Voor wie wat anders wil: beleggen in whisky, het vloeibare goud

Koken & etenIn Sassenheim gaat binnenkort een 'whiskymuseum' open. Maar je mag er als gewone sterveling niet in. En proeven behoort evenmin tot de mogelijkheden. Het gaat om een marketingstunt van een beleggingsfonds. En beleggen in sterkedrank is niet zonder risico.

Het gaat bij het nieuwe Zagatti museum om een museum tussen aanhalingstekens, legt marketingmanager Paul van der Hulst. ,,Je kunt er geen entreeticket kopen of whisky proeven, maar je kunt wel grootschalige investeringen doen in één van de meest exclusieve en uitgebreide whiskycollectie ter wereld.'' Scotch Whisky International opent op 9 oktober de deuren. 

Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
Kostbare whiskycollectie in Sassenheim. © AD

De complete collectie bevat ruim 3000 verschillende whisky's van 360 verschillende merken. In de vitrines prijken onder andere flessen van  Parkmore, Glen Grant en Macallen. ,, Een walhalla voor de echte liefhebber'', zegt whiskykenner Hans Offringa. De collectie is door beleggingsmaatschappij Scotch Whisky International overgenomen van de Italiaan Valentino Zagatti. Meer dan twintig investeerders hebben een deel van het overnamebedrag opgebracht, maar wie wil, kan ook investeren. De collectie was van de inmiddels 83-jarige Zagatti. Hij verkocht zijn flessen op voorwaarde dat de  collectie tien jaar lang intact blijft. De investeerders mogen er na vijf jaar afstand van doen. 

Rendement

 Het rendement ligt op ongeveer 9 procent, schat Van der Hulst. Dat klinkt aanlokkelijk, maar vermogensbeheerders benadrukken desgevraagd dat dat eventuele investeerders zich niet moeten laten verblinden. 

Quote

Ik schat de waarde van deze gehele collectie op zo'n 5 tot 8 miljoen

Paul van Hulst, marketingmanager


Analist en strateeg bij ACTIAM, Corné van Zeijl, benadrukt vooral de risico's van het investeren in exotische producten, zoals whisky. ,,Je ziet dat mensen steeds vaker de behoefte voelen om anders te gaan beleggen. Er wordt veel reclame gemaakt voor dit soort initiatieven.'' 

Volgens Van der Hulst is whisky een uitstekend beleggingsproduct. ,,De Schotse single malts die we hier hebben, zijn schaars en daarom ook zeer rendabel. Ik schat de waarde van deze gehele collectie op zo'n 5 tot 8 miljoen.'' 

Volgens Van Zeijl kan schaarste prettig zijn. Toch zegt dit volgens hem weinig over de vraag naar het product in de toekomst. ,,Het blijft met dit soort producten toch een beetje afhankelijk van wat de gek ervoor wil geven. Bitcoins waren ook schaars, maar zijn nu ook sterk gedaald in waarde.''

Minder transparant

Ook Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer benadrukt dat consumenten zich er op zijn minst goed in moeten verdiepen. ,,Beleggen in whisky is veel minder transparant dan beleggen op de beurs.'' Ook wordt het pas interessant op de lange termijn.