Volledig scherm
© Michiel Wijnbergh

Voedingsproducenten: Nederlander eet ongemerkt gezonder

Doordat voeding ongemerkt minder zout, minder vet en minder zoet is, eten Nederlanders ongemerkt gezonder. Dat stellen de levensmiddelenproducenten en supermarkten. Voedingswaakhond Foodwatch vindt dat er op dat succes wel iets valt af te dingen. 

Volgen de voedingssector zijn de supers en de fabrikanten erin geslaagd gezondere producten te maken door de receptuur te veranderen. De brancheverenigingen FNLI en CBL zeggen dat Nederlanders hierdoor gezonder kunnen eten. Het is het resultaat van de afspraken die de voedingssector heeft gemaakt in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. De maximumhoeveelheden voor zout, toegevoegde suikers en verzadigd vet zijn tussen 2013 en 2017 verlaagd.

Volledig scherm
© Shutterstock

Als voorbeeld noemen de producenten en supermarkten blik- en potgroenten en appelmoes. In veel soorten appelmoes zit minder suiker en de suiker is verdwenen uit zomergroenten in blik en pot, zoals broccoli en andijvie. Hamburgers zijn ook minstens tien procent minder zout geworden. Kant-en-klare maaltijden, saucijzenbroodjes, chips, brood, vleeswaren en kaas bevatten volgens CBL en FNLI ook substantieel minder zout. Voor andere producten zijn afspraken gemaakt, zoals hartige broodjes, smeerkaas, ontbijtgranen en diepvriessnacks. 

In het bericht dat de voedingssector verspreidt stelt Marian Geluk, directeur FNLI, dat grote stappen worden gezet waardoor de minst gezonde producten beter worden. Ze zegt trots te zijn op de koplopers in de sector die nog een stapje extra doen. ,,We blijven doorgaan, want het kan nog beter.''

Ook Marc Jansen, directeur CBL, onderschrijft dat de aandacht voor gezond eten heel belangrijk is. Naast de zestien productcategorieën waarover al afspraken zijn gemaakt, zijn er nog drie nieuwe afspraken in de maak. 

Quote

Je laat de kalkoen ook niet meebeslis­sen over het kerstdiner

Sjoerd van de Wouw, campaigner Foodwatch

Het ligt iets genuanceerder, vindt Sjoerd van de Wouw, campaigner van Foodwatch. ,,De voedingsindustrie blijft zich op de borst kloppen'', zegt hij. De feiten liggen anders, vindt hij. ,,Zowel oud-minister Schippers, het RIVM als wetenschappers die dit project begeleiden, komen steeds tot dezelfde conclusie: de voedingsindustrie doet onvoldoende haar best. Het winkelschap ligt nog bomvol vet-, zout- en suikerrijke producten.''
Er komen volgens Van de Wouw in Nederland wekelijks meer dan duizend mensen bij met het voedinggerelateerde diabetes type 2. ,,De kosten voor de gezondheidszorg vanwege ongezonde voeding lopen in de miljarden, nog afgezien van al het menselijk leed.''

De samenwerking tussen kabinet en voedingsindustrie voor gezondere producten noemt de campaigner 'mislukt'. ,,Je laat de kalkoen ook niet meebeslissen over het kerstdiner. De voedingsindustrie waakt niet over onze gezondheid. Dat hoort de overheid te doen. Door de voedingsindustrie stringentere regels op te leggen, een suikerheffing in te stellen en groente en fruit niet duurder te maken maar juist goedkoper. Dát zet zoden aan de dijk.'' 

Zwakste schakel

Ook Questionmark volgt de ontwikkelingen van de producenten op de voet. ,,Het is prijzenswaardig dat de sector zich zelf hard maakt voor reduceren van zout, suiker en verzadigd vet'', vindt woordvoerder Jurre Zwinkels. ,,Wat ons wel opvalt is dat de ontwikkeling zo snel gaat als de zwakste schakel. Dat betekent dat het de ondergrens een een fractie optrekt, maar dat er van een echt ambitieniveau vaak geen sprake is. Recent publiceerde wij de Pastasauswijzer waarin naar voren kwam dat 25 procent van de sauzen nog niet voldeden aan de richtlijnen van 1,21 gram per 100 gram die in de juni van 2017 van kracht ging.''

Bekijk ook: Simone had morbide obesitas, nu rent ze marathons