Viswinkel in Amsterdam sluit: ter plekke visje eten zit er niet meer in
Koken & etenViswinkel The Seafood Shop aan de Leidsestraat in Amsterdam moet stoppen met het verkopen van vis voor consumptie ter plaatse. Wel mag de winkel vis blijven frituren, maar die mag niet direct daar worden gegeten.
Dat heeft stadsdeel Centrum dinsdag besloten. In reactie daarop laat The Seafood Shop weten de deuren te moeten sluiten.
De viswinkel kreeg vorig jaar te horen dicht te moeten omdat het aanbod te toeristisch was. Nadat bekend werd dat de winkel moest sluiten, kreeg het familiebedrijf duizenden steunbetuigingen en veel publiciteit. Na bezwaar mocht de winkel voorlopig toch open blijven. Nu komt het stadsdeel daar op terug.
Toeristen
Het stadsdeel wil voorkomen dat winkels in de binnenstad zich alleen op toeristen richten. In oktober 2017 werd daarom een stop op toeristenwinkels in het centrum ingevoerd. Dat betekent onder andere dat nieuwe zaken gericht op ‘eten voor snelle consumptie’ niet zijn toegestaan, en dat geldt dus ook voor de viswinkel aan de Leidsestraat.
,,Deze zaak gaat in wezen niet over één vishandel, maar over het gehele winkelaanbod in de binnenstad,” aldus het stadsdeel. ,,We zijn blij met een viswinkel in de binnenstad, maar we willen niet dat ze zich als snackbar gedragen.”
Het stadsdeel zegt de viswinkel tegemoet te komen omdat ze wel mogen blijven frituren. ,,De belangrijkste reden daarvoor is dat het overgrote deel van de Nederlandse viswinkels sinds jaar en dag vis frituurt. Met andere woorden: dat hoort bij een viswinkel.”
Sluiten
Maar The Seafood Shop laat op Facebook weten dat deze beslissing betekent dat ze de zaak moeten sluiten. ,,Je mag wel een viswinkel hebben maar geen eten voor directe consumptie verkopen. Dat is een wassen neus want geen enkele viswinkel kan de huur nog betalen als klanten niet ook een haring of kibbeling ter plekke mogen eten,” aldus de eigenaren, de familie Visscher.
,,Wij zouden daarmee de eerste viswinkel van Nederland zijn waar je geen harinkje mag eten! Dat is voor ons onacceptabel en daarom hebben we besloten onze mooie viswinkel te sluiten.”
Geld om in beroep te gaan tegen de beslissing is er niet. Het personeel zal waarschijnlijk in andere restaurants van de keten gaan werken. De vestigingen in de Van Baerlestraat, Ferdinand Bolstraat en aan het Spui blijven wel open.
Eerder dit jaar vertelde de familie over hun verzet tegen de sluiting:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKeti Koti
Ayra en Ira Kip delen 20.000 porties heri heri uit om bewustzijn over slavernij te vergroten
Het is bijna Keti Koti! Op 1 juli viert Nederland de afschaffing van de slavernij in Suriname en een deel van de Caraïben. Ayra Kip probeert met haar zus deze dag meer bekendheid te geven door het gerecht heri heri uit te delen. -
PREMIUM21
Nu alles duurder wordt: zo kick je af van alsmaar geld uit willen geven
We willen weer leuke dingen doen met ons geld: reizen, festivals. Maar tegelijkertijd moeten we gezien de inflatie op de kleintjes letten. Tijd om af te kicken van alsmaar méér willen, zeggen experts Erik Franck en Malaika Brengman: ,,Weet dat een aankoopimpuls in de praktijk na een kwartiertje overwaait.’’ -
Koken & Eten
Deze TikTok-foodhack maakt broccoli snijden eenvoudiger (en schoner)
Een rauwe broccoli in stukjes snijden kan een beproeving zijn. De groentestukjes vliegen door de druk van het mes alle kanten op en je keuken is een rommeltje. Een Britse vrouw heeft op TikTok een trucje gedeeld waarmee je de broccoli volledig intact houdt én een puinhoop op je keukenblad vermijdt. -
PREMIUM
Wereldprimeur: de vega varkenshaas is nauwelijks van echt te onderscheiden
Een Nederlands ontwikkelde ’s werelds eerste plantaardige varkenshaas. Een eigentijdse versie van een ouderwets zondagsgerecht. -
Vakantie met kleintjes
Vakantieleed: ‘Op dag drie gingen we plankgas naar huis’
Eindelijk is het moment daar: de zomervakantie! Lekker samen met de kinderen eruit, genieten van elkaar en de vrijheid. Maar dan blijkt alles tegen te zitten en kom je uitgeblust in plaats van uitgerust weer thuis. Deze week: Liesbeth Meijndert zat met twee zieke kinderen én noodweer op een Nederlandse camping.
-
Koken & Eten
Dit is waarom iedereen op Wimbledon aardbeien met slagroom eet
Wie aan Wimbledon denkt, denkt aan aardbeien. Met een flinke toef slagroom wordt het rode fruit al 145 jaar lang geserveerd op het Engelse tennistoernooi. Volgens experts zit er meer achter en beperkt de traditie zich niet alleen tot het evenement. -
PREMIUM
Dit is de reden waarom je niet zonder vitamine B12 kunt
Vitamine B12 kom je overal tegen, in sojamelk, in vegagehakt en in boter in de supermarkt en natuurlijk in de vitamineschappen van de natuurwinkel. Wat is deze vitamine precies? En waar is het goed voor? -
Eerste ‘zalm’ van soja op de markt
Het Nederlandse bedrijf SoFine claimt een 100 procent plantaardige filet te hebben ontwikkeld die lijkt op zalm. De visvervanger is vanaf morgen te koop in de supermarkt.