Vereniging Chinees-Aziatische Horeca: ‘Geen enkele reden om niet bij de chinees te eten’
CoronavirusDe zorgen om de verspreiding van het coronavirus nemen toe. De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways heeft alle vluchten van en naar China geschrapt en ook in Nederland wordt de situatie nauwlettend in de gaten gehouden. Zo ook door de Vereniging Chinees-Aziatische Horeca (VCHO). Is het bijvoorbeeld nog wel veilig om in een Chinees restaurant te eten?
,,Er is geen enkele reden om níet in een Chinees restaurant te eten”, vindt Shella Cortissos van de VCHO. Volgens haar zijn er ook geen signalen dat Nederlanders wegblijven uit de restaurants. ,,Er is in Nederland nog niets aan de hand.”
Wel heeft de organisatie het advies gegeven aan Chinese restauranthouders om werknemers die in China zijn geweest nog even niet aan het werk te zetten. ,,We hebben ze aangeraden om in ieder geval tijdens de incubatietijd die werknemers nog even in quarantaine te houden.”
De incubatietijd is de periode tussen de besmetting en het moment dat de eerste symptomen van de ziekte optreden. Omdat het coronavirus tijdens de incubatietijd al besmettelijk is, kun je zonder dat je zelf weet dat je ziek bent anderen besmetten.
Wat betreft het eten dat in de restaurants wordt geserveerd hoeven liefhebbers van de Chinese keuken zich ook geen zorgen te maken, verzekert Cortissos. ,,De meeste producten die worden gebruikt komen niet uit China. Alleen droge producten worden nog wel eens in China gekocht. Daarin kunnen virussen niet overleven.”
De organisatie houdt in ieder geval een stevige vinger aan de pols en overlegt met instellingen zoals de GGD om de hoogte te blijven van de laatste stand van zaken.
‘Verstandig advies’
Lucas Chong van restaurant Hong Kong in Rotterdam vindt het een goede zaak dat de VCHO de situatie in de gaten houdt. ,,Het is een heel verstandig advies. Ik denk persoonlijk dat het vooral goed is dat gasten weten dat we ermee bezig zijn en dat ze zich geen zorgen hoeven te maken.” Zelf heeft de restauranthouder geen personeel dat in China is of is geweest.
Bij de Aziatische supermarkt Amazing Oriental in Rotterdam is het personeel wat waakzamer. Veel werknemers dragen daar een mondkapje. Manager Li Ying Hu vertelt dat ze dit vrijwillig doen om zichzelf te beschermen. ,,We komen met zoveel mensen in aanraking elke dag. Je kunt niet zien of iemand in China is geweest. Nederlanders kijken je vaak raar aan als je een mondkapje draagt of vinden het overdreven, maar in Azië is het heel normaal. Het heeft dus vooral te maken met wat je gewend bent.”
Markt
Inmiddels zijn er al 132 mensen overleden aan het virus, dat ontstaan is op een markt in de miljoenenstad Wuhan waar veel wilde dieren, vlees en vis werden verkocht. Alle dodelijke slachtoffers vielen in China. In Europa zijn acht besmettingen geregistreerd, vier in Frankrijk en vier in Duitsland.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
Koken & eten
Campagne moet Belgen meer konijn doen eten: dierenorganisaties over de rooie
Belgen eten te weinig konijn, vindt een promotieorgaan dat namens de lokale overheid opereert. En daarom start vrijdag een campagne om mensen aan te moedigen ze vaker in de pan te stoppen. Dierenorganisaties vinden de oproep misplaatst en stellen dat het leed in de kwekerijen moet stoppen. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
PREMIUM106
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUM
Kam, poten, hart, maag, niertjes, lever: alles van de kip is eetbaar
Een kip levert meer dan een steriele, blote kipfilet. Sterker, alle onderdelen zijn eetbaar, zegt chef-kok Nel Schellekens: ‘De kam is goddelijk in de salade. Van de klauwen werd vroeger kroepoek gemaakt.’
-
Getest: Dit is de beste volautomatische espressomachine
-
-
-
PREMIUMKoken & eten
Wijnkenner: Alcoholvrij is als seks met een opblaaspop
Vroeger kochten wijnfans graag gidsen: experts leggen daarin uit voor welke wijn je naar de supermarkt moest snellen. Nu willen we meteen weten of die nieuwe wijn in de schappen de euro’s wel waard is. ,,De wijngids is dood.’’ -
PREMIUM16
‘Veel te weinig Nederlands graan in onze broden’: baktarwe komt van onze buren
Er zit momenteel maar weinig eigen graan in Nederlands brood. Veel te weinig. Tenminste, dat vinden telers, meelfabrikanten en bakkers.