Volledig scherm
© Shutterstock

Vleesprijs steeg afgelopen jaar flink

De prijs van vlees steeg vorig jaar harder dan de prijs van de dagelijkse boodschappen. Gemiddeld werd vlees 3,8 procent duurder, terwijl de prijs van dagelijkse boodschappen met 1,4 procent steeg. 

Volgens Cor Pierik, landbouweconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is een van de verklaringen dat er tegenwoordig meer verschillende producten zijn. ,,We zien dat mensen tegenwoordig meer geld uitgeven aan duurzaam vlees'', vertelt hij. Al de verschillende soorten duurzaam vlees zorgen ervoor dat er een veel diverser aanbod is aan vleesproducten. ,,Kip met een ster, kip met twee sterren, verschillende keurmerken. Meer verschillende producten zorgen ervoor dat de prijs stijgt omdat de logistieke kosten stijgen. Het is duurder om veel verschillende producten te verspreiden, dan om een enkel product in de winkels te krijgen.'' Daarnaast zijn ook brandstofkosten gestegen en is het houden van dieren op een diervriendelijke manier duurder: ,,Eigenlijk zien we in de hele keten dat het duurder wordt.''

Van al het geld dat Nederlanders in de winkel uitgeven aan eten en drinken ging 21 procent op aan vlees. Daarmee hoort Nederland bij de vijf Europese landen die het minst uitgaven aan vlees. Onze zuiderburen zijn een stuk grotere vleeseters dan wij: terwijl vlees er goedkoper is dan in Nederland, werd in België 28 procent van het geld voor eten en drinken besteed aan vleesproducten. 

Bijna 30 procent van al het geld dat uitgegeven wordt aan vlees, geven we uit aan vleeswaren. Daarna volgen varkensvlees en overige vleesproducten zoals vlees uit blik of half-om-half gehakt. Het minst geliefd is geiten- en schapenvlees: slechts 1,2 procent van al onze bestedingen aan vlees gaat daarheen. 

Op Europees niveau staat Nederland afgelopen jaar in de top drie landen met de grootste prijsstijging. Pierik: ,,Waardoor dat komt, valt lastig te zeggen. Niet in alle landen reageert de markt even snel op veranderingen.'' Opvallend genoeg zijn er ook landen waar de prijs van vlees afgelopen jaar daalde: Ierland, Cyprus, Finland en Griekenland hadden allemaal een daling van de vleesprijs. 

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.