Volledig scherm
Vlees is nu nog vaak afkomstig van een levend dier dat voor menselijke consumptie moet worden geslacht. Straks ligt daar vaker kweekvlees, een vleesvervanger of iets plantaardigs dat naar vlees smaakt. © Getty Images/iStockphoto

‘Vlees op je bord komt in 2040 meestal niet meer van geslacht dier’

Het aantal dieren dat naar de slacht gaat om te worden verwerkt voor ons voedsel zal drastisch afnemen. In 2040 zal 60 procent zijn vervangen door kweekvlees of plantaardige ingrediënten die smaken als vlees en er ook zo uitzien.

Dat blijkt uit een rapport van het consultancykantoor AT Kearney waaruit The Guardian citeert. De adviseurs baseren zich op interviews met experts. Ze wijzen erop dat de huidige vleesproductie enorme gevolgen heeft voor het milieu. Veel mensen maken zich bovendien zorgen over het welzijn van dieren in de bio-industrie.

,,De grootschalige vee-industrie wordt door velen gezien als een onnodig kwaad”, zeggen de adviseurs in het rapport. ,,Met het voordeel van nieuwe vegan-vleesvervangers en kweekvlees boven conventioneel geproduceerd vlees is het een kwestie van tijd voordat de vleesvervangers een substantieel marktdeel opeisen.”

Kweekvlees

Quote

Gemiddeld geven Nederlan­ders per jaar 13 euro uit aan vleesver­van­gers

Nadia Menkveld

De vleesindustrie is enorm. Het gaat om een biljoen dollar omzet per jaar (omgerekend meer dan 885 miljard euro), schrijft de nieuwssite. De milieuschade blijkt uit diverse wetenschappelijke studies: van CO2-uitstoot en de vervuiling van rivieren en oceanen tot waardevol landschap dat verdwijnt om plaats te maken voor landbouwgrond.

In de Verenigde Staten zijn bedrijven die vleesvervangers maken in opkomst; Impossible Foods, Just Foods en Beyond Meat bijvoorbeeld. Het laatste bedrijf zette onlangs een grote stap door de bouw van een Europese fabriek in Zoeterwoude aan te kondigen. AT Kearney schat dat een miljard dollar is geïnvesteerd in veganistische alternatieven door de genoemde en andere bedrijven.

Er is belangstelling genoeg. De Britse bank Barclays berekende onlangs dat de markt voor vleesvervangers in potentie goed is voor 140 miljard dollar. Hoe groot de groei ook is, het aandeel is nu nog klein, benadrukt Nadia Menkveld die voor ABN Amro onderzoek deed naar vleesvervangers. ,,Gemiddeld geven Nederlanders per jaar 13 euro uit aan vleesvervangers. Voor vlees is dat jaarlijks 700 euro.”

Menkveld heeft geen onderzoek gedaan naar kweekvlees, maar naar vleesvervangers. ,,Het jaar 2040 is nog ver weg, maar je ziet wel dat mensen minder vlees willen eten en dat ze zoeken naar andere eiwitbronnen.”

Kweekvlees is nu nog onbetaalbaar en niet altijd milieuvriendelijker. Hoewel in Nederland volop experimenten gaande zijn, is het vlees nog niet goedgekeurd door de Europese Unie. Het vlees zou wel al binnen drie jaar betaalbaar kunnen zijn, stelt het vernieuwende bedrijf Mosa uit Maastricht.

De plantaardige beweging is alleen maar blij met de bevestiging die de adviseurs geven. ,,Ook wij geloven dat plantaardige voeding de toekomst is", zegt Isabel Boerdam namens Green Food Lab, dat een plantaardiger wereld voorstaat. ,,Er zijn op dit moment zoveel plantaardige innovaties, ook in Nederland, daaraan zie je dat deze categorie echt enorm aan het groeien is zowel qua duurzaamheid, als kwaliteit, als populariteit.‘’

Boerdam noemt een nieuw product dat deze week is verschenen dat kip en gehakt kan vervangen in een gerecht: Pulled Oats. Het is afkomstig uit Finland en bestaat uit haver, tuinbonen en erwten. ,,Deze combinatie zorgt voor een volwaardig eiwit profiel met alle essentiële aminozuren, terwijl het toch een lokaal, duurzaam en volledig plantaardig product is.”

Planten gaan de wereld veranderen, voorspelt Boerdam. ,,Gecombineerd met alle groeiende wetenschap op het gebied van kweekvlees ben ook ik ervan overtuigd dat de plantaardige categorie de wereld gaat veroveren. We hebben vlees niet nodig, ook niet voor onze voedingsstoffen. We kunnen simpelweg niet meer zoveel vlees en zuivel blijven eten als we op dit moment doen, dat is was wereldvoedselprobleem onmogelijk en ook qua klimaatdoelstellingen absoluut onrealistisch en onwenselijk. Het wordt tijd om dit toekomstbeeld met beide armen te omarmen.”

Kies jij straks voor een lab-burger of twee ons kweekgehakt in de supermarkt? Prof. dr. Mark Post (Maastricht University) legt uit waarom de consumentenbeleving niet onderschat mag worden als succesfactor van kweekvlees:

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.