Voedingscentrum onderzoekt ons afval: ‘Ze gooien zelfs dure chocolade en Franse kaas weg’
Met videoEen niet-aangebroken paasstol, restjes uit maaltijdboxen en een volle fles knoflooksaus: het is een willekeurige greep uit het voedsel dat dit jaar werd weggegooid. Het Voedingscentrum trekt een keer in de drie jaar onze vuilniszakken open en bekijkt of we meer of minder voedsel zijn gaan verspillen.
De geur van rotte eieren komt je tegemoet als je de keurig opgestelde producten in het afvalsorteercentrum in Hilversum ziet staan. Ongeopende pakken rijst, verschimmelde zakken brood en een zakje gesneden groente liggen op tafel uitgespreid.
Het Voedingscentrum analyseert iedere drie jaar rond de 130 vuilniszakken uit verschillende Nederlandse gemeenten in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Pasta gaat goed samen met zalm: ‘Dat is me toch lekker’
Pasta en zalm lijken voor elkaar te zijn gemaakt. Het bereiden ervan is niet moeilijk en het gerecht staat snel op tafel. Drie expert geven tips om te variëren met groenten en sauzen. -
19
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Koken & Eten
Schoner werken in de keuken: ‘Stop met het gebruik van microvezeldoekjes’
Tijdens het koken is het belangrijk dat je rauw eten van ander eten gescheiden houdt. Het vocht van rauw vlees of rauwe vis kan namelijk zorgen voor voedselvergiftiging. Drie experts geven tips om kruisbesmetting te voorkomen. -
Koken & Eten
Melk van de koe? De melk in je koelkast is steeds vaker gemaakt van planten
Nederland, melkland. In menig huishouden is een pak melk in de koelkast te vinden. Was dat tien jaar geleden voornamelijk halfvolle koemelk, is dat nu steeds vaker een plantaardige variant. Vandaag is het Wereldmelkdag, dus hoogste tijd om de nieuwste trends in melkland op een rij te zetten.
-
PREMIUM
Tuinders berekenen hoge gaskosten door: alle kasgroenten worden duurder
Blijft het bij de 2 miljard kubieke meter gas die Poetin ons door de neus boort? Grootverbruikers van gas volgen met samengeknepen billen het nieuws. Alle kasgroenten worden duurder. -
PREMIUMKoken & Eten
Deze populaire snack in het vliegtuig verkopen vrijwel alle maatschappijen
Maaltijden smaken anders op grote hoogte en de piepkleine galley (de keuken) is niet uitgerust voor grote gerechten. Maar vliegtuigvoedsel bepaalt voor een groot deel onze beleving van de vliegreis. Zeven handige weetjes op een rij. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk.