Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Vleeswaren en soep te zout, cakes te vet

Ondanks beloftes van de voedingsmiddelenindustrie zit er nog altijd te veel zout, suiker en verzadigd vet in onze etenswaren. Zo is de hoeveel zout in ruim vier op de tien vleesconserven (producten als knakworsten, rookworsten en ragout) te hoog, meldt het RIVM op basis van onderzoek.

In vleeswaren, zoals gebraden gehakt, grillworst, leverkaas en boterhamworst, is het zoutgehalte in 15 procent van de producten te hoog. Bij producten als soepen, bouillons en sauzen houdt drie op de tien fabrikanten zich niet aan de afspraken hierover. Het gezondheidsinstituut stelt ook vast dat drie op de tien cakes, bereid met margarine, te vet zijn.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzocht de samenstelling van ruim 50.000 voedingsmiddelen op basis van gegevens in een levensmiddelendatabank.

Afspraken

Met de voedingsindustrie zijn al jaren geleden afspraken om de hoeveelheden suiker, vet en zout in producten terug te dringen. Deze gelden echter slechts voor een klein deel van het totaalaantal etenswaren. Volgens het RIVM zouden er voor meer producten afspraken gemaakt moeten worden. Daarbij zouden de huidige overeenkomsten strenger moeten. Lang niet alle voedingsmiddelenleveranciers hebben de afspraken om eten gezonder te maken ondertekend. 

 Bij Foodwatch, de zelfbenoemde voedselwaakhond van Nederland, is men niet verbaasd. ,,Sinds de eerste afspraken van vijf jaar geleden wordt keer op keer vastgesteld dat de voedingsindustrie onvoldoende doet", meldt Sjoerd van de Wouw. ,Afspraken zijn voor lang niet voor alle voeding gemaakt, de gemaakte afspraken zijn te slap én worden ook nog eens niet nagekomen.”

Van de Wouw vindt het ‘verbijsterend’ dat het huidige kabinet weer van voor af aan begint. ,,Zo is eind 2018 samen met de voedingsindustrie het preventieakkoord geschreven. Komende jaren valt daarom wederom weinig van het kabinet te verwachten omdat ze de industrie een volgende kans wil geven de beloften nu wel waar te maken. Ondertussen is de omstreden btw-verhoging op groente en fruit ingevoerd. Er komen 1.200 patiënten per week in Nederland bij met de voeding gerelateerde suikerziekte type 2. En we betalen via onze zorgkosten hierdoor miljarden extra. ”

Waarom kun je na een bak kipnuggets nog best een milkshake op?