Vjeze Fur: Te veel informatie, Ron. Dit is Instagram
De kookvideo's van rapper Freddy alias Vjeze Fur op Instagram zijn een grote hit. Onder de naam #lekkerfred bereidt hij allerlei maaltijden. 'Legendarisch', 'goud', 'ik ga helemaal kwijt', juichen zijn fans.
In zijn nieuwste video steekt de Amsterdammer zijn vinger in een pan op zijn fornuis. ,,Water, normaal eet ik alleen maar water'', zegt hij genietend en kijkt guitig in de cameralens. ,,Maar vandaag is een heeeel speciale dag.'' Topkok Ron Blaauw blijkt op bezoek te zijn bij het lid van De Jeugd van Tegenwoordig.
,,Wat gaan we maken?'' vraagt Freddy de kok. ,,Een duifje, lekker en croute'', antwoordt Blaauw. ,,In een krokant korstje. We gaan hem fileren en dan schoonmaken...'' Maar hij krijgt geen gelegenheid zijn zin af te maken van Vjeze Fur. ,,Te veel informatie, Ron. Dit is Instagram.''
De video van iets meer dan vier minuten werd op Instagram TV ruim 16.000 keer bekeken. Op het Instagramaccount van de rapper stond een korte versie die bijna 35.000 views kreeg. Honderden volgers liketen het filmpje.
De kookshow, die in de zomer begon en wekelijks een nieuwe aflevering heeft, heeft al veel lyrische fans. Die laten reacties achter en geven Freddy en vrienden tips. ,,Fred is aan het koken geslagen. En je vindt het vast geweldig.'' ,,Jij bent mijn favorietste persoon.'' ,,Deze man is een legend.'' Wat zegt Alfred Tratlehner (Vjezes echte naam) er zelf over?
Waarom ben je gaan koken? ,,Ik kookte al veel. En vaak. En lekker. Toen ging ik op Insta en was ik aan het koken. Ik vond het leuk. Op mijn iPhone had ik een editingprogramma ontdekt en ik ging zelf stuk.''
Wil je je recepten delen? ,,Nee, het is niet de bedoeling om mensen te leren koken.'' Met een uithaal: ,,I want to inspire. Ik merk wel dat er veel reacties op komen, ook in DM. Wel gaaf. Maar een recept, daar hoef je je toch niet aan te houden. Of je nou een wortel extra bij de goulash doet, dat maakt toch niet uit. Als je maar zin krijgt om eten te maken, dat is goed.''
Het zijn wel fancy gerechten. In een van de video's maak je kwarteltjes. ,,Poussin.''
O, ik keek op mijn telefoon. Daar leken de vogeltjes kleiner. ,,Ik heb ook duif gemaakt met Ron Blaauw. Dat is wel fancy. Maar ik heb ook pastasaus gemaakt met kaas. Zonder frutsels. Als het maar leuk en lekker is, ik maak geen lullige dingetjes. Ik heb ook een bamischijf gemaakt. En rauwe makreel. Dat vinden mensen wel fancy ja.''
Wordt dit een nieuwe carrière? Zeg maar dag met je handje tegen De Jeugd van Tegenwoordig? ,,Nee! De Jeugd van Tegenwoordig is here to stay. Forever and ever.''
Is dat een belofte of een dreigement? ,,Een belofte én een dreigement. Nee, De Jeugd gaat lekker. We hebben een uitverkochte tour, er zijn nog wel wat kaartjes, ik weet niet precies waar. En er komen weer spannende dingen aan. Ik ga absoluut niet stoppen.''
De tekst gaat verder onder de foto.
Heb je het niet veel te druk voor het maken van video's? ,,Ik maak hier tijd voor. Bij De Jeugd zijn we met z'n vieren. Ik zit ook niet altijd in de studio om nummers af te mixen en ik neem een derde van de vocalen voor mijn rekening.''
Hoeveel tijd kost het je? ,,Het filmen kost zo'n drie uurtjes en dan nog monteren. Dat kost ook een paar uur.''
Welke koks komen er nog aan in je show? ,,Met Ron Blaauw was het heel leuk. Hij vond het ook leuk, dat zie je in de video. Hij zei ook dat ik een goeie techniek heb, dus ik was heel vereerd. Ik hoop dat er nog meer bekende koks komen. Ik was begonnen met het oplezen van het boek van Cees Holtkamp. Ondersteboven met een bepaald accent. Toen zei iemand: je moet eens met Cees de keuken in. Toen zei ik bij een of ander programma dat ik met Ron Blaauw wilde koken en dat gebeurde.''
Dus wie wil je als volgende? ,,Jonnie de Boer.''
Denk je dat hij komt als je hem Jonnie de Boer noemt in plaats van Jonnie Boer? ,,Ik denk het wel. Met Ron was het fokking leuk en dat is het tofste eraan.''
Hoe lang ga je dit doen? ,,Ik zit nu op één per week en ik wil het seizoen wel afmaken. Misschien neem ik nog een kleine pauze. Ik weet het nog niet.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
Beter Eten
Stoppen met gas is nu meer dan ooit een uitstekend idee
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Koken op gas blijft goedkoop, maar elektrisch is efficiënter. En nieuwe pannen heb je voor inductie meestal niet nodig. -
Lidl doet frikandel op de pizza en zuurkool in de kroket
Frikandelfanaten opgelet. Lidl introduceert - na de frikandellenvlaai van Aldi - de frikandelpizza. Ook komt de super met een zuurkoolkroket. Niet iedereen is enthousiast. -
Noorwegen krijgt ruigste onderwaterrestaurant ter wereld
Aan de Noorse kust bij het dorp Båly komt het grootste onderwaterrestaurant ter wereld. De bouw van het bijzondere etablissement is is deze zomer begonnen. In het voorjaar van 2019 gaat het open. -
Met video
M&M’s stopt met bekende figuurtjes uit tv-reclames na rel in VS
Snoepmerk M&M’s zegt te stoppen met de geanimeerde chocoladefiguurtjes uit zijn reclames vanwege ophef die er in de Verenigde Staten is ontstaan over de karakters. Met name de rechtse nieuws- en opiniezender Fox News noemde het merk ‘woke’.
-
Koken & Weten21
Als je het gevoel hebt dat je niet van suiker kunt afblijven, moeten alle alarmbellen afgaan
De gemiddelde Nederlander krijgt elke dag zo’n 114 gram suiker binnen. Als je het gevoel hebt dat je niet van suiker kan afblijven, moeten er alarmbellen afgaan. En het is sowieso goed voor je gezondheid om te minderen. Hoe kan je jouw suikerverbruik met succes verminderen? -
-
-
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op?