procent.’’
Vegasnacks vaak kopietje van origineel
Net als veel andere foodbedrijven richt ook Van Geloven zich vooral op de flexitariërs. ,,We zetten in op een mix van vlees en vegetarisch, in veel huishoudens is het inmiddels normaal dat er een paar dagen per week geen vleesmaaltijd op tafel staat.’’ De meeste vegasnacks zijn een kopietje van bestaande snacks. Met dezelfde structuur en vorm. ,,Kaashapjes zijn in die categorie heel belangrijk, het is niet voor niets dat we een complete productielijn alleen voor kaasnuggets hebben geopend. Daarnaast zijn we bezig met de ontwikkeling van nieuwe groentesnacks die begin volgend jaar op de markt komen. Het gaat echt razendsnel met die ontwikkeling.’’
De behoefte naar snacks, met of zonder vlees, is de laatste maanden enorm gegroeid. We houden weer feestjes, zowel thuis als in de horeca
Tijdens de rondleiding in de fabriek wordt niet getoond hoe de snacks worden gemaakt, dat is het geheim van de smid. Van Geloven heeft als uitvinder van de kroket in 1969 dan ook een naam hoog te houden. Fabrieksdirecteur Madelon Hermes heeft door de uitbreiding inmiddels vijfhonderd medewerkers onder haar hoede. ,,Tijdens de coronapiek was er minder vraag vanuit onze horecaklanten, maar de supermarkten compenseerden dat grotendeels. De behoefte naar snacks, met of zonder vlees, is de laatste maanden enorm gegroeid. We houden weer feestjes, zowel thuis als in de horeca. Dan komt bijna altijd de borrelplank op tafel.’’ Cora van Mora kan voorlopig nog niet met pensioen.
Bekijk hieronder al onze video's over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMDe Hamersma's
Na de feestdagen begonnen aan de afvalrace? Probeer deze koolhydraatarme gerechten
Voor lekker eten en drinken moet je bij kookboekkenner Karin en wijngoeroe Harold Hamersma zijn. Alcoholvrije wijnen, een warme salade, Curry van kip en Libanese Makreel: De Hamersmaatjes tippen verschillende Low Carb recepten om 2023 gezond en bewust te beginnen. -
PREMIUMKoken & eten
Deze bakker bakt 1,3 miljoen bolletjes per week voor heel Nederland en groeit uit zijn jasje
1,3 miljoen bolletjes, iedere week weer. Bakkerij Visser uit Alphen draait ook ’s nachts door en groeit uit zijn jasje. Begin 2022 wordt de eerste paal in de grond geslagen voor een uitbreiding van drieduizend vierkante meter. -
Koken & Eten
Koffie die je de grootste cafeïnestoot geeft is niet de espresso
Een koffie ‘s morgens is lekker wakker worden voor veel mensen. Is er één specifieke koffie die daarbij meer helpt dan een andere? Of is elk kopje koffie even sterk? -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant.
-
Met video
M&M’s stopt met bekende figuurtjes uit tv-reclames na rel in VS
Snoepmerk M&M’s zegt te stoppen met de geanimeerde chocoladefiguurtjes uit zijn reclames vanwege ophef die er in de Verenigde Staten is ontstaan over de karakters. Met name de rechtse nieuws- en opiniezender Fox News noemde het merk ‘woke’. -
-
-
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Koken & eten
Bananen die je darmen verstoppen is fabel: dit doet de vrucht echt in je buik
Laura Obdeijn gelooft niet alles wat er wordt verteld over eten en drinken. Deze week duikt ze in het verhaal dat de ronde doet over bananen.