Volledig scherm
Nieuwe haring wordt gelost in de Scheveningse haven. © ANP XTRA

Vissen sterven gruwelijke dood

De vissen die bij de consument op het bord terechtkomen, zijn gestikt, geplet, doodgebloed, gestorven van de kou of levend ontdaan van hun ingewanden. Waar varkens en koeien snel en zo pijnloos mogelijk worden gedood, kenmerkt het einde van vissen zich door gruwelijkheden. 

Dat blijkt uit de tv-uitzending van Keuringsdienst van Waarde van vanavond. In het programma gaan de makers op zoek naar de laatste minuten van het leven van vissen. Ze spreken Teun Visser bij de Urker Visafslag die uitlegt dat de gebruiken in de visserij eeuwenoud zijn. Hij haalt Willem Beukelszoon erbij die begin 14de eeuw begon met haringkaken waarbij de ingewanden uit de haring worden gehaald, samen met de alvleesklier. ,,Het is een oud gebruik'', stelt Visser. ,,We doen het al honderden jaren.'' Hij zegt niet te weten hoe je het anders zou moeten doen aan boord van een schip.

Volledig scherm
© ANP XTRA

Vissen voelen pijn, stelt professor Gert Flik van de Radboud Universiteit in de uitzending. ,,Ze kunnen leren en zo nieuw gedrag aanleren.'' Bij onderzoeken met vissen – die het liefst in een donker hoekje verblijven – leren ze zich elders op te houden als ze op hun favoriete plekje een stroomstootje krijgen. ,,Dus ze kunnen zeker voelen'', aldus Flik. Ontelbare aantallen vissen sterven een nare dood, aldus ‘visbeschermer’ Paul Denekamp in de uitzending.

Er zijn bedrijven waar de vissen wel worden verdoofd. Dat is beter voor de vissen omdat ze dan geen stress ondervinden. ,,Als wij goed zijn voor de vis, zijn de vissen goed voor ons'', zoals de claresse-kweker Frank Foolen het omschrijft. De manier die het bedrijf toepast, is volgens hem de best mogelijke methode. Het probleem is dat je dit proces maar heel moeilijk aan boord van een schip kunt volgen, aldus Visser, omdat je te maken hebt met verschillende soorten vis van verschillende formaten. ,,Dat wordt een moeilijk verhaal.'' Dat weerspreekt de kweker. ,,Het vissen op zee is vele malen industriëler dan wat wij hier doen.''

De uitzending van Keuringsdienst van Waarde begint op NPO3 om 20.25 uur. 

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.