Volledig scherm
Een diner zonder romantische gevoelens: voor sommige vrouwen is dat geen enkel probleem. © Shutterstock

Vrouwen gaan soms op date om gratis te kunnen eten

Een afspraakje maken omdat je alleen uit bent op seks bestond al: een booty call. Maar het lijkt erop dat er ook vrouwen zijn die ingaan op uitnodigingen van mannen omdat ze tijdens zo'n date gratis lekker eten krijgen. Een zogenaamde foodie call.

Dat blijkt uit een enquête die onder bijna 700 heteroseksuele vrouwen in de Verenigde Staten. De resultaten verschenen in Social Psychological and Personality Science. ,,Van een foodie call is sprake als een persoon, ondanks een gebrek aan romantische gevoelens, ervoor kiest om een afspraakje te maken om een gratis maaltijd te krijgen", luidt de uitleg bij de bevindingen. 

Het onderzoek richt zich op de vraag hoe vaak vrouwen dit gedrag vertoonden als ze door een man mee uit werden gevraagd. In twee studies keken de wetenschappers naar het gedrag van de vrouwen als het ging om foodie calls, de duistere kanten van hun persoonlijkheid, opvattingen over man-vrouwverhoudingen en hun houding ten opzichte van online dating. Tussen de 23 en 33 procent van de vrouwen was weleens ingegaan op een verzoek voor de gratis maaltijd, zo rapporteerden ze. 

Gratis maaltje

Ook het karakter van de vrouwen en hun overtuigingen over mannen- en vrouwenrollen gingen onder de loep. Vertoonden ze narcistische trekjes of hadden ze psychopatische karakterkenmerken? Het bleek dat hoe meer traditionelere opvattingen de vrouwen hadden en hoe vaker ze narcistische en/of psychopatische kenmerken vertoonden, hoe meer ze geneigd bleken om zonder problemen een gratis maaltje te scoren bij iemand tot wie ze helemaal niet aangetrokken voelden.

Van alle vrouwen zei 23 procent dat ze op date ging met mannen voor wie ze niets voelde: 27 procent af en toe, 21 procent zelden en 15 procent zei dit geregeld te doen. Aldus de groep vrouwen aan de onderzoekers van de Azusa Pacific University in Azusa, California, en de University of California Merced. 

Het is de vraag in hoeverre de uitkomsten representatief zijn: alleen heteroseksuele vrouwen zijn ondervraagd. Het is daarom onduidelijk hoeveel deze cijfers zeggen over het gedrag van alle vrouwen. Bovendien ging het om vrouwen in de Verenigde Staten, waar een andere datingcultuur geldt dan in West-Europese landen.