Voor het eerst wilde truffels in Nederland: ‘De natuur doet raar’
Koken & etenOp ten minste tien plekken in Nederland komen truffels voor in het wild. De kostbare delicatesse is nooit eerder in Nederland gevonden. Wat is er aan de hand?
Bioprocestechnoloog Judith Evenaar, die zelf teelt in haar truffelgaard in Renkum, heeft truffels gevonden in het Rivierengebied en in Limburg. Truffels zijn ondergrondse vruchtlichamen van de schimmel mycorrhiza. Vooral in Italië en Frankrijk wordt naar truffels gezocht met speciaal getrainde varkens en honden. Omdat truffels zeldzaam en dus heel duur zijn, worden vindplaatsen angstvallig geheimgehouden.
De lekkernij is hot, weet Onno Kleyn, die al jaren truffelreizen naar Italië leidt. Altijd in het najaar, in oktober. ,,Het wordt steeds drukker. Mensen vinden het leuk. Er hangt natuurlijk ook iets mysterieus omheen. Dat helpt.” Je kunt het ondergrondse goud namelijk niet zien, je moet net weten waar te zoeken.
Dat Nederland zich nu ook 'truffelland’ mag noemen, is niet eens zo vreemd. ,,Het verbaast me niks dat ze nu ook in ons land zijn gevonden”, aldus Kleyn. Er is tot nu toe domweg niet veel naar gezocht, zegt de culinaire auteur. ,,De honden die worden gebruikt zijn moeilijk te vinden hier en de kans is groot dat de truffels te klein zijn of niet aantrekkelijk genoeg.”
Er bestaan namelijk meer soorten truffels, waarschijnlijk veel meer dan we weten. ,,De grijze truffel, oftewel Tuber uncinatum, die ook Bourgondische truffel wordt genoemd, komt ook voor in Zuid-Duitsland. Dus waarom niet hier?” zegt Kleyn.
De documentaire Truffelliefde, die draait in filmhuizen in het hele land, gaat het over de zoektocht naar en het koken met truffels:
Judith Evenaar vermoedt dat er al langer truffels in Nederland voorkomen, maar dat er inderdaad nooit eerder naar is gezocht. Ook de klimaatverandering kan volgens haar een rol spelen. In haar truffelgaard op Oranje Nassau's Oord in Renkum heeft ze nu ook voor het eerst na 6,5 jaar truffels geoogst. ,,Het is dus met goede zorg en een goede bodem wel degelijk mogelijk om truffels te telen, in tegenstelling tot beweringen van truffeljagers uit Zuid-Europa.”
Truffelbomen
Evenaar hoopt dat er meer telers komen, zodat Nederland écht een truffelland wordt. Ze brengt haar eigen oogst en truffelbomen op de markt. Met die bomen kun je zelf truffels telen, mits op de goede grond geplant en met de nodige geduld, want het kost jaren voordat er schimmels gaan groeien. ,,De kans is zo'n 60 procent dat het aanslaat", aldus Kleyn. ,,Als je zo'n boompje plant, moet je – als je gelovig bent – veel kaarsen branden in de kerk.” Misschien heb je dan na een jaar of zes al truffels. Maar het kan ook 15 jaar duren, waarschuwt Kleyn.
Zwarte truffels kosten in de winkel op dit moment zo'n 150 euro per ons. De zeer zeldzame witte truffel gaat voor 399 euro per ons de deur uit.
Voor de handel is het in elk geval goed dat er truffels zijn gevonden, vindt Daan Witteveen van winkel Fred de Leeuw. ,,Er zijn maar vijf soorten interessant. Als het om culinaire truffels gaat tenminste.” Op dit moment is de zwarte wintertruffel in het seizoen, maar er zijn nog meer soorten, die elk een eigen seizoen, een eigen topgebied en bestemming kennen.
Hoe fijn ook voor de truffellovers, voor het milieu zou het minder goed nieuws kunnen zijn. ,,Het kan zijn dat het gebied waar truffels groeien verandert. Het kan zijn dat de opwarming harder gaat dan we dachten", aldus Witteveen. ,,Dat betekent dat de natuur raar doet.”
Hoe duur truffels kunnen zijn, zie je in deze video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM106
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
PREMIUMvoor jou getest38
Welke kroket uit de airfryer komt als beste uit de test? De winnaar was een grote favoriet
Gemiddeld eten we 25 keer per jaar een (broodje) kroket. Steeds vaker komt die uit de airfryer, want bakken zonder frituurolie en walm is wel zo fris. Maar smaakt-ie ook lekker? Een deskundig panel proeft acht kroketten voor de heteluchtfriteuse. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Koken & eten
Geen warm eten in je koelkast en vier andere tips om je energie te sparen
De koelkast is een van de energieslurpers in huis. Gelukkig bestaan er een paar simpele trucs om te zorgen dat je stroomrekening niet de spuigaten uitloopt.
-
Koken & eten
Levert finale Heel Holland Bakt volgende week een verrassing?
-
-
-
PREMIUM
‘Voor mij valt vooral het leven zonder zuivel vies tegen, zoek maar eens iets lekkers bij de koffie’
Vleesverslaafde verslaggever John Bas doet mee aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Geen dierlijke producten, dus. Hoe bevalt dat? Aflevering 3: goed te doen. -
PREMIUM
Van gamba tot grietbana soep: dit zijn de favoriete recepten uit de vrouwengevangenis
Wat kan er wél? Dat is de vraag die in de gevangenis in Nieuwersluis werd gesteld tijdens de coronapandemie, toen ook de regels voor bezoek flink werden beperkt. Het antwoord? Een kookboek met recepten van de vrouwen die achter de tralies verblijven. Dat boek is nu uitgekomen. ,,De vrouwen vertellen trots dat hún naam in een boek terecht is gekomen.”Nieuwersluis