Verkoop gemaksproducten daalt door thuiswerkers
Thuiswerkers zorgen voor een daling in de verkoop van gemaksproducten en kant-en-klaar-maaltijden. Pomp- en treinstations, bedrijfsrestaurants en kiosken zien hun omzet flink dalen, laten cijfers van ABN AMRO zien.
Sinds medio maart is thuiswerken de norm, voor wie dat kan. En dat blijft nog wel eventjes zo. Werkend Nederland haalt dus nauwelijks meer ontbijt, lunch, snacks, koffie en drinken bij horecagelegenheden die gemaksproducten juist hiervoor aanbieden. Dat laten nieuwe cijfers van ABN AMRO zien.
In vergelijking met vorig jaar behaalden bedrijfsrestaurants in april maar 5 procent van hun omzet in vergelijking met april vorig jaar - een daling dus van 95 procent. Zelfs deze maand nog daalden de bestedingen in koffie- en stationskiosken met 24 procent ten opzichte van augustus vorig jaar, laten pintransacties tot en met 24 augustus bij de bank zien.
Tekst gaat verder na de grafiek
Kookstress
Vóór corona zat de consumptie buitenshuis nog stevig in de lift. De FoodShopper Monitor van het Food Service Instituut (FSIN) zag in 2019 zelfs een flinke groei aankomen voor de komende vijf jaar. De belangrijkste redenen hiervoor waren dat consumenten tijdwinst en gemak als grootste prioriteit beschouwden bij ontbijt, lunch of avondeten. Ook ‘kookstress’ zou de groeifactor beïnvloeden. Kant-en-klaar-maaltijden scoorden dus goed.
Maar juist de verkoop van die kant-en-klaar-maaltijden kelderde flink de eerste maanden van dit jaar. Opvallend, want het is een van de weinige categorieën waar een daling te zien is bij de supermarkten. Van vrijwel alle producten wordt juist méér verkocht deze coronaperiode. De verkoop van kant-en-klaar salades is in supermarkten de eerste zes maanden van 2020 met 14 procent afgenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Daarentegen gaan producten die het makkelijk maken voor consumenten om thuis een verse maaltijd neer te zetten, zoals verspakketten en maaltijdboxen, vaker over de toonbank.
Tekst gaat verder na de foto
Verschuiving van de markt
Voor de voedingsmiddelenindustrie betekent dat door de lagere vraag naar verse gemaksproducten, zowel in Nederland als in de belangrijkste uitvoerlanden, bedrijven zichzelf opnieuw moeten uitvinden, aldus de bank. De verse gemaksproducten speelden in op het feit dat consumenten veel van huis waren en steeds minder tijd hadden en graag gezond willen leven. Kant-en-klare lunchsalades of kleinere flesjes frisdrank en zuivel waren op steeds meer plekken te vinden. Het zijn nu juist de grootverpakkingen die gretig aftrek vinden in de supermarkt.
In het buitenland
Net als in Nederland heeft het thuiswerken ook grote gevolgen in het buitenland. Zo moesten werknemers bij het Britse bedrijf Pret a Manger, dat kant-en-klare lunches verkoopt, meer dan 20 procent van hun uren inleveren en 30 vestigingen sluiten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten23
Supermarkten stunten minder met vlees, maar Plus doet er schepje bovenop
Het aantal vleesaanbiedingen daalde in 2022 voor het eerst sinds het begin van de metingen in in 2015. Dat blijkt uit de jaarlijkse foldermonitor van Wakker Dier. Volgens de organisatie waren er afgelopen jaar 6 procent minder aanbiedingen met vlees. Bij supermarkt Plus steeg dit aantal juist fors. -
Beter Eten
Waarom het tussen je oren zit dat je gelukkig wordt van ongezond eten en drinken
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op gebied van eten en drinken. Met deze tips van psychologen hou je je goede voornemens langer vol dan tot Quitters Day. En de beloning is groot. -
2
Als je bewuster wil leren eten ‘is een quick fix vaak niet mogelijk’
Veel Nederlanders willen bewuster eten. Wat kun je vandaag al doen om om dit te bereiken? Twee experts geven uitleg. -
PREMIUMKoken & Eten
Ultieme nachtelijke antikaterhap is 20 jaar: ‘Als er hard kapsalon werd geroepen, wist ik genoeg’
De ultieme nachtelijke antikaterhap, beruchte caloriebom, hartaanval in een bakkie, hij is jarig! Wie? De Kapsalon natuurlijk. De wereldberoemde Rotterdamse stapelsnack - patat, vlees, knoflooksaus, gesmolten kaas en sla - bestaat twintig jaar. Vet man. -
Biefstuk voor 50 cent, pak melk voor 25 cent: Lidl pakt voedselverspilling aan met stuntprijzen
Klanten van supermarktketen Lidl vinden vanaf vandaag in alle winkels een assortiment heel goedkoop voedsel. Artikelen die alleen nog die dag te nuttigen zijn, liggen voor een habbekrats in de schappen van de 436 filialen. Producten als kaas, brood en melk kosten 25 cent. Vlees, vis en vegaproducten worden verkocht voor 50 cent.
-
Wakker Dier: supermarkten promoten weer vaker kip zonder keurmerk
Supermarkten hebben het afgelopen halfjaar weer meer kip zonder keurmerk in de aanbieding gedaan. Die conclusie trekt Wakker Dier op basis van de eigen ‘Kiloknaller Monitor’. De organisatie becijfert dat 69 procent van de afgeprijsde kip niet over een dierenwelzijnskeurmerk, zoals Beter Leven, beschikte. -
-
-
Dit buurland houdt verkeersboetes in op het salaris van wanbetalers
België kan onbetaalde boetes nu nog makkelijker innen door de bedragen rechtstreeks van het salaris van de overtreder in te houden, of zelfs door het voertuig van de overtreder aan de ketting te leggen. -
PREMIUM14
Anita (64) laat mooie supermarkten in Nederland links liggen: ‘Betaal liever enkel voor het product’
De inflatie is op het hoogste niveau sinds meer dan veertig jaar. En dat merken we onder meer in de supermarkt. Anita Heimans (64) gaat het liefst naar Duitsland, waar je puur voor de producten betaalt en niet voor de mooie inrichting van een winkel.